duminică, 26 octombrie 2008

Ep.8 : Osamu Dazai

Probabil Osamu Dazai(pseudonim al lui Tsushima Shuji) nu va fi considerat niciodata un scriitor la fel de popular sau de valoros ca Mishima sau Sōseki, insa el a fost profesorul la a carui scoala s-a format Haruki Murakami- ceea ce e suficient pentru mine . Voi insista in acest episod mai mult pe viata tumultoasa a lui Dazai. Acum poate se va intelege de ce una dintre temele sale favorite era suicidul.
Date personale: Născut în Tsugaru, în Prefectura Aomori, în familia unui fermier bogat, transformat în politician, Dazai a devenit unul dintre exponenţii de bază ai shishōsetsu(roman al Eu-lui; majoritatea romanelor sale fiind scrise la persoana intai). Operele sale au fost puternic influentat de Ryonosuke Akutagawa, scriitor fata de care Dazai nutrea un adevarat cult.
Faima sa a atins apogeul în perioada de dupa cel de-al doilea război mondial, cand a scris cele mai importante romane ale sale: Shayō (1947, Amurg, tradus la noi de Editura Polirom), Ningen shikkaku (1948, Decaderea umană) şi nuvela Viyon no tsuma (1947, Sotia lui Villon). Inainte de acestea a mai scris si "Gyofukuki"( primul sau roman), o meditatie pe tema sinuciderii, publicat in 1933.
Viata: Dupa moartea lui Akutagawa Ryunosuke, Ozama cade in depresie si devine alcoolic. Aceasta criza existentiala isi va gasi loc si in opera sa; personajele sale fiind tentate adesea de sinucidere ca modalitate de evadare. Probabil si dat fiind faptul ca Akutagawa Ryunosuke s-a sinucis; Dazai a incercat si el de-a lungul vietii sa se sinucida de mai multe ori.
Prima lui tentativa de suicid a fost ca o urmare directa a refuzului bunicii sale de a accepta ca el sa se casatoreasca cu o geisha . La scurt timp dupa anularea casatoriei Dazai a facut un pact cu o tanara femeie cunoscuta intr-un bar. Ei trebuiau sa comita dublu suicid dar Danzai s-a imbatat si a uitat de pact. Fata s-a innecat iar el a supravietuit( probabil cu o durere de cap in ziua urmatoare). Sentimentul de vinovatie l-a impins la alte 2 tentative de suicid.
In 1935 a incercat a 3-a oara fara succes sa se sinucida. Dupa acest episod a fost internat in spital pentru o apendicia acuta; devenind dependent de Pabinal, un analgezic pe baza de morfina. Dupa ce a invins dependenta a fost internat intr-un sanatoriu ;intre timp sotia l-a inselat cu cel mai bun prieten al sau. Afland de adulter Danzai incearca sa se sinucida impreuna cu sotia( avea un fix cu sinuciderile astea:-s). Au luat somnifere insa dubla sinucidere a esuat iar Dazai a divortat.
La scurt timp s-a recasatorit cu Ishihara Michiko si a renuntat la alcool( in perioada asta a scris Amurg si Decaderea umana). N-a durat mult cumintirea lui pentru ca prin anii `40 s-a reapucat de baut si de cautat placerea in bratele altor femei. In 1948, in timp ce scria romanul Good Bye, Danzai a facut un pact cu o tanar vaduva( aceeasi vaduva pentru care si-a parasit sotia si copiii): s-au aruncat intr-un rau dupa ce au luat fiecare cate o supradoza de somnifere. Cadavrele le-au fost descoperite chiar pe 19 iunie ; cand Dazai ar fi implinit 39 de ani.
Multi cred ca suicidul a fost de fapt o crima; vaduva l-ar fi omorat pe Dazai apoi s-ar fi sinucis si ea.
Tragedia a fost subiect pentru un film difuzat de televiziunea Fuji pe data de 19 iunie 1992.

Opere importante:
Doke no hana (1935, Florile comicăriei)
Bannen (1939, Ani de crepuscul)
Shayō (1947, Amurg)
Viyon no tsuma (1947, Soţia lui Villon)
Ningen shikkaku (1948, Decăderea umană)
Poze din film:

6 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit textul cu seriozitate pana cand am descoperit ca a incercat sa se sinucida inca o data si inca o data si inca o data. Si nici cand a reusit, lumea tot nu l-a crezut ca s-a sinucis. Un om foarte important pentru literatura, dar, in acelasi timp, o rusine pentru comunitatile Emo.

Crina spunea...

:)) macar nu s-a chinuit cu lama.

Anonim spunea...

a! si era sa uit! cum sa-i propui cuiva sa va sinucideti impreuna iar tu sa-i dai tzeapa, sa spui ca te-ai imbatat sau, mai rau, ca ai uitat? doamne, incredibil de idiot acest japonej! saraku' murakami, ce profesor a avut. bine, dar de ce sa-i plang atata de mila, ca la ce profi a avut si noi...

Crina spunea...

probabil a fost profu` lui in momentele in care era treaz:D
p.s.: cred ca e cel mai idiot japonez despre care am scris:))

cosmynutza2005 spunea...

Pentru a intelege ceea ce Dazai Osamu a incercat sa faca, prin incercarile lui, trebuie sa ai cat de cat o idee despre mentalitatea japoneza. Dazai Osamu comparat cu un emo :))...Toti japonezii importanti din literatura s-au sinucis. Dazai Osamu ura tot ceea ce era Japonia in perioada aceea, lucru ce se reflecta foarte clar in scrierile sale mai mult sau mai putin autobiografice. Sa fie numit idiot cred ca este foarte deplasat. Si prin profesor :) cred ca se refera mai mult la faptul ca i-a fost un maestru, l-a vazut ca pe un idol, o persoana care l-a inspirat. Astfel de comentarii ca cele enuntate de voi nici nu isi au rostul.

Crina spunea...

si totusi iti multumim pentru comentariu.
n-am afirmat ca le stim pe toate, dar asa mai aflam cate ceva.
o zi buna :)