“Cititorul nu trebuie sa se imbrace in chimono ca sa poata raspunde la toate aceste intrebari. E suficient sa-si lase deoparte ochelarii de european si sa patrunda linistit in aceasta nespus de frumoasa lume a sugestiilor.”
Faimos romancier, eseist şi poet japonez ,Inoue Yasushi, s-a nascut in Asahikawa pe partea nordica a insulei Hokkaido. Parintii si-au dorit ca el sa devina medic la fel ca tatal sau insa Inoue nu a fost admis la facultatea de medicina. A fost admis in schimb la Universitatea Imperiala din Kyoto- unde a studiat estetica si filosofia. Cariera si-a inceput-o in a doua jumatate a vietii; asta dupa ce in tinerete poezia a fost una dintre pasiunile sale, alaturi de judo. A devenit cunoscut dupa razboi, odata cu publicarea nuvelelor istorice Ryoju si Togyu-Pusca de vanatoare (Premiul Akutagawa pentru literatura in 1950). Din 1951 s-a dedicat scrisului. Tema principală a romanelor sale este singurătatea, înfăţişată ca o stare fundamentală a fiinţei umane, ba chiar ca o negare a vieţii, având ca singură consolare frumuseţea naturii A fost membru al Academiei de Arte si presedinte al Asociatiei Literare din Japonia, i-a urmat lui Yasunari Kawabata in functia de presedinte al PEN Clubului japonez.
A murit in 1991 in Tokyo.
In memoria sa, in fiecare an, este inmanat premiul Inoue Yasushi; acordat de Fundatia culturala Inoue Yasushi la Universitatea Sydney . Acest premiu este acordat cercetatorilor australieni, elevilor sau studentilor care studiaza cultura si literatura japoneza. Valoarea premiului se ridica la $1,000.
Printre cele mai importante opere ale sale se numara:
- 1949- The Hunting Gun;
- 1949-The Bullfight;
- 1959- Tun-huang;
- 1956- Wall of Ice;
- 1963-Wind and Waves;
- 1969-Journey Beyond Samarkand;
- 1951- The Counterfeiter
- 1959- Lou-lan and Other Stories;
- 1975-Chronicle of My Mother;
- 1989- Confucius.
La noi au aparut la Humanitas:
Lupul albastru
Depasind granita dintre legenda si realitate, Yasushi Inoue nu face un portret fidel al lui Genghis-han, ci unul fictiv, in maniera proprie. Intemeietorul marelui Imperiu Mongol nu este, in primul rind, un razboinic insetat de cuceriri, ci un om framantat de indoieli pina la capatul vietii. Doua motive se intrepatrund de-a lungul romanului: nostalgia originilor si a stramosului mitic, "Lupul Albastru", si cautarea indentitatii, tema recurenta a literalurii japoneze de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Inspirat din Istoria secreta a mongolilor, un poem epic din secolul al XIII-lea, Lupul Albastru este un roman initiatic de o impresionanta forta artistica.
Pusca de vinatoare
Cum e posibil ca o pusca de vinatoare dintr-un poem aparut intr-o revista cinegetica sa lege patru destine in trei scrisori? Cum poate sa ucida o pusca pe tragaciul careia nimeni nu apasa? De ce moare altcineva decit femeia tintita de vinator? Cine e vinatul si cine vinatorul? Cum poate fi aparata o amintire cu pusca? Ce se intimpla cind un jurnal nu ia foc? Ce se intimpla cind scrisorile seamana cu gloantele?
Un comentariu:
Astept Kenzaburo Oe. :P
E cel mai profund dintre toti.
Trimiteți un comentariu