vineri, 10 octombrie 2008

Despre Nobel si genii stinse


George Emil Palade a murit la vârsta de 96 de ani, în Statele Unite ale Americii. El a obtinut in anul 1974 Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve. La 12 martie 1986, preşedintele Ronald Reagan i-a decernat Medalia Naţională pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei.

Palade a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, obţinând titlul de doctor în medicină cu o teză referitoare la probleme de structură histologică.În 1946 a plecat în Statele Unite împreună cu soţia pentru a ocupa postul de cercetător la New York University. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, impreuna au gasit explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine. El a pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade".


Anul acesta Francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier şi germanul Harald zur Hausen au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină , pentru descoperirile lor în domeniul virusurilor.
Francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier au descoperit virusul imunodeficienţei umane HIV.
Doctorul Harald zur Hausen a descoperit cauza apariţiei cancerului uterin, provocat de un papilomavirus (HPV), al doilea ca frecvenţă dintre tipurile de cancer întâlnite la femei.


p.s.: Astazi a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură pe 2008 scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Niciun comentariu: