joi, 23 octombrie 2008

Scoala Centrala va fi salvata de elevi?



Scoala Centrala este un liceu incarcat cu multa istorie si multe povesti. A fost infiintata prin decret domnesc, in 1851 de domnitorul Barbu Stirbey si deschisa oficial in 1852. Institutia a functionat pana in 1890 in edificiul Hanului Manuc (si nu numai), apoi s-a mutat in cladirea proiectata de Ion Mincu, unde se afla si astazi. Cladirea, specifica stilului lui Mincu, este un monument clasic cu o curte interioara falcata de galerii si coridoare. Scuzati-mi cliseul: Scoala Centrala este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura ale Bucurestiului.
Intrata in patrimoniul national, cladirea Scolii Centrale este aproape in ruina. Fonduri pentru restaurari exista - Banca Nationala pentru Investitii asigura banii necesari pentru restaurare. Nimeni nu se inghesuie sa inceapa munca! Elevii din Scoala Centrala au stras la inceputul anului scolar 1000 de semnaturi pe o petitie si au chemat reprezentanti ai MCC, MEC si ai Comisiei prezidentiale pentru Patrimoniu Construit la discutii privind restaturarea. Daca aceste "negocieri" vor fi un fiasco elevii sunt dispusi sa iasa in strada pentru a sustine monumentul.
Chiar daca nu am terminat Scoala Centrala, sustin miscarea initiata de acesti elevi. Sper autoritatile sa aprecieze eforturile copiilor si sa incerce sa salveze macar unul dintre monumentele bucurestene aflate in ruina. Bucurestenii ar trebui sa lase ignoranta deoparte si sa ia exemplul acestor copii! Sunt multe cladiri de patrimoniu care necesita restaurare urgenta!!!
Mai multe despre istoricul Scolii Centrale gasiti aici.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Semneaza si tu petitia in vederea inceperii consolidarii si restaurarii Scolii Centrale din Bucuresti precum si oprirea masacrarii patrimoniului istoric din vecinatatea Bisericii Icoanei si a Scolii Centrale.!!!! Trimite acest link mai departe!!!! Impreuna putem reusi!!!! Multumim !!!!http://www.petitieonline.ro/petitie-p48232046.html