vineri, 3 octombrie 2008

Performance culinar




Proiectul se cheama "Fursecul mecanic". Prezentarea acestui proiect a facut-o Crina aici. Un domn/tip/baiat (n-am idee) a organizat un performance ad-hoc. Pentru amatorii de dulciuri si jocuri, el a lipit autocolante in diverse locuri pe b-dul Aviatorilor iar noi/voi am pornit vanatoarea de fursecuri.

De ce numesc aceasta manifestare un performance? Chiar daca nu stiu daca s-a plecat de la aceasta idee, aici s-a ajuns. Concluziile mele se fundamenteaza pe fapul ca drumul artelor in secolul XX a luat adesea cele mai diverse si mai neconventionale cai. De la farsele lui Duchamp, s-a ajuns la expuneri de piese din fecale umane sau la maltratat animale. Nu detaliez, nu e cazul. Principalul atu al artei contemporane este ca a reusit sa deschida noi orizonturi creative, si sa imbogateasca permanent vocabularul artistilor. Performance-ul este o manifestare artistica fara precedent, ce poate avea loc oricand, oriunde si pe o perioada nedeterminata. Domnul Fursec Mecanic a ales sa se exprime, implicand un public dornic de senzatii culinare. A instigat prin gust, si-a ademenit un public (destul de restrans deocamdata) cu care experimenteaza. Mutari construite atent, pe o tabla de sah cu un singur rege si reguli impuse in ultimul moment. Ne-am jucat, s-au jucat apoi degusta opera artistului bucatar.


In loc de concluzie va invit sa cititi sfarsitul unui articol din “Observator cultural” din nr 347, noiembrie, 2006, semnat Bojana Kunst, care poate fi trecut pe lista motivaţiilor de a vorbi despre...


Intrebare: “ma scuzati, puteti defini arta performance-ului?“

Raspunsuri: „Niste ciudati carora le place sa se dezbrace si sa tipe despre politica de dreapta.“ (Yuppie intr-un bar)

„Artistii de performance sint... actori slabi.“ (Un actor „bun“)

„Te referi la liberalii aceia decadenti si elitisti care se ascund in spatele artei pentru a cere banu’ guvernului?“ (Politician)

„Este ceva foarte, foarte... tare. Te face sa gindesti si... asa.“ (Nepotul meu)

„Performance? Este o privire inaltata... un fel diferit de a simti scopul in minuirea obiectelor, a legaturilor si ale cuvintelor.“ (Artist de performance nr. 1)

„Performance este atit antiteza, cit si antidotul culturii inalte.“ (Artist de performance nr. 2)

„Iti raspund cu un banc: Ce iese cind amesteci un comediant cu un artist de performance?... O gluma pe care nu o intelege nimeni.“ (Un prieten)”

Niciun comentariu: