joi, 30 octombrie 2008

Damien Hirst’s Superstition

Aud tot mai multi oameni intrebandu-se daca orice ciudatenie expusa in muzeu/galerie poate fi considerata arta. Exibitionismul artistilor contemporani aproape a adus amatorii de arta la disperare. Nu se mai stie unde/incotro se intreapta arta. Care sunt limitele si care sunt valorile.
Parerile sunt contradictorii la fel si creatorii si arta. Arta actuala contrazice tot. Contrazice limita. O impinge la maxim. Pana cand? Probabil undeva exista o limita, ma intreb unde este? Joseph Beuys declara ca “Elementul cel mai important, pentru cel ce imi priveste obiectele, este teza mea fundamentala: fiecare om este un artist. Aceasta este insasi contributia mea la istoria artei.” , noi nu ar trebui sa ne punem o serie de intrebari esentiale precum “ care este limita dintre opera de arta contemporana si obiecte ciudate?” sau “ Orice idee ciudata poate fi considerata o idee geniala in arta contemporana?”
CIUDÁT, -Ă, ciudaţi, -te, adj. Care iese din comun, care şochează (prin aspect, manifestări, evoluţie etc.); curios, straniu, bizar; ciudos (2). – Din bg. čudat „minunat“. Sursa: DEX '98
Artistii contemporani care ies din tipare si socheaza, sunt cei care devin cunoscuti rapid. Intr-o lume in care informatia circula foarte repede, valorile se schimba rapid; la fel si prioritatea informatiilor pe care le receptam/retinem cred ca socul este singurul care ne poate atrage atentia asupra a ceva. Hrist este unul dintre artistii care au inteles asta. A inteles ca socul vizual, moral pe care il transmit creatiile lui ii pot aduce notorietatea. Si s-a dat la o parte sa ridiculizeze individul contemporan si arta prin expunerea unei sculpturi din fecale umane si de la diverse alte lucruri scarboase, ciudate, demente. Dementa lui de fiecare data avea un mesaj. Un public tinta. Pe care l-a atras si l-a fidelizat. A devenit celebru intr-un timp relativ scurt, dupa criteriile cele mai banale ale marketingului de arta actual. A folosit o reteta devenita deja clasica: un artist nebun care expune enorm de multe ciudatenii. Asa a fost etichetat si asa a devenit faimos. Cum isi continua drumul? Printr-o expozitie de picturi cu fluturi la Gagosian Gallery, L.A. Seria Superstition, o serie de lucrari baroce, filosofice pline de poezie pe care "dementul" Hrist a expus-o in 2007 spun un mare lucru despre artist. Nu mai vrea sa socheze. A avut nevoie, poate, sa atraga atentia asupra lui si a facut-o intr-o maniera radicala. Acum se poate exprima cum simte. Se poate inspira din poemele lui Philip Larkin, poate aborda teme de filosofie materialista in creatii. Hrist si-a schimbat drumul? Sau isi educa publicul?!

miercuri, 29 octombrie 2008

Halloween Vintage Fair @Suburbia


De Halloween in Suburbia va fi un targ de vintage si hand-made (16:30 - 20). De la ora 17 pana spre dimineatza vor fi tot felul de activitati (concerte in special) puse sub semnul anilor '80 - '90. E posibil sa fie o alternativa interesanta pentru o petrecere de Halloween, nu bag mana-n foc. Oricum, nu suna rau. (click pe afis si vedeti tot programul)

Festivalul artelor in Bucuresti

"Viata se infrumuseteaza prin arte" este sloganul editiei din 2008 a Festivalului Artelor din Bucuresti, care se va desfasura intre 2 si 9 noiembrie in mai multe locatii bucurestene.
Festivalul artelor inseamna o saptamana dedicata melomanilor si iubitorilor de arta. Din programul festivalului, supraveghiat de presedintele onorific Radu Beligan fac parte: piese de teatru, spectacole de opera, epozitii si multe alte evenimente muzicale, traditionale si clasice.
La editia din 2008 participa, printre altii: Dan Grigore, Misha Katz, Tudor Gheorghe, Florin Piersic, Emilia Popescu, Dan Puric, Dorel Visan, Alexandra Velniciuc, Ion Caramitru, Johnny Raducanu, Marius Hristescu, Ioana Delioran, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Corul Madrigal, Corul Patriarhiei Romane, Orchestra Radio, Orchestra Filarmonicii Muntenia.
Sper sa ajung si eu la spectacolul lui Dan Puric.

Program festival:

Duminica - 2 Noiembrie

Sala Mare a Palatului, ora 19.00 - Concertul de deschidere - Orchestra Nationala RadioDirijor Misha Katz; Solist Dan Grigore

Luni - 3 Noiembrie

Opera Nationala Bucuresti, ora 19:00 - "Straini in noapte"Florin Piersic, Emilia Popescu.

Sala Mare a Palatului, ora 19:00"Taina Cuvintelor ". Solist Tudor Gheorghe

Marti - 4 Noiembrie

Teatrul National de Opereta, ora 19:00 - "Romania zilelor albastre"de Liliana Iorgulescu si Mihaela Vosganian
Regia: Radu Beligan

Sala Mica a Palatului, ora 19:00 - "Confesiuni despre Viata si Arta".
Urmat de lansarea manuscrisului "Note de insomniac" Radu Beligan - editie limitata

Sala Mare a Palatului, ora 19:00 - "Traditii si obiceiuri populare" - Spectacol de folclorAnsambluri de dansuri, interpreti si grupuri folclorice din diferite regiuni.

Miercuri - 5 Noiembrie

Sala Mica a Palatului, ora 19:00 - Recital de pian Ioana Delioran; recital de muzica si poezie, sustinut de membri ai Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap.

Expozitie de pictura; Invitata Alexandra Velniciuc.

Sala Mare a Palatului , ora 19:00 - Concert Coral Corul National de Camera Madrigal.
Dirijor: Marin Constantin.
Recital Dorel Visan, poemele "Decebal" si "Luca Arbore" de Mihai Eminescu

Joi - 6 Noiembrie

Sala Mare a Palatului ora 19:00 - "Omul din La Mancha" - PremieraTeatrul National Craiova. Tudor Gheorghe, Radu Gheorghe.
Regia: Cezar Ghioca
Conducerea Muzicala: Marius Hristescu
Director: Mircea Cornisteanu

Vineri - 7 Noiembrie

Sala Mare a Palatului, ora 19:00 - Cu participarea extraordinara a actorului Florin Piersic
in Suita scenica "Peer Gynt"Orchestra Filarmonicii Muntenia;
Dirijor: Marius Hristescu;
Soprana: Diana Tugui

Sambata - 8 Noiembrie

Sala Mare a Palatului, ora 19:00 - Recital de vioara Alexandru Tomescu;
La pian Horia Mihail.

Duminica - 9 Noiembrie

Sala Mica a Palatului, ora 19:00 - Corul Patriathiei Romane;
"Confesiuni" - Dan Puric.

http://www.festivalulartelorbucuresti.ro/

marți, 28 octombrie 2008

Wassup 2008






funny cars






Pana acum m-am declarat total dezinteresata de masini. Toate arata la fel, si atata timp cat au 4 roti si sunt ultilate cu o scrumiera sunt perfect ok. Nu pot sa spun ca am fost vreodata atrasa de o masina anume, si daca tot sunt la capitolul confesiuni: nu fac diferenta intre masini. Nu le inteleg si nu ma pasioneaza. Asta pana cand o prietena mi-a aratat cele trei masini de mai sus! Cred ca le vreau pe toate trei. Gasiti mai multe exemplare in acest gen aici.

toamna 2008
























Tendintele majoritatii creatorilor inclina spre o eleganta visatoare. Chic. Paleta coloristica este restransa la culori estompate, tomnatice (gri, lila, coniac sau chihlimbar) inveselite din cand in cand cu accesorii colorate puternic (galben, siclam, rosu). In mare voga sunt carourile si hainele din material tweed, insa toamna asta au revenit in sfarsit la moda tricotajele. Am vazut combinatii foarte ingenioase de materiale si culori, intr-un stil boem cu influente retro.
Cred ca o sa-mi placa la nebunie cum va arata toamna asta... Daca...

Pentru pasionatii de vintage: 21-23 noiembrie, la Utrech va fi un targ de vintage. Cred ca cel mai important targ de vintage de toamna asta!




luni, 27 octombrie 2008

Lady Gaga

De vreo 2 saptamani ascult zilnic album donsoarei Lady Gaga si nu ma mai satur. E cel mai bun album dance ascultat anul acesta.
Numele de scena si l-a ales in momentul in care producatorul ei i-a spus ca e un fel de "Radio GaGa, so Freddie Mercury, so dramatic".
Albumul The Fame e un amestec de dance-pop, parte electro-pop, parte rock+ influente disco.
Primul single e “Just Dance”, o melodie ce a urcat rapid in fruntea topurilor din intreaga lume.
Nici restul pieselor nu sunt de aruncat. favoritele mele sunt: Paparazzi; Poker Face; Beautiful, Dirty, Rich; The Fame; Money Honey si Paper Gangsta.

si acum varianta Just dance pt valentina:



+ ultimul clip al ei:


duminică, 26 octombrie 2008

Statui putin bizare :)



Statuia unui excrement uman gigantic. :) Ponta Grossa, Brazila

"Nud cu palarie rosie si soft drink" - Statuie ( autor necunoscut) realizata dupa o lucrare a pictoritei norvegiene Mette Giæver . Se afla in cartierul Akkerbrygge din Oslo, Norvegia.





Ambele statui se afla in Los Angeles, la intrarea in cladirea "Ernst & Young"




Praga, Cehia statuia lui Kafka





Melbourne, Australia - Statuia lui Charles La Trobe realizata de Charles Robb.

Ep.8 : Osamu Dazai

Probabil Osamu Dazai(pseudonim al lui Tsushima Shuji) nu va fi considerat niciodata un scriitor la fel de popular sau de valoros ca Mishima sau Sōseki, insa el a fost profesorul la a carui scoala s-a format Haruki Murakami- ceea ce e suficient pentru mine . Voi insista in acest episod mai mult pe viata tumultoasa a lui Dazai. Acum poate se va intelege de ce una dintre temele sale favorite era suicidul.
Date personale: Născut în Tsugaru, în Prefectura Aomori, în familia unui fermier bogat, transformat în politician, Dazai a devenit unul dintre exponenţii de bază ai shishōsetsu(roman al Eu-lui; majoritatea romanelor sale fiind scrise la persoana intai). Operele sale au fost puternic influentat de Ryonosuke Akutagawa, scriitor fata de care Dazai nutrea un adevarat cult.
Faima sa a atins apogeul în perioada de dupa cel de-al doilea război mondial, cand a scris cele mai importante romane ale sale: Shayō (1947, Amurg, tradus la noi de Editura Polirom), Ningen shikkaku (1948, Decaderea umană) şi nuvela Viyon no tsuma (1947, Sotia lui Villon). Inainte de acestea a mai scris si "Gyofukuki"( primul sau roman), o meditatie pe tema sinuciderii, publicat in 1933.
Viata: Dupa moartea lui Akutagawa Ryunosuke, Ozama cade in depresie si devine alcoolic. Aceasta criza existentiala isi va gasi loc si in opera sa; personajele sale fiind tentate adesea de sinucidere ca modalitate de evadare. Probabil si dat fiind faptul ca Akutagawa Ryunosuke s-a sinucis; Dazai a incercat si el de-a lungul vietii sa se sinucida de mai multe ori.
Prima lui tentativa de suicid a fost ca o urmare directa a refuzului bunicii sale de a accepta ca el sa se casatoreasca cu o geisha . La scurt timp dupa anularea casatoriei Dazai a facut un pact cu o tanara femeie cunoscuta intr-un bar. Ei trebuiau sa comita dublu suicid dar Danzai s-a imbatat si a uitat de pact. Fata s-a innecat iar el a supravietuit( probabil cu o durere de cap in ziua urmatoare). Sentimentul de vinovatie l-a impins la alte 2 tentative de suicid.
In 1935 a incercat a 3-a oara fara succes sa se sinucida. Dupa acest episod a fost internat in spital pentru o apendicia acuta; devenind dependent de Pabinal, un analgezic pe baza de morfina. Dupa ce a invins dependenta a fost internat intr-un sanatoriu ;intre timp sotia l-a inselat cu cel mai bun prieten al sau. Afland de adulter Danzai incearca sa se sinucida impreuna cu sotia( avea un fix cu sinuciderile astea:-s). Au luat somnifere insa dubla sinucidere a esuat iar Dazai a divortat.
La scurt timp s-a recasatorit cu Ishihara Michiko si a renuntat la alcool( in perioada asta a scris Amurg si Decaderea umana). N-a durat mult cumintirea lui pentru ca prin anii `40 s-a reapucat de baut si de cautat placerea in bratele altor femei. In 1948, in timp ce scria romanul Good Bye, Danzai a facut un pact cu o tanar vaduva( aceeasi vaduva pentru care si-a parasit sotia si copiii): s-au aruncat intr-un rau dupa ce au luat fiecare cate o supradoza de somnifere. Cadavrele le-au fost descoperite chiar pe 19 iunie ; cand Dazai ar fi implinit 39 de ani.
Multi cred ca suicidul a fost de fapt o crima; vaduva l-ar fi omorat pe Dazai apoi s-ar fi sinucis si ea.
Tragedia a fost subiect pentru un film difuzat de televiziunea Fuji pe data de 19 iunie 1992.

Opere importante:
Doke no hana (1935, Florile comicăriei)
Bannen (1939, Ani de crepuscul)
Shayō (1947, Amurg)
Viyon no tsuma (1947, Soţia lui Villon)
Ningen shikkaku (1948, Decăderea umană)
Poze din film:

vineri, 24 octombrie 2008

Roxette in Romania


Fanii Roxette in Romania s-au gandit sa faca o petitie on-line prin care sa atraga atentia organizatorilor de concerte si asupra trupei suedeze. Sunt ei putin cam expirati, dar canta bine. Daca va intereseaza sa-i vedeti intr-un live la Bucureti pe membrii Roxette semnati petitia aici.

joi, 23 octombrie 2008

Scoala Centrala va fi salvata de elevi?



Scoala Centrala este un liceu incarcat cu multa istorie si multe povesti. A fost infiintata prin decret domnesc, in 1851 de domnitorul Barbu Stirbey si deschisa oficial in 1852. Institutia a functionat pana in 1890 in edificiul Hanului Manuc (si nu numai), apoi s-a mutat in cladirea proiectata de Ion Mincu, unde se afla si astazi. Cladirea, specifica stilului lui Mincu, este un monument clasic cu o curte interioara falcata de galerii si coridoare. Scuzati-mi cliseul: Scoala Centrala este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura ale Bucurestiului.
Intrata in patrimoniul national, cladirea Scolii Centrale este aproape in ruina. Fonduri pentru restaurari exista - Banca Nationala pentru Investitii asigura banii necesari pentru restaurare. Nimeni nu se inghesuie sa inceapa munca! Elevii din Scoala Centrala au stras la inceputul anului scolar 1000 de semnaturi pe o petitie si au chemat reprezentanti ai MCC, MEC si ai Comisiei prezidentiale pentru Patrimoniu Construit la discutii privind restaturarea. Daca aceste "negocieri" vor fi un fiasco elevii sunt dispusi sa iasa in strada pentru a sustine monumentul.
Chiar daca nu am terminat Scoala Centrala, sustin miscarea initiata de acesti elevi. Sper autoritatile sa aprecieze eforturile copiilor si sa incerce sa salveze macar unul dintre monumentele bucurestene aflate in ruina. Bucurestenii ar trebui sa lase ignoranta deoparte si sa ia exemplul acestor copii! Sunt multe cladiri de patrimoniu care necesita restaurare urgenta!!!
Mai multe despre istoricul Scolii Centrale gasiti aici.

miercuri, 22 octombrie 2008

Nani-nani la concert

M-am abtinut de nenumarate ori sa comentez stupiditatea oamenilor si a stirilor senzationale. Un flash dintr-o discutie recenta m-a obligat scriu despre puiul de somn tras de Dan Amariei pe o scena din Iasi. O cunostiinta, mai putin apropiata si cu atat mai putin agreata s-a apucat la un cico sa arunce cu noroi in solistul de la OCS. Motivul? Pentru ca si-a permis nesimtirea sa adoarma intr-un concert. Publicul ala a dat bani, chipurile, sa-l vada pe Dan Amariei cantand nu dormind. kkt. In loc sa se bucure ca si-au vazut artistul preferat (sau nu) dormind, oamenii comenteaza ca nu a cantat suficient pentru cei 10 RON platiti la intrare.


Intrebare: odata cu biletul au cumparat si un desfasurator al concertului? Poate asta era regia. ;)Omul canta ce canta apoi isi delecteaza publicul cu un inedit somn pe scena!

p.s. Mi-ar fi placut sa fiu in public, sa-l vad pe Dan Amariei dormind pe scena. Dincolo de faptul ca mi-e mila de el (indiferent cat alcool consumase, oboseala l-a adus in stadiul asta), mi se pare inedit si interesant sa vezi unul dintre artistii preferati dormind pe scena.

marți, 21 octombrie 2008

Michel Houellebecq - "Platforma"


Romanul "Platforma" al lui Houellebecq mi-a depasit cu mult asteptarile. Am considerat mereu literatura franceza o literatura a formelor corecte, si mai putin una a sentimentelor. Michel Houellebecq mi-a demostrat ca ma insel. Exista si francezi care stiu sa valorifice sufletul, pasiunea si valorile omului contemporan. Protagonistul romanului, Michel Renault- un individ de 40 de ani, functionar al Ministerului Culturii este un individ lipsit de sentimente, cu valori si existenta mediocre. Pana cand cunoaste dragostea pasionala alaturi de Valerie. Iubirea, pasiunea il transforma intr-un om (in adevaratul sens al cuvantului). Intr-un om fericit, a caurui viata iese din mediocritate si capata un sens. Din pacate, fericirea lui este de scurta durata. Valerie moare intr-un atentat musulman, sub ochii lui. Durerea vecina cu nebunia il trasforma din nou intr-un individ asocial, lispit de orice fel de sentimente, chiar de senzatii. Dincolo de povestea in sine, si de sexualitatea debordanta pe care o intalnim aproape la fiecare pagina, romanul lui Houellebecq ridica problema omului contemporan (lipsit de sentimente, prea rational si prea rece, ahtiat dupa reusita materiala), problema turismului sexual din tariile lumii a treia si atinge in discurs probleme de ordin religios si politic. Romanul "Platforma" este foarte actual si foarte complex. Cand am terminat cartea, m-am cutremurat oarecum.
Omul contemporan a decazut intr-adevar, si-a pierdut valorile esentiale ale existentei.

Egalitate preferentiala/inegala - "manifest" anti-feminist

Egalitatea dintre sexe este inca un subiect sensibil. Femeile sunt considerate in mare parte "sexul slab", incapabile sa ocupe diferite functii in stat, soferi execrabili etc. Intr-un cuvant, lumea "barbatilor" continua sa domine.
Ce vor femeile?
Femeile cauta teoretic sa ia locul barbatilor in politica si in diverse functii pe care istoria le-a consacrat drept masculine. In teorie si-au (ne-am) castigat treptat toate aceste drepturi. Unde se imbina practica si teoria? Superficial, se ating pe undeva la suprafata. Au aparut acele femei "cu coaie", moderne. Au functii inalte, sunt pe picior de egalitate cu barbatii. Independente financiar, libere d.p.d.v. sexual etc. Bullshit. Ce fac aceste femei? Au pretentia in continuare sa li se deschida usa la masina, barbatul sa intre primul in restaurant (si eventual sa achite si nota de plata), sa fie iertate la micile greseli din trafic ( ca deh, sunt femei), si cand sunt intr-o situatie de criza incep sa boceasca (sensibil domn'le. suntem femei). Boon. Unde este egaliatea? Unii sunt mai egali decat altii. Cam aceasta este problema.
Femeile au "coiae" doar pana intr-un punct, cand slabiciunea tipic feminina iese la suprafata. Aparent nu e rau. Daca femeile s-ar trasforma deplin in barbati si ar renunta la orice urma de feminitate, probabil ca lumea ar fi cumplita. Totusi. O egalitate in drepturi n-ar trebui sa implice si o egalitate in obligatii?

luni, 20 octombrie 2008

Legende Urbane

Ideea seriei de posturi ne-a lovit la un pahar de cola si a inceput sa se contureze dupa conversatia pe tema « Supernatural »( serialul). Vom incerca sa sarim peste arhicunoscutele cazuri de rapiri cauzate de omuletii verzi si ne vom axa pe banalele povesti auzite de la altii( care la randul lor le-au auzit de la prietenul prietenului ...)si pe straniile intamplari citite de prin forumuri/site-uri sau ziare.

Vom incepe cu o legenda necunoscuta de majoritatea ; nici eu nu o stiam pana saptamana asta: “The Licked Hand”( nu prea suna traducerea foarte frumos in romana da fie: “Mana linsa”). Pare stupida rau dar am zis ca daca de la asta am pornit cu povestile de ce sa nu o scriu totusi. Eu personal nu prea am inteles rostul legendei da poate se gaseste unu mai luminat si ma scoate din bezna....
Povestea:
"O tanara fata este lasata singura acasa impreuna cu cainele ei. Odata cu venirea noptii ea incuie usa si toate ferestrele in afara de cea de la subsol( usa de la subsol insa o inchisese). Dupa epuizantul efort depus intra in dormitor sa se culce iar cainele isi ocupa strategic locul sau langa patul fetei.
Pe la miezul noptii fata se trezeste si aude un sunet ca si cum ceva ar picura in baie.
O cuprinde frica si nu indrazneste sa se dea jos din pat si sa vada care e cauza zgomotului; asa ca isi lasa o mana sa cada din pat pentru a simti blana calda a patrupedului.
Simte cum cainele ii linge mana asa ca se linisteste si reuseste sa adoarma.
Sunetul o retrezeste la scurt timp insa cainele o linisteste pt a 2-a oara lingandu-i mana…( faza cu trezitu se mai intampla de 2 ori in noaptea respectiva).
Dimneata fata se trezeste mai mult din curiozitate pt a afla care fusese sursa zgomotului din noaptea tocmai incheiata. Cu cat se apropia de baie mai mult cu atat sunetul se audea mai tare..aprinde lumina…oroare: cainele zacea in cada strangulat cu furtunul de la dush si cu gatul taiat; din care curgeau picaturi de sange. Se intoarce ingrozita si zareste pe oglinda din baie ceva scris cu roshu( se pare ca era scris cu sangele cainelui): "HUMANS CAN LICK TOO"( si oamenii pot linge)."

Pe unele site-uri am gasit acceasi versiune insa tanara fata e inlocuita de o batrana vaduva iar in altele de o femeie tanara; in unele versiuni cainele e gasit in closet sau in frigider.
Care-i faza cu lingatorul uman? obsedat sexual,criminal in serie, nebun sau caine pervers care isi bate joc de copil si apoi se spanzura?:))..(scz da nu m-am putut abtine).
Legenda a aparut in filmul Campfire Tales si va mai fi ecranizata in episodul 11 a serialului Supernatural:D:D:D:D.
Daca legenda cu lingaii umani nu v-a placut atunci redau cu copy/paste o povestioara citita pe un forum( cred ca am mai auzit-o pe la cineva pt ca imi suna tare cunoscuta):
"Noapte tarzie. Un taximetrist obosit casca uitandu-se pe ceas. In curand avea sa i se termine programul. Un ciocanit usor intr-unul din geamurile masinii il facu sa se dezmeticeasca. Doua batranici imbracate decent urca in taxi si-i spun soferului adresa. Acesta demareaza. In timp ce conducea, uneia dintre batranici i se face rau. Ameteste si incepe sa-i curga sange din nas. Soferul opreste taxiul la adresa ceruta si le ajuta pe batrane sa urce scarile casei. Acestea, recunoscatoare, il invita pe sofer in casa la o cafeluta mica. Soferul, obosit, accepta cu bucurie oferta. In timp ce i se pregatea cafeaua, intra in baie. Isi spala fata cu apa rece sa se mai dezmeticeasca si isi scoate ceasul de la mana pentru a se putea sapuni bine pe maini si pe antebrate. Iese din baie, bea cafeaua, le multumeste batranicilor si iese. Porneste masina, mai ia cativa clienti, dupa care, in zori, pleaca spre casa sa se odihneasca. Ajuns acasa, remarca lipsa ceasului. Isi aminteste ca il uitase pe policioara din baia batranelor, atunci cand se spalase pe maini. Se urca in masina si merge la adresa respectiva. Bate la usa. Nici un raspuns. Suna lung de cateva ori. Nimic. La un moment dat, un vecin, un pensionar curios il intreaba pe sofer pe cine cauta. Acesta raspunde ca le cauta pe cele doua batrane pentru a-si lua ceasul. Pensionarul il priveste ciudat ;"Care batrane? In casa asta nu locuieste nimeni de ani de zile!" "Ce vorbesti?"- raspunde taximetristul. "In noaptea asta am condus aici doua batrane. Am intrat si am baut o cafea cu ele!" Batranul il priveste din ce in ce mai uluit. Incep sa se stranga vecini si gura-casca in jurul lor. "Casa asta e nelocuita de ani de zile" spuneau toti. La un moment dat, apare o vecina cu cheile casei. Le avea in pastrare de ani buni, pentru a le da mostenitorilor plecati undeva in strainatate. Descuie usa casei. Intrara cu totii: batranul, soferul, vecinii curiosi...Casa, plina de panze groase de paianjeni, cu mobilele acoperite de cearsafuri pline de praf...."Ti-am spus noi?" ranji edificator vecina pastratoare a cheilor "E nelocuita! N-a mai intrat picior de om in casa asta de ani de zile!" Soferul apleca privirea jenat. Pe o masuta mica si prafuita zari o ceasca de cafea cu zatul proaspat. Intra in baie, si, sub stratul gros de praf si panze de paienjeni isi gasi ceasul. Tulburat, iesi din casa facandu-si cruce si se urca la volan. Pe bancheta din spate a masinii stralucea o fasie de panza alba: o batista cu cateva picaturi de sange..."

marți, 14 octombrie 2008

Byron la Global Battle of the Bands




16.10.2008 - Joi Semifinala Global Battle of the Bands, Romania. Formatii participante: Act, PhenomenOn, Byron, GoTo Berlin, The Mood, Eloize, Highlight, Tenisi Albi, Tep Zepi, Spitfire, Alias, White Ash Ora 21:00, intrarea 15 Ron
sper k byron o sa cante on the road :d

duminică, 12 octombrie 2008

Patratele negre



Bogdan Nicolai si-a publicat pe blog o povestire foarte interesanta. "El" - un poet ciudatzel si educat este cautat de "ei"- doi barbati in negru. Un labirint despre destin. Personaje misterioase, atemporale si aspatiale intr-un joc fara reguli prestabilite. O lectura placuta, construita atent si cu multa dedicare. Cititi povestirea AICI.


vineri, 10 octombrie 2008

Toamna se numara serialele

Se pare ca mai nou televiziunile straine au inceput sa bage seriale sci-fi pe banda rulanta. Dupa ce am supraincalzit calculatorul cu seriile "Heroes" si "The 4400"; am dat zilele trecute de un forum: tvblog.ro unde am citit cateva articole despre "Fringe" noua senzatie a serialelor de gen.
La inceput seamana destul de mult cu X-files: agenti FBI&stuff insa pe parcurs iti dai seama ca poate da dependenta.

Personajul principal aici este insa o femeie, agent FBi evident , care da peste un caz foarte ciudat. Ea e fortata sa lucreze cu un om de stiinta pe care il scoate de la nebuni cu ajutorul fiului sau( o bunaciune-Joshua Jackson).

Ei au parte in fiecare episod de cate un caz nou: oameni carora li s-a topit pielea in mod inexplicabil, femei usoare ucise pentru o amarata de glanda hipofiza, oameni nevinovati inghetati de un gaz care prin nu stiu ce reactie s-a solidificat, obiecte metalice care pot trece dintr-un continent in altul pe sub pamant; plus teoria ca ar exista un tipar dupa care toate lucrurile astea ciudate se intampla.
Joshua Jackson a mai jucat si in filmul "Fotografii bantuite"( asta aproximativ recent) dar si in arhicunoscutul serial pt adolescenti "Dawson's Creek" . S-a facut el mare si a primit un rol fix pe calibrul lui asa ca tot ce trebuie sa facem e sa-l urmarim in episodul 5( 14 oct) si sa vedem ce legatuira e intre el si nenea quelu`( ciudatul care apare in ep 4).

Lista episoadelor de pana acum:
Episode 1: Pilotul
Episode 2: The Same Old Story
Episode 3: The Ghost Network
Episode 4: The Arrival
Episode 5: Power Hungry

Despre Nobel si genii stinse


George Emil Palade a murit la vârsta de 96 de ani, în Statele Unite ale Americii. El a obtinut in anul 1974 Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve. La 12 martie 1986, preşedintele Ronald Reagan i-a decernat Medalia Naţională pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei.

Palade a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, obţinând titlul de doctor în medicină cu o teză referitoare la probleme de structură histologică.În 1946 a plecat în Statele Unite împreună cu soţia pentru a ocupa postul de cercetător la New York University. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, impreuna au gasit explicaţia mecanismului celular al producţiei de proteine. El a pus în evidenţă particule intracitoplasmatice bogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau "corpusculii lui Palade".


Anul acesta Francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier şi germanul Harald zur Hausen au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru medicină , pentru descoperirile lor în domeniul virusurilor.
Francezii Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier au descoperit virusul imunodeficienţei umane HIV.
Doctorul Harald zur Hausen a descoperit cauza apariţiei cancerului uterin, provocat de un papilomavirus (HPV), al doilea ca frecvenţă dintre tipurile de cancer întâlnite la femei.


p.s.: Astazi a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură pe 2008 scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio.

miercuri, 8 octombrie 2008

lucuri de munca :)


Redox cauta tobar serios. Daca va simtiti seriosi si mai cantati si la toba... un semn, si va dau contactul!
Saaaaaaau: ma-nvata si pe mine careva sa cant la tobe? :P

Click HERE for more!

Gossip Girl



in adolescenta am ars etapa identificarii cu personajele favorite din filme! vorbeam la un moment-dat cu o prietena "calatoare" despre aceasta problema. pentru ca acum, cand ne constientizam varsta simtim amandoua nevoia unei recuperari/retrairi (sau trairi) a jocurilor stupide de adolescent mediocru, care-ti deformeaza personalitatea. ea zicea "oricum, am impresia ca you're a Serena and I'm a Blair (with a propensity for Chucks)". ( cu referire directa la serialul care a innebunit adolescentii mancatori de hamburgari din US, pe care il urmarim amandoua: Gossip Girl). Un mini-intro, pe muzica Queen aici.

Gossip Girl, este unul dintre serialele cotate de criticii de film (cu aere de ultra-cunoascatori si gusturi haute-couture) drept mediocru. Noi iubim Gossip Girl! Common people?


caut parfumul toamnei

ma enerveaza magazinele care-mi poarta numele. resimt lipsa de inspiratie a unei proprietare obeze care vrea sa-si vada numele inscris pe sigle enorme! de dragul aromelor as vrea totusi un parfum cu numele meu. lumea ma tot intreaba care e parfumul meu favorit. as putea da acest raspuns fara prea mare greutate gadindu-ma la imprevizibilele nuante din Angel - Thierry Mugler. as folosi poate doar o parte din Angel pentru parfumul meu. astazi, parfumul meu ar fi excesiv de romantic si sentimental. ceva intre Angel (Mugler)- Boucheron (Boucheron) - Je Reviens (Worth) - Vanderbilt (Gloria Vanderbilt). felul in care impachietezi un continut poate fi fatal. Midnight Poison (Doir)? pendulez ca de obicei intre mai multe miresme si nu ma pot opri. toamna are nota ei domninata, rece si dulce, de aceea exista un singur detaliu care indica realul. si nu-l vad. c'mon...?

take a look over my brain.






imi recomandati un parfum?

duminică, 5 octombrie 2008

faire un bruit sec!!!!

Click HERE.

Rick Rubin

Vorbeam la un moment dat cu o prietena despre limite. Nu in sensul in care a abordat Liiceanu subiectul. Despre limitele noastre, mediocritatea in care ne vom duce existenta indiferent de mini-realizarile profesionale pe care le vom avea. Vom face un master, un doctorat, probabil o sa publicam cateva articole de specialitate si in cel mai bun carti doua carti (daca nu ne vom pierde pe drum). Si'atat. Asta se cheama mediocritate, oricat de indulgent esti cu propria persoana. Doar un narcisism exagerat ar putea considera asta normalitate. De succes nici nu poate fi vorba.
Azi, ascultand noul album Metallica - "Death Magnetic" ma uitam pe coperta. Arata excelent; albumul suna excelent. Ce-am vazut? Producator Rick Rubin. In ignoranta mea, de cosumator amator n-am avut niciodata curiozitatea sa vad cine produce Metallica si multe alte trupe care-mi plac. Mi-a sunat cunoscut numele, asa ca m-am miscat sa ma uit printre cd-uri sa vad unde l-am mai vazut. Peste tot. Aproape orice inseamna muzica buna pe planeta poarta amprenta lui Rubin. Uitati-va AICI peste albumele produse de el. De unde atata inspiratie domnule Rubin??




Recunoasteti personajele?


sâmbătă, 4 octombrie 2008

Ep. 7: Inoue Yasushi(6 mai 1907 – 29 ianuarie 1991)

Cititorul nu trebuie sa se imbrace in chimono ca sa poata raspunde la toate aceste intrebari. E suficient sa-si lase deoparte ochelarii de european si sa patrunda linistit in aceasta nespus de frumoasa lume a sugestiilor.”
Faimos romancier, eseist şi poet japonez ,Inoue Yasushi, s-a nascut in Asahikawa pe partea nordica a insulei Hokkaido. Parintii si-au dorit ca el sa devina medic la fel ca tatal sau insa Inoue nu a fost admis la facultatea de medicina. A fost admis in schimb la Universitatea Imperiala din Kyoto- unde a studiat estetica si filosofia. Cariera si-a inceput-o in a doua jumatate a vietii; asta dupa ce in tinerete poezia a fost una dintre pasiunile sale, alaturi de judo. A devenit cunoscut dupa razboi, odata cu publicarea nuvelelor istorice Ryoju si Togyu-Pusca de vanatoare (Premiul Akutagawa pentru literatura in 1950). Din 1951 s-a dedicat scrisului. Tema principală a romanelor sale este singurătatea, înfăţişată ca o stare fundamentală a fiinţei umane, ba chiar ca o negare a vieţii, având ca singură consolare frumuseţea naturii A fost membru al Academiei de Arte si presedinte al Asociatiei Literare din Japonia, i-a urmat lui Yasunari Kawabata in functia de presedinte al PEN Clubului japonez.
A murit in 1991 in Tokyo.
In memoria sa, in fiecare an, este inmanat premiul Inoue Yasushi; acordat de Fundatia culturala Inoue Yasushi la Universitatea Sydney . Acest premiu este acordat cercetatorilor australieni, elevilor sau studentilor care studiaza cultura si literatura japoneza. Valoarea premiului se ridica la $1,000.
Printre cele mai importante opere ale sale se numara:
- 1949- The Hunting Gun;
- 1949-The Bullfight;
- 1959- Tun-huang;
- 1956- Wall of Ice;
- 1963-Wind and Waves;
- 1969-Journey Beyond Samarkand;
- 1951- The Counterfeiter
- 1959- Lou-lan and Other Stories;
- 1975-Chronicle of My Mother;
- 1989- Confucius.

La noi au aparut la Humanitas:

Lupul albastru

Depasind granita dintre legenda si realitate, Yasushi Inoue nu face un portret fidel al lui Genghis-han, ci unul fictiv, in maniera proprie. Intemeietorul marelui Imperiu Mongol nu este, in primul rind, un razboinic insetat de cuceriri, ci un om framantat de indoieli pina la capatul vietii. Doua motive se intrepatrund de-a lungul romanului: nostalgia originilor si a stramosului mitic, "Lupul Albastru", si cautarea indentitatii, tema recurenta a literalurii japoneze de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Inspirat din Istoria secreta a mongolilor, un poem epic din secolul al XIII-lea, Lupul Albastru este un roman initiatic de o impresionanta forta artistica.

Pusca de vinatoare

Cum e posibil ca o pusca de vinatoare dintr-un poem aparut intr-o revista cinegetica sa lege patru destine in trei scrisori? Cum poate sa ucida o pusca pe tragaciul careia nimeni nu apasa? De ce moare altcineva decit femeia tintita de vinator? Cine e vinatul si cine vinatorul? Cum poate fi aparata o amintire cu pusca? Ce se intimpla cind un jurnal nu ia foc? Ce se intimpla cind scrisorile seamana cu gloantele?

vineri, 3 octombrie 2008

Progamul Anim`est


Dupa cum stiti Anim`est-ul incepe de maine asa progamul il gasiti mai jos:


Vineri 3 octombrie
Cinema Scala
19:00 - Waltz with Bashir – Opening / Deschidere
Cinema Elvira Popescu
18:30 – Program ESDIP (Spania)
20:30 – Mozaic 1


Sambata 4 octombrie
Cinema Scala
12:00 – Program romanesc copii
14:00 – Program international copii
16:00 – British Animation
18:30 – Nocturna
20:30 – Program Juan Pablo Zaramella
22:30 – Aachi & Ssipak
Elvira Popescu
14:00 – Program ANIMADRID (Spania)
16:00 – Mozaic1
18:30 – Mozaic 3
20:30 – Max & Co


Duminica 5 octombrie
Cinema Scala
12:00 - A Tale of Two Mozzies
14:00 – Nocturna
16:00 – Mozaic 4
18:30 – Retrospectiva Ion Truica (Programul 1)
20:30 – The Dirdy Birdy: “How Animation Can Free the Subconscious Mind”
22:30 – Mozaic 2
Elvira Popescu
14:00 – Program international copii
16:00 – Mozaic 3
18:30 – Max & Co
20:30 – Waltz with Bashir


Luni 6 octombrie
Cinema Scala
14:00 – Mozaic 5
16:00 – Mozaic 2
18:30 – Competitie scurt metraj international 1
20:30 – Egon & Dönci
22:30 – De Profundis
Elvira Popescu
16:00 – Mozaic Videoclip
18:30 – Competitie Videoclip
20:30 – Mozaic 4










Vineri 10 Octombrie
Cinema Scala
14:00 – Competitie scurt metraj international 4
16:00 – Balkanimation
18:30 – Mozaic 4
20:30 – Competitie Videoclip
22:30 – Sita Sings the Blues
Elvira Popescu
16:00 – De Profundis
18:30 – Competitie scurt metraj studentesc 3
20:30 – Mozaic 5



Sambata 11 octombrie
Cinema Scala
12:00 – The Three Robbers
14:00 – Competitie scurt metraj international 3
16:00 – Competitie scurt metraj international 5
19:00 – Ceremonie inchidere-premiere / Closing Ceremony Awards + Fear(s) of the Dark
22:30 – Idiots and Angels
Elvira Popescu
14:00 – A Tale of two Mozzies
16:00 – Program Animateka
18:30 – British Animation
20:30 – Balkanimation


Duminica 12 Octombrie
Cinema Scala
12:00 – Program romanesc copii
14:00 – Program international copii
16:00 – Mozaic 5
18:30 – Mozaic 1
20:30 – Proiectie filme premiate / Screening of the Winner Films
Elvira Popescu
14:00 – Max & Co
16:00 – Program ESDIP (Spania)
18:30 – Program ANIMADRID (Spania)
20:30 – Fear(s) of the Dark

Performance culinar




Proiectul se cheama "Fursecul mecanic". Prezentarea acestui proiect a facut-o Crina aici. Un domn/tip/baiat (n-am idee) a organizat un performance ad-hoc. Pentru amatorii de dulciuri si jocuri, el a lipit autocolante in diverse locuri pe b-dul Aviatorilor iar noi/voi am pornit vanatoarea de fursecuri.

De ce numesc aceasta manifestare un performance? Chiar daca nu stiu daca s-a plecat de la aceasta idee, aici s-a ajuns. Concluziile mele se fundamenteaza pe fapul ca drumul artelor in secolul XX a luat adesea cele mai diverse si mai neconventionale cai. De la farsele lui Duchamp, s-a ajuns la expuneri de piese din fecale umane sau la maltratat animale. Nu detaliez, nu e cazul. Principalul atu al artei contemporane este ca a reusit sa deschida noi orizonturi creative, si sa imbogateasca permanent vocabularul artistilor. Performance-ul este o manifestare artistica fara precedent, ce poate avea loc oricand, oriunde si pe o perioada nedeterminata. Domnul Fursec Mecanic a ales sa se exprime, implicand un public dornic de senzatii culinare. A instigat prin gust, si-a ademenit un public (destul de restrans deocamdata) cu care experimenteaza. Mutari construite atent, pe o tabla de sah cu un singur rege si reguli impuse in ultimul moment. Ne-am jucat, s-au jucat apoi degusta opera artistului bucatar.


In loc de concluzie va invit sa cititi sfarsitul unui articol din “Observator cultural” din nr 347, noiembrie, 2006, semnat Bojana Kunst, care poate fi trecut pe lista motivaţiilor de a vorbi despre...


Intrebare: “ma scuzati, puteti defini arta performance-ului?“

Raspunsuri: „Niste ciudati carora le place sa se dezbrace si sa tipe despre politica de dreapta.“ (Yuppie intr-un bar)

„Artistii de performance sint... actori slabi.“ (Un actor „bun“)

„Te referi la liberalii aceia decadenti si elitisti care se ascund in spatele artei pentru a cere banu’ guvernului?“ (Politician)

„Este ceva foarte, foarte... tare. Te face sa gindesti si... asa.“ (Nepotul meu)

„Performance? Este o privire inaltata... un fel diferit de a simti scopul in minuirea obiectelor, a legaturilor si ale cuvintelor.“ (Artist de performance nr. 1)

„Performance este atit antiteza, cit si antidotul culturii inalte.“ (Artist de performance nr. 2)

„Iti raspund cu un banc: Ce iese cind amesteci un comediant cu un artist de performance?... O gluma pe care nu o intelege nimeni.“ (Un prieten)”

Atonemenet varianta 2008( sau 2009 in cazul nostru)

The Edge of Love este un film asteptat cu ardoare de mine si probabil de multi altii.
Unii spun ca va fi noul Atonement varianta imbunatatita; nimic mai gresit.
Da, stiu ca apare Keira Knightley in rol principal insa mai avem si o Sienna Miller pe acolo( nu e ea cine stie ce talent nemaintalnit dar are un farmec aparte ca al divelor anilor trecuti) plus ca avem nu unul ci doi masculi care tanjesc dupa iubirea Keirei.
Ar mai fi si fraza spusa de Keira: "I love you, come back"; asta dupa ce ii soptise aceleasi cuvinte si lui McAvoy in celalalt film; plus ca in ambele filme avem un razboi. Asta nu inseamna absolut nimic.
Daca e sa ne luam dupa asemanari si deosebiri nu ajungem nicaieri. E normal ca intre doua filme sa existe chestii comune cum ar fi fraze, actori sau chiar situatii. In cazul de fata avem insa un cu totul alt set de personaje; printre care si cantareata Keira :O si canta chiar binisor as putea adauga.
Trailerul arata destul de bine, povestea nu pare prea lacrimogena:"Viata amoroasa a legendarului poet Dylan Thomas; in care sunt incluse prima(Keira Knightley) si ultima(Sienna Miller) iubire.
Cele doua femei ajung sa se cunoasca si sa lege o stransa prietenie insa atractia dintre Thomas si Vera creste din ce in ce mai mult chiar si dupa casatoria acesteia cu admiratorul ei inflacarat. " asa ca nu vad nici un motiv pentru care n-as recomanda acest film.
Regizat de John Maybury( a mai regizat si The Jacket) si proiectat in deschiderea festivalului de la Edinburgh; filmul are premiera la noi pe 31.10.2008.


“Maybe with a love so great and a love so small
Maybe I'll be left with no love at all”






Maybe It's Because I Love You Too Much