luni, 16 noiembrie 2009

Eseu despre orbire

“ Daca poti vedea, vezi

Daca poti privi, observa”

Cartea Sfaturilor

Bruegel - "Parabola Orbilor"


O lume de haos care duhneste de excremente si cadavre, o parabola terifianta a lipsurilor morale pe care societatea contemporana isi construieste o existente superficiala. Solidaritatea, intelegerea si toate sentimentele profunde aproape lipsesc cu desavarsire. O lume in care oamenii se confunda cu niste spectre singurele legi care supravietuiesc sunt cele dupa care se guvreneaza animalele. Jungla umana este mai mai dureroasa si mult mai lipsita de moralitate. Femeile sunt batjocorite, oamenii slabi sunt lasati fara hrana, razbunarea si crima ajung de partea Binelui. O lume a valorilor inversate care creeaza confuzii si in cea mai limpede minte.


Eseu despre orbire este o parabola a societatii contemporane. Epidemia de orbire – “marea laptoasa” incepe de la un om, apoi sase si in cele din urma se extinde in intreaga tara . Lumea este redusa la absurd, limitata la nevoi primare. Haosul pune stapanire pe viata pentru ca oamenii nu se pot adapta in afara unui sistem. Pentru ca lumea a incetat de mult sa fie guvernata de valori morale. Degradarea este dusa la cote maxime, limita suportabilitatii inteligibile in acest moment este cu mult depasita. Saramago creeaza o distopie care poate impresiona si cel mai indiferent cititor.

Este o carte al carei titlu ma atrage de foarte mult timp si n-am ajuns s-o citesc. Nu stiam la ce sa ma astept si socul a fost urias. Scriitura exceptionala, dar subiectul este de-a dreptul cutremurator. Pentru ca privind in jur realizez ca Eseu despre orbire poate fi o utopie, societatea actuala, desi vazatoare, este domitata de mult mai multa cruzime decat personajele acestei carti. Va propun un excercitiu simplu de gandire. Uitati-va in oglinda si ganditi-va cand ati dat ultima data macare unui cersestor, cand ati ajutat ultima data un batran sa-si care greutatile, cand v-au impresionat problemele unui copil bolnav, cand ati facut ultima data o fapta buna? Omenirea a uitat de mult ce inseamna altruism, blandete. Traim intr-un ritm alert si ne luptam individual pentru... nimic!“Din aluatul asta suntem facuti toti, jumatate indiferenta, jumatate rautate” - Saramago

Niciun comentariu: