sâmbătă, 3 octombrie 2009

Seriale medicale 2009-2010


Incepem cu noul serial cu asistente - Mercy.

Mercy este spitalul in care trei asistente isi desfasoara activitatea. Veronica Callahan (Taylor Schilling), Sonia Jimenez (Jaime Lee Kirchner) si nou venita in spital Chloe Payne (Michelle Trachtenberg) sunt cele care ne vor incanta privirea in caz ca ne decidem sa urmarim si acest serial.

Veronica este un fel de Meredith Grey a asistentelor, detinatoare a doi parinti alcoolici, in a caror casa inca locuieste. Ea este despartita de sot, datorita plecarii acesteia in Iraq. La intoarcere ea afla ca sotul a inselat-o, asa ca i-a dat papucii. Ce nu stie nimeni, in afara de Sonia, e ca Veronica a cunoscut un doctoras in Iraq si a avut o aventura cu acesta, sfarsind prin a se indragosti de el. Sotul, insistent din fire, incearca sa o recucereasca. Planul lui se pare ca a dat roade, deoarece Veronica hotaraste sa acorde casniciei sale o a doua sansa. Banuiam ca la un moment dat va aparea si barbatul misterios din Irak, si chiar imi place cum au ales sa-l introduca in serial. E chiar bun doctorasul. Parca am simtit aceeasi atmosfera ca atunci cand am urmarit primul episod din Grey`s Anatomy, ceea ce e de bine.

Sonia este asistenta sexy, dupa care toti angajatii spitalului isi intorc privirea. Ea e hotarata sa nu-si mai gaseasca iubiti saraci, platitori de credite sau alte chestii de ordin financiar, asa ca se reorienteaza catre tipii cu portofelul plin. Cum fizicul o ajuta, ea da peste un avocat destul de avut, urmand ca impreuna cu acesta sa mearga la un bal costumat. Bineinteles ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, asa ca saraca noastra Sonia este pocnita de un detinut, fix in ochi. Ca tabloul sa fie complet, rochia ii e rupta si toate planurile se destrama. Incercand sa salveze ceva din seara, ea il suna pe avocat si ii spune ca nu va ajunge la bal, pentru ca mai apoi sa se indrepte spre barul in care Veronica isi sarbatorea impacarea cu sotul. Acolo ce sa vezi, acelasi politist care raspundea de detinutul ce a lovit-o, dupa ce i-a facut avansuri la spital, se nimereste in acelasi bar cu ea. Aratand destul de bine, politistul trezeste brusc interesul Soniei, interes ce implica trezitul impreuna in acelasi pat.

Chloe este nou-venita, sefa de promotie si destul de naiva. Michelle Tratchtenberg imbracata cu halat foarte colorat, pentru ca mai apoi sa zaresc capete de Hello Kitty sau iepurasi roz a fost prea de tot. Nu voi intelege de ce trebuie ridiculizata in asa hal noua asistenta, dar fie. Nu mi se pare ca rolul i se potriveste, dar poate a fost o impresie de inceput si pe parcurs va fi mai dezghetata.

Daca va placea Guillermo din Weeds, va anunt ca a schimbat rolul de traficant cu cel de asistent gay. N-am putut sa-mi fac cine stie ce impresie despre el pentru ca nu a avut cine stie ce aparitii in episodul pilot, doua replici si trei cadre.
Mike Callahan este sotul Veronicai, putin cam imatur dar extrem de romantic. Nedorind sa o piarda el a incercat prin toate mijloacele sa o convinga pe aceasta ca merita o a doua sansa. Veronica a cedat si a acceptat sa se impace cu el.
Dr. Chris Sands este cel despre care vorbeam mai sus, medicul cu care Veronica si-a inselat sotul. El semneaza un contract de doi ani cu spitalul Mercy, in speranta ca o va surprinde pe Veronica. Aduce putin cu Hunt din Grey’s, varianta imbunatatita (nu-mi sariti in cap).

Povestea episodului include pe langa descrierea personajelor si trei cazuri medicale. Primul apare chiar in primele minute, fiind vorba de un accident de masina in care soferul sufera un pneumotorax. Urmatorul caz implica un doi pusti de culoare, unul dintre ei avand o plaga prin impuscare. Din pacate pustiul moare, chiar daca Veronica ii sugerase medicului responsabil de caz sa-i administreze heparina, pentru a evita un embolism pulmonar. Medicul se face ca nu aude, pustiul moare si Veronica ii reproseaza acestuia ca nu a facut tot ce era posibil pentru a salva o viata. Cel de-al treilea si cel mai impresionant caz a fost cel al batranei bolnave de cancer hepatic, in stadiu terminal. A semanat putin cu un caz din Hawthorne privind comportamentul batranei.

Putina drama, ceva romantism, cateva replici amuzante si gata pilotul.
Daca mai adaugam si o relatie la locul de munca, avem dragoste cu nabadai.
Stiu ca sunt multi care vad in Mercy o copie destul de penibila a serialului Nurse Jackie si ii inteleg. Nu impartasesc parerea pentru ca mie una chiar mi-a placut pilotul. Caracterul Veronicai aduce destul de mult cu stilul lui Jackie, noua asistenta poarta si ea halate cu iepurasi, plus ca avem si un asistent gay sunt intalnite in ambele seriale, dar asta nu inseamna ca se vor dezvolta personajele in acelasi mod (sper ca nu). Bineinteles ca intalnim si aici aceeasi conceptie intalnita in Nurse Jackie si Hawthorne, cum ca medicii sunt incompetenti si asistentele destepte nevoie mare. Nu ma mai strofoc privind aceasta chestiune, o trec pur si simplu cu vederea pentru a nu ma enerva.

Serialul are potential, si cred ca se va departa de comparatiile cu alte seriale. Taylor Schilling aduce un aer nou in serial, fiind destul de promitatoare. Eu ii acord o sansa, desi am inteles ca are sanse de anulare. Sa speram ca nu va fi anulat.



Nurse Jackie, sau cum e viata ca asistenta, a debutat promitator in vara.


Cum anul acesta televiziunile s-au inghesuit la producerea de seriale medicale, asistentele par sa castige teren in defavoare medicilor. Asadar sezonul de toamna cuprinde nu mai mult de 4 aeriale medicale noi. Cam mult. Sa revenim totusi la ce a inceput in vara si s-a terminat in toamna.
Serialul de fata e cam atipic, plin de umor negru si replici destul de istete. Eu m-am opri pe la episodul 8, din motive legate de dorinta de a face si altceva ce nu implica statul cu ochii in ecran. Primele 8 episoade sunt bune, m-au tinut in priza, dar m-au si amuzat in egala masura.
Jackie este o asistena cu vechime, priceputa in domeniul ei, dar dependenta de calmante. pentru a si le procura ea apeleaza la concubinul din spital, fara ca acesta sa stie ca e casatorita si are 2 copii.
Mi-a atras atentia doctorita O’Hara, o britanica amuzanta, singura care stie de viata dubla a lui Jackie, dar si prietena acesteia in acelasi timp. Celalalt medic, Coop, l-am mai vazut prin Twilight, tot in rol de medic. Mandru posesor al unui fel de sindrom Tourette care-l face sa pipaie sanii femeilor, atunc cand este stresat, acesta nu e chiar proptotipul medicului perfect.
Intr-un episod am avut-o si pe Jill din Royal Pains, pe post de gagicuta pentru Coop.
O`hara imi place din ce in ce mai mult, asa ca voi termina serialul tot intr-un viitor apropiat.





In lista de seriale medicale mai intra House, la care nu ma it pentru ca astept sa se termine si apoi sa-l vad pe tot; Grey`s Anatomy, despre care am scris; Private Practice despre care voi scrie maine; Miami trauma care inca nu a aparut (deci nu-mi pot da cu parerea); Trauma, al carui pilot am vazut inceputul (destul de bun) dar iar nu ma pot pronunta inca; si Three Rivers. Pana maine va las cu cateva promo-uri.

Private Practice



Three Rivers


Niciun comentariu: