marți, 30 decembrie 2008

Cricovaaaaaaaa

Incerc sa nu ma iau dupa reclame, le evit pentru ca ma everveaza. Manipuleaza publicul cu nesimtire! Dar..... uneori si reclamele sunt foarte utile. Am aflat de pe blog-ul Elsei Exarhu de un vin spumant excelent! Moldovenesc, dar foarte foarte bun!!
Trebuie sa incercati Cricova!!!!!!!!

Denumirea CRICOVA

Componenta Pinot, Chardonnay
Tip brut

Culoarea galben-pai

Zahar 7-15 g/dm3

Alcool 10.5-12.5% vol.

Gust proaspat, pur

Buchet proaspat, pur, cu nuante subtile de floarea soarelui

Temperatura servirii 6-8 0C
Volum 0.75L
Ambalaj cutie din carton 6 locuri

despre melci

Valentina: o sa postez un melc pe blog
Crina: ce melc
Crina: ?
Valentina: un melc
Crina: are ceva special
Crina: sau e doar un melc?
Valentina: e doar un melc
Crina: pai si de ce il postezi?
Crina: iti plac melcii?
Valentina: da
Valentina: acum iubesc melcii
Crina: pai de ce?
Valentina: nu stiu
Valentina: d'aia
Valentina: pur si simplu acum iubesc melcii
Valentina: de ce imi trebuie un motiv sa-mi placa melcii?
Valentina: nu ti se pare ca sunt draguti?
Crina: nush..n-am analizat problema
Crina: daca nu sunt vii sunt dragutzi
Crina: adica cercei melci
Crina: brose melci
Crina: bla bla bla
Valentina: pai de ce nu o analizezi?
Crina: da vii sunt scarbosi
Valentina: azi e seara melcilor
Crina: aveam un amic care avea fata de melc
Crina: ))
Crina: se pune?
Valentina: poate
Valentina: insaemna ca era dragutz
Crina: nu
Crina: era tamp
Crina: melcii sunt tampi
Crina: si inceti
Crina: cunosti vreun melc?
Valentina: nu
Valentina: dar o sa cunosc
Valentina: desi...odata am ajutat un melc sa traverseze
Crina: dar sunt adorabil;i in felul lor
Valentina: exact
Crina: daca i-ar spala cineva de chestia aia vascosa
Crina: poate nu ar fi asha scarbosi
Valentina: da, aia e scarboasa
Crina: zici ca sunt muci
Crina: bleah
Valentina: )
Crina: oare ei sunt raciti toata viata?
Valentina: nu, chestia aia ii apara de oamenii rai
Crina: dar ce e aia?
Crina: kk
Crina: le dau eu hartie daca n-au
Valentina: kkt
Valentina: n-am invatat suficient la biologie
Crina: nici eu
Crina: mi-ar placea totusi melcii cu cohilie pictata
Crina: colorata cu buline
Crina: sau alte modele
Valentina: mie imi plac asa cum sunt
Valentina: au un farmec aparte
Crina: mie nu
Valentina: imi place si cantecul lor
Crina: c e cantec?
Valentina: melc melc cotobelc...
Crina: da..cu adevarat mirific
Crina: o sa-ti cumpar o brosa melc
Crina: )

Supermassive Black Hole

Retrag tot ce am spus despre Muse in trecut( "mda..sunt ok"). Asta e cea mai tare melodie auzita anul asta. O intrece si pe Gaga:-s

Bineinteles ca eu ascult muzica prin intermediul filmelor si serialelor dar ce mai conteaza atunci cand rezultatul final e asa fenomenal?

Fashion Marilyn Monroe

Cand incerci sa gasesti o tinuta suitable pentru un party fancy, cu singuranta prima diva a carei imagine apare in mintea oricarei femei este Marilyn Monroe. Profitand de aceasta celebritate, designerul Victor Carranza va deschide House of Monroe, un label insiprat din look-ul celebrei "bombe" sexy din anii '60. Toate hainele si accesoriile House of Monroe sunt inspirate de tinutele lui M.M. Retaileri precum Bergdorf Goodman. Linia de T-shirt-uri Norma Jeane si o linie speciala de jeans sunt in lucru. :)
More details here.

luni, 29 decembrie 2008

Povestea lui Bogdan, ilustrata de Dan, AICI

Her heart was a legend







M-a apucat o nostalgie dupa perioada hippie... pe care n-am trait-o, dar o visez. Am venit de la Sinaia ascultand Leonard Cohen si mi-am amintit legenda piesei Chelsea Hotel. Un Leonard tanar, traind o poveste de dragoste total atipica: I need you, I don't need you... Janis Joplin. S-au cunoscut in New York, in Chelsea Hotel. El la inceput de cariera, ea deja legenda. O vedea seara devreme si dimineata tarziu scriind, in lift. A abordat-o timid si au trait o superba poveste de dragoste! We are ugly, but we have the music...


Alt film cu extraterestri

De cand ma stiu am o imensa placere in a vedea filmele cu Keanu Reeves in distributie. Se subintelege ca "ZIua in care pamantul s-a oprit" a fost o productie mult asteptata a anului ce tocmai se incheie. Am fost putin dezamagita la iesirea din cinematograf: filmul era mediocru.

Keanu este Klaatu, un extraterestru cu infatisare umana, venit pe Terra pntru a distruge omenirea . Oamenii( adica americanii in cazul de fata) incep sa impuste in stanga si in dreapta in speranta ca extraterestrii se sperie si pleaca...neahhh..stupid people. Klaatu insa nu a venit singur ci si-a adus si animalutul dupa el; pardon: ditamai animalul- un robot imens ce seamana atat de mult cu un cylon:)) El reuseste sa-si faca si prieteni in scurta lui expeditie- o femeie si fiu ei vitreg( un pusti foarte cretin). Deznodamantul: Cei doi reusesc sa-l convinga pe Klaatu sa nu distruga terra( poate li s-a facut mila de ei...de cat de patetici sunt ).

Efectele vizuale sunt ok( probabil s-au bagat multi bani in ele)..dar si in city of ember au fost ok si filmul tot prost a ramas( cred ca a fost cel mai prost film vazut anul asta).Pacat de Keanu ca s-a implicat in proiect.
Daca e sa enumar ce mi-a placut la film e foarte simplu pentru ca sunt putine lucruri:
- sferele si toata ideea cu trimiterile biblice;
- scena cu detectorul de minciuni;
-robotul imens si dezintegrarea lui in milioane de chestii microscopice dar letale.
A fost un film prea lung care nu a spus mai nimic interesant. Am sa vad si filmul dupa care s-a facut remake-ul( presupun ca la vremea respectiva a revolutionat ceva) dar dupa ce imi trece dezamagirea.


Jurnalul secret al unei prostituate de lux

Secret Diary of a Call Girl este bazat pe doua romane: The Intimate Adventures of a London Call Girl (2005) si The Further Adventures of a London Call Girl (2006) a caror autoare este o prostituata de lux londoneza ce foloseste pseudonimul Belle de Jour. De fapt serialul a avut ca inspiratie blogul personal al scriitoarei: http://belledejour-uk.blogspot.com/. (ales in 2003 blogul anului de catre The Guardian). Din cate am observat serialul nu are nici o legatura cu filmul “Belle de Jour” ( da, cel cu Catherine Deneuve).
Belle este o prostituata de lux, avand propriul agent( din motive de siguranta) si o clientela atent aleasa. Ea ne explica din primul episod ca si-a ales aceasta “profesie” pentru ca ii plac atat sexul cat si banii. Fiind o fire lenesa, ea prefera sa profite de ce a primit de la mama natura pentru a imbina utilul cu placutul. Astfel ea reuseste sa isi indeplineasca si fanteziile sexuale dar sa-si castige si banii necesari traiului zilnic.
Din primul sezon aflam cum si-a intalnit scriitorul preferat la o petrecere cu tema sexuala, cum a fost prima experienta sexuala cu o femeie, cum Ash a inceput sa o prefere pe Naomi miercurea, incercarile ei intr-ale sado-masochimului, relatia de prietenie dintre ea si Ben dar si incercarea de a fi o altfel de prostituata de lux.

Din link in link am mai aflat ca va exista si un sezon 3; filmarile la el incepand de anul viitor.
Probabil e mai bun ca Totul despre sex( pentru ca e productie englezeasca zic eu). Mi-era dor de putin umor englezesc.
Sunt foarte curioasa de sezonu 2:D

duminică, 28 decembrie 2008

Artist pe asfalt


Este vorba de Julian Beever si desenele lui 3D pe asfalt. El este un artist urban englez ce si-a inceput cariera prin 1990 si de atunci cutreiera lumea in lung si-n lat pentru a bucura vazul a cat mai multi privitori.
Desenele lui au profunzime la propriu. Cu ajutorul cretei colorate si al unei tehnici numite anamorfoza(se foloseste de o camera cu trepied prin care verifica profunzimea sau inaltimea desenului) Julian creeaza arta, arta trecatoare ce-i drept ...pacat.
Realizarea unui desen dureaza pana la trei zile iar viata lui e de aproximativ o zi.Cel mai mare dusman al artistului il reprezinta ploaia.
Poate daca ne face Oprescu trotuare perfecte, Julian trece si pe la noi.













joi, 25 decembrie 2008

Sarbatori Fericite

Cand auzi un zgomot la geam, stai chill: nu e Mos Craciun! Vezi sa nu fie vre'un hot. Chiar daca nu vine un batran- barbos pe o saniutza trasa de reni prin aer, noi va dorim sa va viziteze multi prieteni si multe neamuri, incarcate de cadouri si sa aveti un Craciun cat mai fericit alaturi de cei dragi.

Crina si Valentina

miercuri, 24 decembrie 2008

Lily Allen

Alright so this is a song about anyone, it could be anyone.You're just doing your own thing and some one comes out the blue,They're like,"Alright"What ya saying,"Yeah can I take your digits?"And you're like, "no not in a million years, you're nastyplease leave me alone."
Cut to the pub on a lads night out,Man at the bar cos it was his shout,Clocks this bird and she looks OK,Caught him looking and she walks his way,"Alright darling, you gonna buy us a drink then?" "Err no, but I was thinking of buying one for your friend..."She's got no taste hand on his waist, tries to pull away but her lips on his face,"If you insist I'll have a white wine spritzer""Sorry love, but you ain't a pretty picture."
Can't knock em out, can't walk away,Try desperately to think of the politest way to say,Just get out my face, just leave me alone,And no you can't have my number,"Why?"Because I've lost my phone.Oh yeah, actually yeah I'm pregnant, having a baby in like 6 months so no, yeah, yeah..."I recognise this guy's way of thinking..."As he comes over her face starts sinking,She's like,"Oh here we go.."It's a routine check that she already knows, she's thinking they're all the same."Yeah you alright baby? You look alright still, yeah what's your name?"She looks in her bag, takes out a fag, tries to get away from the guy on a blag, can't find a light,"Here use mine"
"You see the thing is I just don't have the time"

Azi am dat peste niste melodiii care imi plac foarte mult. Nu stiu cati dintre voi asculta Lily Allen insa mie mi se pare una dintre cele mai bune tinere sperante din industria muzicala recenta( poate mai scoate si ea ceva nou).

luni, 22 decembrie 2008

Madame Bovary


Am vazut aseara ecranizarea romanului lui Flaubert, Madame Bovary. Il citisem in liceu, prin clasa a IX-a si aveam in cap o imagine incompleta si eronata. Mi se conturase in minte imaginea unei femei nefericite, care lupta cu orice mijloc pentru iubire. Poate credeam cu tarie ca in dragoste totul este permis. Sau poate, faceam o confuzie intre pasiune si iubire. Aseeara, am vazut iceberg-ul care desparte iubirea de pasiune.. Rece. Am inteles in sfarsit, ca pasiunile puternice nu se nasc din iubire. Dragostea este un sentiment pur, insamna renutare, altruism. Pasiunea in schimb, este pur carnala. Chimie. Frivola si insensibila, Emma Bovary a fost o femeie domnitata de pasiune care nu a inteles iubirea. Si pentru pasiune a pierdut totul.

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Demonstreaza ca esti mobilat la mansarda





40 de studenti la arhitectura sau design s-au inscris intr-un concurs prin care incearca sa-si demosntreze abilitatile creative. miza provocarii este foarte mare pentru un inceput de cariera: NewTown Residence. tinerii designeri au primit cu aceasta ocazie sansa se se faca cunoscuti, intr-un proiect de amploare. detalii aici.

sunt foarte curioasa sa vad ce solutii propun tinerii pentru design-ul de interior!

luni, 15 decembrie 2008

Duo/2

Cum ar fi sa ai langa tine un tip care iti cere in fiecare dimineata bani, crede ca actoria e chemarea lui dar mai mult sta pe acasa si doarme sau freaca menta.
Cam asta e barbatul cu care Yu isi imparte existenta. Ceea ce e de admirat la Yu este ca a reusit sa ii suporte mofturile si capriciile lui Kei desi ar fi putut cu usurinta sa renunte la o relatie care incet incet o termina psihic. Suntem asadar invitati sa ne aruncam privirile peste relatia plina de probleme dintre Yu (Yu Eri) si Kei (Nishijima Hidetoshi), un cuplu fericit la prima vedere. Kei isi doreste mult sa ajunga actor insa esueaza lamentabil. In loc sa isi gaseasca un job lui ii vine geniala idee sa se casatoreasca. Cand Yu il intreaba de ce vrea sa se casatoreasca el ii raspunde : "Nu stiu" si incepe sa tipe la ea.
A doua zi cei doi reusesc sa-si vorbeasca insa situatia se inrautateste, totul fulminand cu plecarea lui Kei. Lipsa banilor il determina pe acesta sa o sune intr-un final pe Yu si sa-si ceara scuze. Yu il primeste in casa si incearca sa dea totul uitarii, acceptand cererea in casatorie. Cat va dura aceasta stare de pseudofericire va las pe voi sa descoperiti.

Filmul are tente de interviu; personajele principale fiind intrebate pe rand ce simt si de ce au actionat in acel fel.
Pe Nobuhiro Suwa, regizorul filmului, il stiti probabil din "Paris je t`aime"-segmentul: Place des Victoires (Somnul unei femei este deranjat de tipetele copilului ei mort. Ea se duce in piata unde fiul sau a incetat din viata si intalneste un cowboy ciudat. Acesta ii permite sa petreaca un moment in compania fiului ei inainte sa dispara inca o data). El a mai regizat:M/Other (1999) ;H story ( 2001); Un couple parfait (2005).

duminică, 14 decembrie 2008

Ep 9- Shusaku Endo

Voi incepe acest ultimul episod de pe 2008 prin a multumi tuturor traducatorilor care si-au batut capul cu descifrarea operelor japonezilor. Stiu ca e foarte greu de redat in totalitate cam ce au vrut sa spuna Soseki, Mishima sau Murakami ; insa pana si incercarea e de admirat.
Despre domnul Shusaku avem numai cuvinte de lauda ; el fiind creatorul unui personaj drag mie : Gaston Bonaparte.
N-am apucat sa citesc romanul « Tacere » insa o zburatoare mi-a soptit ca filmul inspirat din roman e in curs de ecranizare in regia lui Martin Scorsese. V-am trezit putin interesul ?
Romanul cu pricina i-a adus lui Endo Premiul Tanizaki si s‑a bucurat de un succes destul de mare atat din partea publicului cititor cat si din partea criticilor.
Tacere este o carte cu subiect istoric ; descriind perse­cutiile suferite de crestinii din Japonia secolului al XVII-lea. Personajul principal e reprezentat de preotul Sebastiano Rodrigues, a carui credinta ii este pusa la incercare, iar acesta incepe sa se indoiasca de existenta Lui Dumnezeu. Revelatia preotului dar si a romanului este faptului ca Dumnezeu este prezent intot­deauna, chiar si in tacere.
Amintisem mai sus de domnul Gaston Bonaparte,”Un idiot minunat”, ajuns in Japonia cu un scop anume. El este de o bunatate si de o frumusete interioara incat e greu sa te poti supara pe un asa personaj minunat. Prin ochii lui putem vedea si zonele mai putin frumoase si luminate din Tokyo, desi gazdele sale incearca sa evite acest lucru.
Daca e sa privim in timp opera lui Endo, romanul de debut a fost Omul alb (1955), distins cu Premiul Akutagawa. Doi ani mai tarziu a aparut romanul Marea si otrava iar in 1959 Un idiot minunat.
Cu romanul Tacere, aparut in 1966 putem spune ca Endo a dat lovitura; insusi Graham Greene afirmand ca Shusaku Endo este unul dintre cei mai buni romancieri pe care i‑a citit vreodata. In 1982 i se decerneaza Premiul Noma pentru Samuraiul , iar in 1986 apare romanul Scandal.
Endo este considerat ca apartinand categoriei scriitorilor din a “Treia Generatie”- al treilea grup major de scriitori aparuti dupa cel de-al doilea razboi mondial.

sâmbătă, 13 decembrie 2008

Alexandrina pe sfarsit de an

Vino cu tramvaiul, metroul, troleibuzul sau cu orice vrei tu la concertul Alexandrinei Hristov aka "Fata care merge pe jos" ;) Un spectacol la inaltime cu elemente de pop acustic, rock contemporan, alternative, jazz şi soul. Daca mai mentionam ca printre artistii preferati ai Alexandrinei se numara Tori Amos, PJ HArvey si Bjork atunci sigur nu o sa ratati invitatia noastra din 13 decembrie, ora 19:00. Ne vedem si ascultam sambata la Orange Concept Store.

p.s.: cat am asteptat un eveniment marca Alexandrina. Tot ce sper e sa nu se intample nimic nasol pana atunci...eu mai am surpirze d`astea:D

vineri, 12 decembrie 2008

Anunt

Pictorul Adrian Iurco are nevoie de modele (indiferent de sex sau aspect fizic) dispuse sa pozeze nud. Lucreaza la un proiect pentru UK, si are mare nevoie de oameni. So: daca vrei sa lasati pudoarea deoparte o jumatate de ora, trimiteti mail la: adrianyurco@yahoo.co.uk.

joi, 11 decembrie 2008

Sa ne petrecem electro, zic!

Sa ne petrecem electro zic, cu L'Orchestre de Roche si Discoballs, maine seara dupa 10, in Control !

warm-up-ul, aici: http://www.myspace.com/thediscoballsproject

miercuri, 10 decembrie 2008

Artizanat


De cateva luni o buna prietena a disparut intr-un proiect care a tinut-o nemancata, nedormita... Eram curioasa sa vad ce face, unde e, ce a iesit. Asa ca luni, am dat o fuga pe strada Gutenberg 16 (langa Hotelul Volo) sa vad cu ce s-a delectat Madz atata timp. Am descoperit un spatiu vesel si primitor, plin de oameni frumosi. Un shop, o galerie de arta in miniatura, amenajat cu mult gust si maxima daruire. Expune tablouri, vinde obiecte hand-made, discuta cu oamenii despre arta, muzica filme... E un loc excelent pentru cele mai frumoase cadouri de Craciun (aviz amatorilor de cercei handmade)! Si daca Madz e acolo, as spune ca locul asta e perfect oricand.

Ce zici de un brad de Craciun in container?

Astazi am primit un mail foarte interesant de la fostul meu prof de Microbiologie, domnul Mircea Popa. Suna cam asa:
"Avem o intrebare pentru tine: tu cum stai cu bradul de Craciun?
Daca stai doar pe ganduri.. atunci ia citeste aici!
Asociatiile Terra Ecologica si EcoAssist iti ofera acum varianta ecologica: brad in container de la Institutul de Cercetare si Amenajare Silvica.
Iata ce trebuie sa faci tu:
Pana pe 15 decembrie te hotarasi si ne trimiti o comanda ferma (pe adresa:
Liana@EcoAssist. org sau Simona_Dragusanu@ yahoo.com ) din partea ta sau a cunoscutilor tai (aceasta oferta este pentru Bucuresti).
Posibilitatile sunt urmatoarele:
Brad in container = 150 RON
Molid in container = 100 RON
Inaltimile din care iti poti alege:
1 metru
1,5 metri
2 metri
Apoi, in weekendul 20/21 decembrie coniferele vor fi aduse in Bucuresti, conform comenzilor primite (cei care se anunta interesati vor primi si informatii referitoare la locul exact in care vor fi adusi. situatia in prezent este urmatoarea: se asteapta o confirmare din partea Administratia Lacuri si Parcuri pentru loc de amplasare si vanzare).
Mai mult, odata cu bradul sau molidul in ghiveci, primesti si instructiunile de „pastrare in casa" astfel incat acesta sa nu moara. (exista si acest risc, deci cine cumpara trebuie sa fie putin mai grijuliu..)
Ulterior, pe 10 ianuarie 2009 (a doua sambata a lunii) vom merge sa-i plantam, alaturi de toti cei care au solicitat brad in container. Insa atentie: vom planta brazii care nu au murit in apartament!
Plantarea se va face pe un teren din Mogosoaia (obtinut tot de la Institutul de Cercetare si Amenajare Silvica).
Asadar, te mai intrebam o data: tu cum stai cu bradul de Craciun?
Asteptam comenzi din partea ta si a colegilor / cunoscutilor tai pe cele doua adrese date mai sus.
Multumesc,
Liana Buzea"

P.S.: Si daca ideea de Craciun ECO te-a prins, atunci poti sa incerci si decoratiunile ecologice lucrate de voluntarii de EcoAssist, ocazie cu care contribui si la un proiect de fund-raising. (http://us.mc386.mail.yahoo.com/mc/www.EcoAssist.org <http://www.ecoassist.org/> )
Liana Buzea Presedinte EcoAssist
mobil: 0721 623 524
Initiatorii campaniei "SALVATI SPATIILE VERZI"

marți, 9 decembrie 2008

Despot la ArtMark

Celebrul interviu realizat de "reporterita" One Music Channel care a facut ocolul internetului in muult mai putin de 80 de zile, a primit un viral pe masura realizat de Galeriile ArtMark. O parodie plina de umor, in care Adrian Despot joaca rolul cumparatorului de arta. Hm... il prinde ipostaza asta! Poate urmeaza sa-l vedem si pe 11 decembrie sala Atlas a Hotelului Radisson SAS (fost Hotel Bucuresti - CaleaVictoriei 63-81, Bucuresti), licitand pentru un Samuel Mutzner, un Baba sau un Lucian Grigorescu...

luni, 8 decembrie 2008

Istoria artei pentru alcoolici :)

">

Cadou de la Nicu- Zilele Filmului Japonez


La Cinemateca Eforie - Sala Jean Georgescu de pe 05 Dec pana pe 11 Dec. de la ora 19:00 . INTRARE LIBERA

PROGAMUL INCLUDE:
Vineri- Amurg (Tasogare seibei), Japonia, 2002. Regie: Yoji Yamada
Sambata- Carisma (Karisuma), Japonia, 1999. Regie: Kiyoshi Kurosawa.
Duminica- Apus de soare in districtul trei (Sanchome no yuhi), Japonia, 2005. Regie: Takashi Yamazaki.
Luni- Biriken, Japonia, 1996. Regie: Junji Sakamoto.
Marti- Duo, Japonia, 1997. Regie: Nobuhiro Suwa.
Miercuri- Vara lui Chirusoku (Chirusoku no natsu), Japonia, 2003. Regie: Kiyoshi Sasabe.
Joi- Intoarcerea - un inger vine pe bicileta (Futari Biyori) Japonia, 2005. Regie: Keiichi Nomura.


Amurg/Tasogare Seibei, 2002, DramaRegia - Yoji Yamada. Cu - Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa
Iguchi Seibei, un samurai de grad inferior e vaduv, abia intretinandu-si cei doi copii si mama senila. La fiecare amurg, el se duce direct acasa, refuzand orice oferte de mers la baut primite de la colegi si superiori. Colegii de munca il poreclesc pe la spate Seibei al amurgului. intr-o zi, Seibei o salveaza pe Tomoe, o iubire din copilarie, de iesirile violente ale sotului ei. Dandu-si seama de abilitatile lui de manuit sabia, superiorii din clanul lui ii ordona sa-l asasineze pe un anume samurai. in ziua in care trebuia sa-si duca la final misiunea, Seibei isi marturiseste sentimentele catre Tomoe si fuge. Adversarul pe care il are de infruntat e foarte bun. Reuseste oare Sebei sa duca totul la bun sfarsit?

Carisma/Karisuma, 1999, DramaRegia - Kiyoshi Kurosawa. Cu - Koji Yakusho, Hiroyuki Ikeuchi, Jun Fubuki
Yabuike e un detectiv de politie vinovat accidental de moartea unui ostatic. in permisie pana se calmeaza scandalul, merge la o padure de la munte. Acolo el descopera un copac si in jurul lui un sistem artificial care il tine in viata. Acel lucru - numit Carisma - e ceea ce ii pune in conflict pe Kiriyama, un tanar care vrea sa-l salveze si Jimbo, un botanist, care il vede ca pe un monstru care va distruge padurea. Yabuike trebuie sa ia o decizie de viata si de moarte...







Apus de soare in districtul trei/Sanchome No Yuhi, 2005, DramaRegia - Takashi Yamazaki. Cu - Maki Horikita, Hidetaka Yoshioka, Shin'ichi Tsutsumi
Tanara Mutsuko ajunge cu trenul in Tokyo, unde lucreaza la un atelier auto detinut de Norifumi Suzuki. Temperamentul vulcanic al lui Suzuki e tinut in sah de instinctele materne ale sotiei, Tomoe. Fiul lui, Ippei, se imprieteneste cu Mutsuko. Magazinul lui Suzuki e in umbra turnului din Tokyo. si alti oameni din cartier se chinuie sa duca o viata cat mai normala, in vremurile in care Japonia continua sa se ridice din paguba lasata de razboi. Hiromi tocmai si-a abandonat viata de dansatoare si si-a deschis un bar de sake. Tanarul Junnosuke, parasit de mama lui, ii este incredintat lui Hiromi, apoi lui Ryunosuke Chagawa, un scriitor. Junnosuke citeste foarte interesat povestile lui Chagawa si devine un model pentru el. Junnosuke scrie si el povesti, si se imprieteneste cu Ippei si altii, si le spune povesti despre Japonia super-tehnologizata a secolului 21.


Biriken, 1996, Comedie, Fantastic Regia - Junji Sakamoto. Cu - Tetta Sugimoto, Tomoko Yamaguchi, Ryuutaro Gan
Eroul principal al filmlui este spiritul unei foarte cunoscute statuete din lemn pe nume Billiken. Arata precum zeii mici, cu capul ascutit, grasi si zambitori. Cand se deschide sicriul in care se gasea statueta sparta, apare spiritul lui Billikena. El incearca sa indeplineasca dorintele tuturor care s-au rugat, dar cum se intampla de obicei, lucrurile iau o alta turnura.


Duo/2, 1997, DramaRegia - Nobuhiro Suwa. Cu - Hidetoshi Nishijima, Makiko Watanabe, Eri Yu
Yu este o vanzatoare intr-un butic. Traieste cu Kei, un baiat care vrea sa fie actor. Ei se cearta din nimic, si ziua urmatoare Kei, din senin, o cere in casatorie pe Yu. Propunerea lui o deruteaza, si incepe sa se gandeasca ce fel de persoana e ea de fapt. Kei nu stie cum sa procedeze cu Yu, care facuse o cadere psihica. intr-o zi, ea dispare. Yu isi incepe calatoria de regasire a sinelui in povestea a doi oameni care nu se parasesc, dar nici nu se apropie mai tare.

Vara lui Chirosuku/Chirosuku No Natsu, 2003 - DramaRegia - Kiyoshi Sasabe. Cu - Yuri Mizutani, Juri Ueno, Asami Katsura
In 1977 in portul orasului Shimonoseki, Ikuko e un concurent la o cursa de atletism care se tine ca eveniment caritabil impreuna cu orasul sud-coreean infratit, Pusan. Acolo ea il cunoaste si se indragosteste de An Tei Hou, un alt competitor. Peste un an, in ziua festivalului Tanabata, cei doi indragostiti se intalnesc din nou si jura sa se intalneasca din nou peste patru ani. Peste 26 de ani, Ikuko e profesoara de liceu si-si aminteste cu drag idila. Cursa la care participase nu s-a mai tinut de la recesiunea economica, dar se reia in anul respectiv. Ikuko participa ca antrenor, in timp ce An e un sponsor anonim. Cei doi reusesc sa-si tina promisiunea de se revedea.

Intoarcerea - Un inger vine pe bicicleta/Futari Biyori, 2005, DramaRegia - Keiichi Nomura. Cu - Shiho Fujimura, Kaoru Fujisawa, Kurizuka Asahi
Kuroyoshi Gen este un vechi artizan care face haine pentru familia regala si preoti sintoisti. El locuieste cu sotia de 45 de ani, Chie, intr-un vechi cartier din Kyoto, dar Chie sufera de o boala grava si isi pierde agilitatea fizica si mentala. Gen se intalneste cu un student magician pe nume Shunsuke si il roaga sa vina la el acasa si sa faca un numar de magie ca sa o inveseleasca pe sotia lui. Shunsuke devine un vizitator frecvent pana cand Chie e dusa la spital. Gen se hotaraste sa-si inchida afacerea si sa aiba grija de ea. in timp ce face curat in magazin, gaseste jurnalul lui Chie de cand se indragostisera... Omagiu filmelor care se faceau in studiourile de la Kyoto.

joi, 4 decembrie 2008

Festivalul Filmului Francez la Cinemapro


Vineri, 5 decembrie
-Mesrine/ L’Instinct de mort(2007), ora 20.00
Sambata,6 decembrie
-Benny’s Video(1992),ora 13.00
-La Question humaine(2007), ora 15.00
-Vénus et Fleur(2004), ora 18.00
-Mes copains(2008), ora 20.00
-Niki Ardelean, colonel in rezerva(2003), ora 20.30
Duminica, 7 decembrie
-Onoarea cavalerilor/ Honor de cavalleria(2006), ora 13.00
-Mes copains(2008), ora 15.00
-Boogie (2008), ora 15.30
-Ce cher mois d’août(2008), ora 17.30
-Les Sanguinaires(1997), ora 20.30
-Tous a la manif(1994), ora 21.45,
-Jeux de plage(1995), ora 22.15,
Luni, 8 decembrie
-Crimele din Mica Italie / Mean Streets(1973), ora 13.00
-Mesrine – L’ennemi public n° 1(2008), ora 15.30
-Dernier maquis(2008), ora 18.00
-In clasa/ Entre les murs(2008), ora 20.00
Marti,9 decembrie
-Dernier maquis(2008), ora 13.00,
-Anche Libero va bene(2006), ora 15.00
Miercuri, 10 decembrie
-Crimele din Mica Italie/ Mean Streets(1973), ora 13.00,
-Mai strain decat Paradisul/ Stranger than Paradise(1984), ora 15.00
-Benny’s Video (1992), ora 18.00
-Mesrine – L’ennemi public n° 1(2008), ora 20.30
Joi, 11 decembrie
-Onoarea cavalerilor/ Honor de cavalleria(2006), ora 13.00
-La Question humaine(2007), ora 15.00
-Mai strain decat Paradisul / Stranger than Paradise(1984), ora 18.00
-Mes stars et moi(2007), ora 20.00

sursa: cinemapro.ro

miercuri, 3 decembrie 2008

The human stain (2003) - cartea si filmul



Ecranizarea din 2003 a romanului lui Philip Roth - Pata umana mi s-a parut o capodopera. E un film simplu, care urmareste atent firul narativ al romanului, punctand foarte atent momentele importante. Filmul asta era exact ce aveam nevoie aseara ca sa ma adancesc si mai mult in melancolie. Exagerez un pic, melancolica n-am ajuns inca - probabil trec printr-o astenie intarziata de toamna. Am depasit momentul in care imi concentram intelectul pe analiza Pasiunilor Sufletului in secolul XVII si citeam tratate despre sentimente. S-ar zice ca am revenit - partial- la normalitate. Da, stiu, teoria relativitatii s-a demostrat acum un secol si ceva => totul este relativ => normalitatea este relativa.

Pentru ca m-am departat prea mult de ideea initiala, o sa incerc sa ma intorc pe drumul cel bun rapid, fara ocolisuri. Daca tot vorbeam despre relativizarea normalitatii, atunci o sa vorbesc de ea prin prisma intamplarilor lui Coleman Silk - personajul central din Pata Umana. Cursul evenimentelor pe care le urmareste Roth, sunt mai mult sau mai putin marcate de o normalitate relativa. Valori inversate, greseli minore care genereaza esecuri vitale, moralitate idoielnica, rasism, ubicuitate, moarte - acestea sunt temele in jurul carora prinde contur Pata Umana. Personajele acestui roman - "fiintele inevitabil patate care suntem" - se urca intr-un carusel periculos, unde oprirea aduce cu sine sfarsitul. Un sfarsit tragic. Coleman Silk, profesorul de limbi clasice, un decan respectat si integru ajunge sa piarda tot de la rostirea unui singur cuvant: "fantoma". Pare stupid? In SUA, termenul era folosit (in afara sensului cunoscut) drept denumire ofensatoare (discriminare rasiala) pentru persoanele de culoare. Coleman Silk foloseste acest cuvant, referindu-se la doi stundeti - invizibili. Insa... o farsa a destinului, pornita de la acest cuvant il face sa piarda tot. "Exista ceva fascinant la modul in care suferinta morala poate afecta o persoana care nu e, evident, nici slaba, nici fragila. Ceva mai insidios decat ravagiile unei boli fizice, pentru ca nu exista perfuzie cu morfina sau operatie chirurgicala care sa ajute. O data ce te-a prins in gheare, trebuie sa mori ca sa te eliberezi. Realismul sau crud nu seamana cu nimic altceva." Si acest realism crud, de care vorbeste Roth, distruge o viata. Dintr-un om respectat, Coleman Silk ajunge sa traisca in concubinaj cu o femeie de serviciu. Ajunge sa piarda tot, chiar viata pentru o femeie.

Romanul este exceptional, plin de un realism dramatic, cutremurator. Iar filmul, cu Anthony Hopkins, Nicole Kidman si Ed Harris este cea mai buna reconstituire posibila dupa parerea mea. Nu cred ca exista o imagine mai potrivita pentru Coleman Silk decat Hopkins!






marți, 2 decembrie 2008

Despre cardio

La indemnul Valentinei de a " scrie si tu pe blog despre ce inveti acum...sau despre o anamneza facuta de tine... ceva de spital" m-am gandit serios 2 minute daca sa scriu sau sa nu scriu. As fi optat sa nu scriu si astfel poate uitam pret de cateva minute cat de ingrozitoare e ziua de azi si cat de terifianta va fi ziua de maine. Dar ideea e ca trebuie sa fiu pregatita pt ce e mai rau asa ca de ce sa nu scriu...asa poate imi bag mintile in cap( au fugit saracele peste noapte de cat le-am suprasolicitat).

De joi mai exact m-am apucat serios de materia numita Cardiologie. Dupa cum va dati seama din nume este in directa legatura cu inima...mai precis cu bolile care afecteaza inima. De la defecte congenitale pana la afectiuni dobandite; eu tre sa invatz toate semnele, simptomele, diagnosticele diferentiale si tratamentele existente...bealh.
Nu mi-a placut din start cardiologia; probabil nu o sa-mi placa nici dupa dar daca incerci sa o intelegi poate fi chiar f frumoasa...zic unii.
Despre anamnezele facute de mine anul asta -am avut probabil cele mai interesante cazuri, pacienti care puteau sa colaboreze cu usurinta( in afara unui domn care probabil era cu capu`) dar care stateau cam prea mult timp internati. AM vazut cam ce se putea vedea prin clinica de cardio dar tot mai mult simt ca am invatat la semio( si acum imi amintesc pacientul care avea un defect septal ventricular).
Ce nu mi-a prea placut la stagiul asta a fost ca am avut 3 asistenti care ba veneau ba nu veneau...cantitatea de informatii a fost prea mica...interesul lor la fel...o mare frectie. Trebuie sa recunosc totusi ca domnul doctor Udroiu a fost cel care s-a implicat cel mai mult ( maxim 5 zile) in pregatirea noastra ca viitori medici; desi incerca constant sa scape de noi:D
Nu pot spune ca stagiul de cardio m-a impresionat in vreun fel...d`aia astept cu nerabdare ortopedia.
Cat despre spital( spitalul municipal- cel de la eroilor)- nu prea am ce sa scriu: unde am avut eu stagiul( camera 23 etj 10) era cat de cat curat( nu la fel de curat ca la sf ioan), puteai sa stai in salon fara sa-ti muti nasul( insa nu cand se degajau gaze:)), saloanele erau ok...
Toate ca toate dar eu maine am examen si trebuie sa ma pregatesc sufleteste si intelectual de problema asta:-s

Jules Cheret si inceputurile afisului publicitar francez





Pictorul si litograful francez - Jules Cheret (1836-1932) este considerat intr-un fel sau altul parintele afisului publicitar european. Secolul XIX, marcheaza - atat in SUA cat si in Europa inceputul afisului publicitar. Concurenta pe piata a dus la constientizarea nevoii de publicitate. In 1796, la Munchen Alois Senefelder a inventat litografia - procedeu devenit incetul cu incetul, indispensabil afisului publicitar. In timp, acest procedeu a fost adaptat, imbunatatit, tehnica afisulului pubicitar devenind in a doua jumatate a secolului XIX o afacere profitabila, necesara si indispensabila! Intr-un ritm alert, in prima jumatate a secolului XIX, Engelmann a inventat cromolitografia, catre 1840 editandu-se primele afise in culori ( Jean - Alexis Rouchon). Acestea nu erau inca litografii, ci lucrari de mari dimensiuni imprimate cu ajutorul unui procedeu bazat pe mai multe placi de lemn, amintind de tehnica imprimarii tapetelor de hartie. Vreo 10 ani mai tarziu, in Anglia s-au construit prese litografice de format mai mare si mai rapide, pe care francezul Jules Cheret le va descoperi in cursul primei sale calatorii din 1854. Inca de la sfarsitul anilor 1860 Cheret a creat numeroase afise ilustrate pentru diferite produse, spectacole, locuri de distractie. In acest scop, a folosit litografia, adaptata de acum nevoilor sale si formatelor pe care dorea sa le produca. Subiectul sau predilect a fost un tip de femeie atragatoare si libera, spontana si usuratica, uneori putin vulgara, poreclita Cherette. Pentru a atrage privirile, paleta sa e alcatuita din tonuri pure - rosu, galben, albastru, - iar numeroase procedee tehnice, ca de pilda charsis-ul (aplicarea culorii prin stropire cu peria), i-au permis sa obtina semitonuri si nuante. Sursele sale de ispiratie au fost cele clasice: Watteau si Fragonard i-au influentat gratia modelelor, iar de la Rubens, pe care il admira foarte mult, si-a insusit probabil simtul baroc al miscarii, care anunta curbele, contra-curbele si torsiunile Art-Nouveau. Aceste compozitii surprinzatoare, starnind interesul tuturor plimbaretilor parizieni, aveau sa influentele dezvoltarea artei afisului in Franta si in strainatate.











The edge of love







Printre tone de seriale, am vazut aseara si un film. The Edge of love (2008), o drama romantica in regia lui John Maybury. Am fost cam reticenta la inceput - nu-mi plac filmele care incerca sa reconstituie segvente din razboaie (mi se par exagerate si depasite). Insa, Triungiul Dragostei mi-a prins in primele cateva minute. O poveste de dragoste mai ciudata, cand in doi, cand in trei, cand in patru. Un poet carismatic - Dylan Thomas - un rebel insurat, isi regaseste prima iubire. Cum prima iubire este cel mai greu de uitat, apare un triungi al iubirii, tradarii si prieteniei. In momentul in care Vera, iubita lui Dylan din copilarie se casatoreste, focul dintre cei doi incepe sa se stinga. Sunt abordate diverse tipuri de iubire, si consecintele lor mai mult sau mai putin ireversibile. Un film plin de romantism si melodrama, care la final, te face sa zambesti.