luni, 8 decembrie 2008

Cadou de la Nicu- Zilele Filmului Japonez


La Cinemateca Eforie - Sala Jean Georgescu de pe 05 Dec pana pe 11 Dec. de la ora 19:00 . INTRARE LIBERA

PROGAMUL INCLUDE:
Vineri- Amurg (Tasogare seibei), Japonia, 2002. Regie: Yoji Yamada
Sambata- Carisma (Karisuma), Japonia, 1999. Regie: Kiyoshi Kurosawa.
Duminica- Apus de soare in districtul trei (Sanchome no yuhi), Japonia, 2005. Regie: Takashi Yamazaki.
Luni- Biriken, Japonia, 1996. Regie: Junji Sakamoto.
Marti- Duo, Japonia, 1997. Regie: Nobuhiro Suwa.
Miercuri- Vara lui Chirusoku (Chirusoku no natsu), Japonia, 2003. Regie: Kiyoshi Sasabe.
Joi- Intoarcerea - un inger vine pe bicileta (Futari Biyori) Japonia, 2005. Regie: Keiichi Nomura.


Amurg/Tasogare Seibei, 2002, DramaRegia - Yoji Yamada. Cu - Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa
Iguchi Seibei, un samurai de grad inferior e vaduv, abia intretinandu-si cei doi copii si mama senila. La fiecare amurg, el se duce direct acasa, refuzand orice oferte de mers la baut primite de la colegi si superiori. Colegii de munca il poreclesc pe la spate Seibei al amurgului. intr-o zi, Seibei o salveaza pe Tomoe, o iubire din copilarie, de iesirile violente ale sotului ei. Dandu-si seama de abilitatile lui de manuit sabia, superiorii din clanul lui ii ordona sa-l asasineze pe un anume samurai. in ziua in care trebuia sa-si duca la final misiunea, Seibei isi marturiseste sentimentele catre Tomoe si fuge. Adversarul pe care il are de infruntat e foarte bun. Reuseste oare Sebei sa duca totul la bun sfarsit?

Carisma/Karisuma, 1999, DramaRegia - Kiyoshi Kurosawa. Cu - Koji Yakusho, Hiroyuki Ikeuchi, Jun Fubuki
Yabuike e un detectiv de politie vinovat accidental de moartea unui ostatic. in permisie pana se calmeaza scandalul, merge la o padure de la munte. Acolo el descopera un copac si in jurul lui un sistem artificial care il tine in viata. Acel lucru - numit Carisma - e ceea ce ii pune in conflict pe Kiriyama, un tanar care vrea sa-l salveze si Jimbo, un botanist, care il vede ca pe un monstru care va distruge padurea. Yabuike trebuie sa ia o decizie de viata si de moarte...







Apus de soare in districtul trei/Sanchome No Yuhi, 2005, DramaRegia - Takashi Yamazaki. Cu - Maki Horikita, Hidetaka Yoshioka, Shin'ichi Tsutsumi
Tanara Mutsuko ajunge cu trenul in Tokyo, unde lucreaza la un atelier auto detinut de Norifumi Suzuki. Temperamentul vulcanic al lui Suzuki e tinut in sah de instinctele materne ale sotiei, Tomoe. Fiul lui, Ippei, se imprieteneste cu Mutsuko. Magazinul lui Suzuki e in umbra turnului din Tokyo. si alti oameni din cartier se chinuie sa duca o viata cat mai normala, in vremurile in care Japonia continua sa se ridice din paguba lasata de razboi. Hiromi tocmai si-a abandonat viata de dansatoare si si-a deschis un bar de sake. Tanarul Junnosuke, parasit de mama lui, ii este incredintat lui Hiromi, apoi lui Ryunosuke Chagawa, un scriitor. Junnosuke citeste foarte interesat povestile lui Chagawa si devine un model pentru el. Junnosuke scrie si el povesti, si se imprieteneste cu Ippei si altii, si le spune povesti despre Japonia super-tehnologizata a secolului 21.


Biriken, 1996, Comedie, Fantastic Regia - Junji Sakamoto. Cu - Tetta Sugimoto, Tomoko Yamaguchi, Ryuutaro Gan
Eroul principal al filmlui este spiritul unei foarte cunoscute statuete din lemn pe nume Billiken. Arata precum zeii mici, cu capul ascutit, grasi si zambitori. Cand se deschide sicriul in care se gasea statueta sparta, apare spiritul lui Billikena. El incearca sa indeplineasca dorintele tuturor care s-au rugat, dar cum se intampla de obicei, lucrurile iau o alta turnura.


Duo/2, 1997, DramaRegia - Nobuhiro Suwa. Cu - Hidetoshi Nishijima, Makiko Watanabe, Eri Yu
Yu este o vanzatoare intr-un butic. Traieste cu Kei, un baiat care vrea sa fie actor. Ei se cearta din nimic, si ziua urmatoare Kei, din senin, o cere in casatorie pe Yu. Propunerea lui o deruteaza, si incepe sa se gandeasca ce fel de persoana e ea de fapt. Kei nu stie cum sa procedeze cu Yu, care facuse o cadere psihica. intr-o zi, ea dispare. Yu isi incepe calatoria de regasire a sinelui in povestea a doi oameni care nu se parasesc, dar nici nu se apropie mai tare.

Vara lui Chirosuku/Chirosuku No Natsu, 2003 - DramaRegia - Kiyoshi Sasabe. Cu - Yuri Mizutani, Juri Ueno, Asami Katsura
In 1977 in portul orasului Shimonoseki, Ikuko e un concurent la o cursa de atletism care se tine ca eveniment caritabil impreuna cu orasul sud-coreean infratit, Pusan. Acolo ea il cunoaste si se indragosteste de An Tei Hou, un alt competitor. Peste un an, in ziua festivalului Tanabata, cei doi indragostiti se intalnesc din nou si jura sa se intalneasca din nou peste patru ani. Peste 26 de ani, Ikuko e profesoara de liceu si-si aminteste cu drag idila. Cursa la care participase nu s-a mai tinut de la recesiunea economica, dar se reia in anul respectiv. Ikuko participa ca antrenor, in timp ce An e un sponsor anonim. Cei doi reusesc sa-si tina promisiunea de se revedea.

Intoarcerea - Un inger vine pe bicicleta/Futari Biyori, 2005, DramaRegia - Keiichi Nomura. Cu - Shiho Fujimura, Kaoru Fujisawa, Kurizuka Asahi
Kuroyoshi Gen este un vechi artizan care face haine pentru familia regala si preoti sintoisti. El locuieste cu sotia de 45 de ani, Chie, intr-un vechi cartier din Kyoto, dar Chie sufera de o boala grava si isi pierde agilitatea fizica si mentala. Gen se intalneste cu un student magician pe nume Shunsuke si il roaga sa vina la el acasa si sa faca un numar de magie ca sa o inveseleasca pe sotia lui. Shunsuke devine un vizitator frecvent pana cand Chie e dusa la spital. Gen se hotaraste sa-si inchida afacerea si sa aiba grija de ea. in timp ce face curat in magazin, gaseste jurnalul lui Chie de cand se indragostisera... Omagiu filmelor care se faceau in studiourile de la Kyoto.

Niciun comentariu: