Voi incepe acest ultimul episod de pe 2008 prin a multumi tuturor traducatorilor care si-au batut capul cu descifrarea operelor japonezilor. Stiu ca e foarte greu de redat in totalitate cam ce au vrut sa spuna Soseki, Mishima sau Murakami ; insa pana si incercarea e de admirat.
Despre domnul Shusaku avem numai cuvinte de lauda ; el fiind creatorul unui personaj drag mie : Gaston Bonaparte.
N-am apucat sa citesc romanul « Tacere » insa o zburatoare mi-a soptit ca filmul inspirat din roman e in curs de ecranizare in regia lui Martin Scorsese. V-am trezit putin interesul ?
Romanul cu pricina i-a adus lui Endo Premiul Tanizaki si s‑a bucurat de un succes destul de mare atat din partea publicului cititor cat si din partea criticilor.
Tacere este o carte cu subiect istoric ; descriind persecutiile suferite de crestinii din Japonia secolului al XVII-lea. Personajul principal e reprezentat de preotul Sebastiano Rodrigues, a carui credinta ii este pusa la incercare, iar acesta incepe sa se indoiasca de existenta Lui Dumnezeu. Revelatia preotului dar si a romanului este faptului ca Dumnezeu este prezent intotdeauna, chiar si in tacere.
Amintisem mai sus de domnul Gaston Bonaparte,”Un idiot minunat”, ajuns in Japonia cu un scop anume. El este de o bunatate si de o frumusete interioara incat e greu sa te poti supara pe un asa personaj minunat. Prin ochii lui putem vedea si zonele mai putin frumoase si luminate din Tokyo, desi gazdele sale incearca sa evite acest lucru.
Daca e sa privim in timp opera lui Endo, romanul de debut a fost Omul alb (1955), distins cu Premiul Akutagawa. Doi ani mai tarziu a aparut romanul Marea si otrava iar in 1959 Un idiot minunat.
Cu romanul Tacere, aparut in 1966 putem spune ca Endo a dat lovitura; insusi Graham Greene afirmand ca Shusaku Endo este unul dintre cei mai buni romancieri pe care i‑a citit vreodata. In 1982 i se decerneaza Premiul Noma pentru Samuraiul , iar in 1986 apare romanul Scandal.
Endo este considerat ca apartinand categoriei scriitorilor din a “Treia Generatie”- al treilea grup major de scriitori aparuti dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Un comentariu:
sa-mi dai si mie cartea asta! mi s-a spus ca seman cumva cu acest "idiot minunat"... :)
Trimiteți un comentariu