joi, 6 noiembrie 2008

Top 10 - Cele mai bune filme româneşti

1. Reconstituirea (Lucian Pintilie, 1970)
2. Pădurea spânzuraţilor (Liviu Ciulei, 1965)
3. Moartea domnului Lăzărescu (Cristi Puiu, 2005)
4. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (Cristian Mungiu, 2007)
5. Secvenţe (Alexandru Tatos, 1982)
6. Nunta de piatră (Mircea Veroiu, Dan Piţa. 1973)
7. La moara cu noroc (Victor Iliu. 1956)
8. A fost sau n-a fost? (Corneliu Porumboiu, 2006)
9. Probă de microfon (Mircea Daneliuc, 1979)
10. Croaziera (Mircea Daneliuc, 1981)

Topul celor mai bune 10 filme romanesti realizat de Uniunea Cineastilor din Romania si Asociatia Criticilor de Film.

Ca orice top si de aceasta data subiectivismul optiunilor este foarte mare. Poate prea mare. Nu contest valoarea niciunuia dintre filmele de top, insa sunt foarte neplacut suprinsa de absenta lui Nae Caranfil. Dupa parerea mea Filantropica reprezinta viziunea unui regizor de geniu, profesionist, inspirat, creativ si foarte persuasiv. Reteta perfecta. Este un film puternic din toate punctele de vedere. Dupa parerea mea, este cel mai bun film romanesc!


Probabil este extrem de dificil sa alegi doar 10 filme! Crucea de piatra - Andrei Blaier, Senatorul melcilor- Mircea Daneliuc, E pericoloso sporgersi - Nae Caranfil, Asphalt Tango - Nae Caranfil, Cel mai iubit dintre pamanteni - Serban Marinescu, Balanta -Lucian Pintilie sunt doar cateva dintre creatiile de exceptie ale cinematografiei romanesti din afara topului! Avem filme bune, unele exceptionale chiar. Un TOP 10 mi se pare o clasificare superficiala, inutila si ofensatoare pentru regizori de calitate care au fost omisi!

2 comentarii:

Vincent Vinyl spunea...

Intr-adevar un top 10 este inoportun si nu poate include toate filmele ce ar merita prezenta si care au incantat publicul in cinematografe.
"Filantropica" insa nu avea de ce sa fie prezent in acest clasament din cauza ca acest film nu face altceva decat sa ramana in timpul in care a fost creat si nimic mai mult. Este un film pe care mare parte a occidentalilor nu l-au inteles si asta din cauza "atmosferei" mult prea romanesti iar asta este un mare minus al unui film ce putea avea un succes interesant pe pietele europene.

Valentina spunea...

Nici unul dintre fileme din top nu este atemporal. In general, atemporale sunt creatiile de ficuine sau suprarealiste.
Filantropica este un film bun nu datorita subiectului, ci datorita constructiei imaginilor si a tipologiilor personajelor, sunetului si jocului actorilor. Caranfil are toate calitatile unui mare regizor.
Iar subiectul... va fi actual foarte multi ani de aici in colo. Cand vor disparea cersetorii (ceea ce nu prevad) va fi un documentar bun!