luni, 24 noiembrie 2008

Mosul lui Istvan Laszlo




Acum cateva luni m-am dus s-o vad pe Kmy la Anaid. Sus, in galerie inca era expozitia On the spot, pe care nu apucasem s-o vad. Daca tot eram acolo, bineinteles, am urcat sa vad expozitia. Cum urci scarile, imediat in stanga era un mos. Statea pe un scaun, ganditor si cocosat. I-am dat buna-ziua si am trecut mai departe. Nu mi-a raspuns. Kmy n-a zis nimic. Am vizitat expozitia, am schimbat impresiii cu Kmy. Mi-au atras atentia niste lucrari ale Suzanei Dan, cam violente dar excelent realizate. Mi-a placut traseul curatorial, extrem de atent construit care reusea sa introduca perfect in lumea "antagonismului cerebral". Aproape uitasem de impolitetea mosului. Inainte sa cobor, vad din nou batranul. Statea in aceeasi pozitie, cu privirea indreptata in gol. Parea obosit si usor plictisit. Cum nu mi-a venit in cap nici un fel de inceput de comunicare politicoasa, am trantit un "la revedere" si am coborat. Kmy a ras, dar nu am bagat-o in seama. Ma enervase nesimtirea mosului. Ce mare kkt sa raspunzi la un salut?



In fine. In micuta cafenea am inceput sa-l injur. Kmy nu mai putea de ras. M-am enervat si mai tare. I-am spus ca mi se pare lipsa de respect fata de public ca un angajat al galeriei sa nu dea nici macar buna ziua. Atunci am aflat ca "mosul" era o sculptura. Am lasat cafeaua pe masa si am urcat din nou in expozitie. Chiar era o sculptura. Mi s-a ridicat parul in cap. Arata ca un mos impaiat. Mi-am luat inima in dinti si am pus mana pe el, sa ma conving ca nu e impaiat. Macar atat, chiar este sculptura. Istvan Laszlo a reusit o farsa excelenta cu acest mos!


Zilele astea am tot ajuns cu diverse treburi pe la Anaid Art Gallery. Mosul sta bine-merci in cafenea si se uita apatic pe fereastra. Il salut de fiecare data, mereu tace nepoliticos. M-am obisnuit cu tacerea lui. Ultima data am baut o cafea impreuna. Apatic si foarte tacut, mosul lui Laszlo, este, totusi, un ascultator foarte bun.

2 comentarii:

sssfinxxx spunea...

:))))) eu am scapatde efectul asta acum cateva luni bune cand am vazut la expozitie pozele si mosul. pe atunci mosulica era sus :D

iar joi cand am filmat iar la anaid am vrut sa-l trag pe camera dar nu era tematica potrivita.
cat despre expozitie... amfost sus inca de luniiar joi la filmare era si tvr-ul p'acolo :)

Valentina spunea...

:) Eh, si eu m-am obisnuit cu el. Chiar ne-am imprietenit. :P