marți, 12 august 2008

I shot Andy Warhol (1996)


Valerie Solanas (1936-1988). Andy Warhol(1928-1987). Nw York. The Factory. 1968.

Andy Warhol este impuscat in umar si ramane lesinat in biroul lui. Nu a murit in urma acestei impuscatri, insa a avut de tras tot restul vietii. Femeia isi marturistete crima. Ba mai mult, se preda primului politist care ii iese in cale. Dar nu se preda pentru ca se simtea vinovata sau avea mustrari de constiinta. O face pur si simplu. Fara prea multe explicatii...

Valerie Solanas, s-a nascut in 1936 in Ventnor City, New Jersey si este una dintre cele mai radicale membre ale miscarii feministe din '60. A scirs un manifest, intitulat "SCUM Manifest", devenit clasic in literatura feminista. Lesbiana, cu probleme psihice grave, Valerie s-a imprietenit mai mult fortat cu Andy Warhol. A scris piesa de teatru pe care dorea sa o produca Andy Warhol. Acesta, timid si retinut din fire, nu a putut sa o refuze, dar o amana in mod constant. I-a dat lui Valerie un rol in filmul sal I, A Man, incercand cumva sa ii stapaneasca pornirile violente si dominatare. La acea vreme, Valerie, credea foarte mult in potentialul succes al piesei pe care o scrisese, de aceea insta in mod obsesiv ca Warhol s-o produca si s-o transforme intr-un succes. Bineinteles, avea nevoie de bani. Parintii ei au divortat, iar ea de la 15 ani a ramas pe strazi. A supravietuit cersind si intretinand relatii sexuale pe bani. Asa a reusit sa termine facultatea de psihologi la University of Maryland. Lesbiana, foarte categorica impotriva barbatilor, din cauza lipsurilor Valerie Solanas s-a culcat cu cateva sute de masculi. Ceea ce a distrus-o pishic.

Filmul te introduce perfect in lumea degradata si mizebarila in care a trait Valerie Solanas. Lili Taylor o interpreteaza impecabil pe Valrie Solanas. La un moment dat ajungi s-o compatimesti si sa-l detesti pe Andy Warhol. Artistul pop, in acea perioada foarte celebru traia in lux exhibitionist. Anii '60 sunt anii pierzaniei, a petrecerilor cu droguri multe,cu mult sex aiurea, vieti chaotice in care dezordinea detinea suprematia totala. Andy, timid si asexuat, era permanent inconjurat de femei frumoase, DragQueens (homosexuali foarte efeminati/ transexuali), barbati sexy etc. O lume parca desprinsa dintr-un film. Ciudata relatie de prietenie foartata cu Valerie Solanis nu poate fi explicta. El, un artist celebru, timid, retras si parca speriat de bombe, ea o lesbiana cersetoare si prostituata, cu o personaliatate vulcanica si dominatoare. Ma intreb cum si-o fi imaginat de fapt aceasta prietenie Valerie Solanas si cum o vedea de fapt Andy Warhol?

Niciun comentariu: