miercuri, 27 august 2008

Ep. 6 : Fumiko Enchi


Fumiko a fost una dintre putinele figuri feminine dominante in literatura japoneza. Ea s-a nascut la Asakusa, Tokyo; fiind fiica cunoscutului lingvist Kazutoshi Ueda.

Datorita problemelor sale de sanatate Fumiko a fost educata acasa, profesorii angajati fiind responsabili in a-i dezvalui universul literaturii franceze, engleze si chineze.
Debutul in literatura si-l face prin anii '20 cu citeva piese de teatru incepand mai apoi sa lucreze la mai multe romane; primul fiind Kaze no gotoki kotoba (Cuvinte ca vantul), publicat in 1939. Dupa un an, ii apare romanul Ten no sachi, umino sachi (Comorile cerului si ale marii) iar in 1943, publica Shunju (Primavara si toamna).
Scrierile sale, exploratoare ale psihologiei si sexualitatii feminine, sunt recunoscute si premiate de catre critici : romanul "Himojii tsukihi" ("Zile de foamete")- i-a adus in 1953 Women`s Literature Prize) iar cu "Onna zaka" ("Anii de asteptare")- a cistigat Noma Literary Prize.
Onna Men (Mastile) apare in 1958, urmat de Saimu (Ceata), in 1976. In paralel, publica piese de teatru si traduceri, printre care si cele zece volume ale Povestii lui Genji.
In 1945 a fost diagnosticata cu cancer uterin, suferind doua operatii majore: o mastectomie( excizia pe cale chirurgicala a glandei mamare) in 1938 si o histerectomie( extirparea pe cale chirurgicala a uterului) in 1946.

Pentru activitatea ei, Fumiko Enchi a fost recompensata cu Premiul Tankizaki in 1969 si Ordinul Japoniei in 1985.
S-a stins din viata in anul 1986, in urma unui infarct.

Opere:
Kaze no gotoki kotoba (The Words like the Wind, 1939)
Ten no sachi, umi no sachi (The Treasures of Heaven and Sea, 1940)
Shunju (Spring and Autumn, 1943)
Onna Zaka (The Waiting Years, 1949-1957).
Onna Men (Masks, 1958).
Nama miko monogatari (A Tale of False Fortune) 1965,
Saimu (Growing Fog, 1976)

In librariile bucurestene si nu numai puteti gasi romanul Mastile publicat la editura Humanitas.

Mastile( descriere de pe site-ul humanitas):

Poeta Mieko Toganō este o femeie sofisticata, cu un calm si un echilibru sufletesc de invidiat. Insa dincolo de fata imobila a mastii sale, se ascunde suferinta: ani de-a randul a trebuit sa indure o casnicie lipsita de iubire, iar aventura ei cu un tanar soldat a avut un deznodamant tragic. Punctul de fuga al tabloului vietii ei este insa moartea fiului, moarte pe care Mieko crede ca o poate invinge cu ajutorul nurorii sale, Yasuko. Tanara va juca rolul seducatoarei intr-un fascinant complot ezoteric tesut de Mieko. Ce urmareste de fapt femeia care pare a fi ultima veriga a unei lungi traditii? Pe masura ce intriga ingenioasa si minutios tesuta progreseaza, masca lui Mieko lasa sa se intrevada un rictus plin de cruzime. Dar ii vom zari pana la urma adevaratul chip?

Niciun comentariu: