miercuri, 27 august 2008
chill pls
ne-am revoltat? lumea ar fi fost mai buna daca ar fi exitat mai multa intelegere. vai, ce mare zapaceala e planeta asta. de ce sa intelegem ceva?
hai sa ne-nvartim!
Ep. 6 : Fumiko Enchi
Debutul in literatura si-l face prin anii '20 cu citeva piese de teatru incepand mai apoi sa lucreze la mai multe romane; primul fiind Kaze no gotoki kotoba (Cuvinte ca vantul), publicat in 1939. Dupa un an, ii apare romanul Ten no sachi, umino sachi (Comorile cerului si ale marii) iar in 1943, publica Shunju (Primavara si toamna).
Scrierile sale, exploratoare ale psihologiei si sexualitatii feminine, sunt recunoscute si premiate de catre critici : romanul "Himojii tsukihi" ("Zile de foamete")- i-a adus in 1953 Women`s Literature Prize) iar cu "Onna zaka" ("Anii de asteptare")- a cistigat Noma Literary Prize.
Onna Men (Mastile) apare in 1958, urmat de Saimu (Ceata), in 1976. In paralel, publica piese de teatru si traduceri, printre care si cele zece volume ale Povestii lui Genji.
In 1945 a fost diagnosticata cu cancer uterin, suferind doua operatii majore: o mastectomie( excizia pe cale chirurgicala a glandei mamare) in 1938 si o histerectomie( extirparea pe cale chirurgicala a uterului) in 1946.
Pentru activitatea ei, Fumiko Enchi a fost recompensata cu Premiul Tankizaki in 1969 si Ordinul Japoniei in 1985.
S-a stins din viata in anul 1986, in urma unui infarct.
Opere:
Kaze no gotoki kotoba (The Words like the Wind, 1939)
Ten no sachi, umi no sachi (The Treasures of Heaven and Sea, 1940)
Shunju (Spring and Autumn, 1943)
Onna Zaka (The Waiting Years, 1949-1957).
Onna Men (Masks, 1958).
Nama miko monogatari (A Tale of False Fortune) 1965,
Saimu (Growing Fog, 1976)
In librariile bucurestene si nu numai puteti gasi romanul Mastile publicat la editura Humanitas.
Mastile( descriere de pe site-ul humanitas):
Poeta Mieko Toganō este o femeie sofisticata, cu un calm si un echilibru sufletesc de invidiat. Insa dincolo de fata imobila a mastii sale, se ascunde suferinta: ani de-a randul a trebuit sa indure o casnicie lipsita de iubire, iar aventura ei cu un tanar soldat a avut un deznodamant tragic. Punctul de fuga al tabloului vietii ei este insa moartea fiului, moarte pe care Mieko crede ca o poate invinge cu ajutorul nurorii sale, Yasuko. Tanara va juca rolul seducatoarei intr-un fascinant complot ezoteric tesut de Mieko. Ce urmareste de fapt femeia care pare a fi ultima veriga a unei lungi traditii? Pe masura ce intriga ingenioasa si minutios tesuta progreseaza, masca lui Mieko lasa sa se intrevada un rictus plin de cruzime. Dar ii vom zari pana la urma adevaratul chip?
Fursecul 10
A fost sa fie Fursecul nr 10, " un hibrid intre un cookie si un brownie, plin de ciocolata topita si bucati de ciocolata de mai multe tipuri si de diferite procente de cacao" Salivati? eu am salivat toata ziua cu gandul ca azi voi savura mult ravnitul fursec.
Dupa ce am ratat fursecul 7( da, cel cu matcha) fursecul 10 a compensat din plin pierderea suferita.
Astazi am stat in incita locuintei proprii aproape toata ziua( exceptie dimineata cand am fost la practica) pt ca nu cumva sa ratez "livrarea". Problema e ca pe la 3 m-a furat somnul si am zis ca 1 ora acolo de dormitat dupa-masa nu strica. Asha am dormit pana pe la vreo 5- 5 si ceva, atunci cand a sunat interfonul. In momentul care usa s-a deschis si mama m-a anuntzat ca sunt cautata m-am trezit instantaneu.
Dan e genul de om care iti face o impresie buna de la primele cuvinte pe care le pronunta, reusind sa ma surprinda placut desi n-am vorbit mai mult de 1-2 minute( timp in care s-a prezentat, si-a cerut scuze ca m-a trezit si mi-a inmanat fursecurile). Eu oricum eram foarte bulversata (pentru ca tocmai ma trezisem) dar si foarte nerabdatoare sa gust ce era in pachetel.
Mai are rost sa spun ca nu-mi imaginam cat vor fi de bune? AU fost divine;Ciocolata simtindu-se din plin in fiecare bucatica de fursec.
Mama de cum a vazut fursecurile m-a luat la intrebari: cum se face comanda, de ce nu am comandat mai multe, cine le face, de ce ti le aduce la usa... A trebuit sa-i explic ce e un blog( si spre surprinderea mea chiar stia ceva : "e un fel de jurnal pe internet,nu?" ), sa-i spun toata povestea Fursecului mecanic si nu in ultimul rand sa-i cedez un fursec.:-s Mi-a fost greu dar mi-am zis ca de unde dau poate voi mai primi.
marți, 26 august 2008
Transport iesit din comun
Cand ne freaca grija fata de altii...
Am trait sa o aud si pe asta. Unde mai pui ca celelalte femei( da, alea care au masculi acasa:))) iau asta ca pe o tragedie de o adevarata amploare..wtf.
Eu stiam ca relatiile ar trebui sa vina natural, daca ne place o persoana...nu ar trebui sa cautam sa ne implicam intr-o relatie doar pt a avea cu cine iesi, face sex, manca in oras, merge la film...pt asta exista alte posibilitati:))) Relatia o construiesti atunci cand te simti tu pregatita nu din nevoie,nu?
CHiar zilele trecute vorbeam cu 2 individe la un cico si una a intrebat-o pe cealalta: si cu prietenul cum mai stai? la care ea: nu mai sunt cu el de cateva saptamani. la care cealalta: lasa mah ca o sa vina si vremea ta!!!
Hai frate...de parca suntem pe vremea lu` bunica cu replicile astea. Fata s-a despartit de cateva saptamani si deja e privita ca o ciumata, incapabila sa-si gaseasca un prost care sa o scoata la un sucutz.
De parca la 25 de ani ti se termina viata brusc si tre sa ai pe unu cu care sa fii de 3 ani si care in prealabil sa-ti fi cerut mana ( ca asha e frumos..e alta poveste daca peste 10 ani va veti si lua) si care sa tina mult mult de tot la tine, care sa-ti trimita mesaje cu animatii cu ursuleti care au inimioare si cu multe pupaturi; care sa-ti faca de ziua ta cadouri scumpe pt ca tu esti o printesa si meriti inele si bratari de aur...ce pana ta; care sa vina sa te ia de la servici/ facultate cu super masina lui de la firma la care activeaza ca sofer( pt ca facultatea nu era de el...omu vrea sa faca bani ca sa te intretina; asta intelegem,nu?) si care nu in ultimul rand sa te iubeasca ca ochii din cap( cacofonia face parte din context) si sa se mandreasca la prietenii lui cu ce super gagica are ....aaaa...si sa nu uitam- sa iti faca poze in camera ta in timp ce tu esti in pantalonasii tai roshii supersurcurti (dar tu nu il observi cand iti face poze) si apoi sa postezi poza mai apoi pe hicinci si la avatar. Tare, nu? Cine nu si-ar dori o asa relatie solida si de viitor?
Evita
In cele din urma, povestea de iubire dintre cei doi a fost aceeptata. Pentru ca Eva Durante, ca prima doamna, s-a implicat in actiuni sociale si a devenit lider spiritual al argentinienilor. Fericirea ei nu a durat mult. La 33 de ani a murit de cancer cervical.
Don't cry for me Argentina, Madona
miercuri, 20 august 2008
Cercei Hand Made
de la breslo si nu ultimii:
de la kiki: http://hipy.wordpress.com
duminică, 17 august 2008
Sapte femei, un barbat si multa muzica
vineri, 15 august 2008
Elegy vs. The Dying Animal
marți, 12 august 2008
No. 5 de la Chanel - sau parfumul secolului XX
In anii '20 Coco Chanel se afla in culmea gloriei. Atunci a decis sa scoata un parfum propriu, care sa o reprezinte. L-a rugat pe cel mai mare inovator dintre creatorii de parfumuri ai Frantei - Ernest Beaux - sa-i creeze un parfum care sa elibereze pentru totdeauna femeile de sub tutela parfumurilor florale. " O femeie trebuie sa miroasa a femeie, nu a trandafiri" , spunea ea. "Vreau sa ofer femeii un parfum artificial." Ernest Beaux i-a prezentat domnisoarei Chanel doua seturi de parfumuri originale: primul numerotat de la 1 la 5, cel de-al doilea de la 20 la 24. Coco Chanel a ales fara ezitare numarul cinci. Avea de gand sa-si prezinte noua colectie pe 5.05. " Sa-l botezam Numarul. 5. Cred ca o sa-mi poarte noroc". No. 5. i-a adus noroc. Si astazi, este in top-ul celor mai bine vandute parfumuri si este fara indoiala cel mai cunoscut miros. Uluitorul succes al parfumului rezida designul simplu si elegant al sticlei. Designul celebrei sticle in forma dreptungiulara, cu eticheta simpla, ei in alb si negru, a intrat in colectia Muzeului National de Arta Moderna din New York. Acelasi succes poate fi explicat prin utilizarea indrazneata al aldechidelor (simulacre sintetice de mirosuri, privite cu foarte multa suspiciune la aparitia acestui parfum). De fapt...succesul i l-a garantat faptul ca este absolut unic. Se spune ca ar contine cel putin 250 de ingrediene, insa cele care domina sunt trandafirul si iasomia. Acestei baze i s-au adaugat: ylang-ylang,narcise galbene olondeze, iris florentin, floare de portocal, lacamioare, mimoza,boabe de vanilie sud-americana, mosc, paciuli, vetiver si lemn de santal, totul ancorat in ambra si si zibeta.Contrabalansant cu ajutorul aldehidelor, pentru a i se da o pojghita de poezie caracteristica, amestecul devine un intreg armonios, care straluceste, se insinueaza si respira eleganta sofisticata. De unde vine succesul? Probabil am raspuns mai mult decat satifacator la aceasta intrebare.
Am demostrat deja, de ce acest parfum este atat de celebru. Insa, mai este ceva. Asocierea lui de-a lungul anilor cu femei celebre, recunoscute pentru un sarm feminin aparte: Marylin Monroe, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Nicole Kidaman, Keira Knightly sunt doar cateva dintre numele cu care a fost ascociat acest parfum.
Celebritatea acestui parfum a atins cote maxime in anii '50. Cand Marylin Monroe a devenit imaginea acestui parfum. Intrebata ce parfum poarta in intimitate celebra actrita a raspuns: "Chanel 5, bineinteles". Si pentru asta nu a fost tot. Urmatorul print No.5 a fost semnat de Andy Warhol.
- Spotul pentru No. 5 cu Nicole Kidman
I shot Andy Warhol (1996)
Valerie Solanas (1936-1988). Andy Warhol(1928-1987). Nw York. The Factory. 1968.
Andy Warhol este impuscat in umar si ramane lesinat in biroul lui. Nu a murit in urma acestei impuscatri, insa a avut de tras tot restul vietii. Femeia isi marturistete crima. Ba mai mult, se preda primului politist care ii iese in cale. Dar nu se preda pentru ca se simtea vinovata sau avea mustrari de constiinta. O face pur si simplu. Fara prea multe explicatii...
Valerie Solanas, s-a nascut in 1936 in Ventnor City, New Jersey si este una dintre cele mai radicale membre ale miscarii feministe din '60. A scirs un manifest, intitulat "SCUM Manifest", devenit clasic in literatura feminista. Lesbiana, cu probleme psihice grave, Valerie s-a imprietenit mai mult fortat cu Andy Warhol. A scris piesa de teatru pe care dorea sa o produca Andy Warhol. Acesta, timid si retinut din fire, nu a putut sa o refuze, dar o amana in mod constant. I-a dat lui Valerie un rol in filmul sal I, A Man, incercand cumva sa ii stapaneasca pornirile violente si dominatare. La acea vreme, Valerie, credea foarte mult in potentialul succes al piesei pe care o scrisese, de aceea insta in mod obsesiv ca Warhol s-o produca si s-o transforme intr-un succes. Bineinteles, avea nevoie de bani. Parintii ei au divortat, iar ea de la 15 ani a ramas pe strazi. A supravietuit cersind si intretinand relatii sexuale pe bani. Asa a reusit sa termine facultatea de psihologi la University of Maryland. Lesbiana, foarte categorica impotriva barbatilor, din cauza lipsurilor Valerie Solanas s-a culcat cu cateva sute de masculi. Ceea ce a distrus-o pishic.
Filmul te introduce perfect in lumea degradata si mizebarila in care a trait Valerie Solanas. Lili Taylor o interpreteaza impecabil pe Valrie Solanas. La un moment dat ajungi s-o compatimesti si sa-l detesti pe Andy Warhol. Artistul pop, in acea perioada foarte celebru traia in lux exhibitionist. Anii '60 sunt anii pierzaniei, a petrecerilor cu droguri multe,cu mult sex aiurea, vieti chaotice in care dezordinea detinea suprematia totala. Andy, timid si asexuat, era permanent inconjurat de femei frumoase, DragQueens (homosexuali foarte efeminati/ transexuali), barbati sexy etc. O lume parca desprinsa dintr-un film. Ciudata relatie de prietenie foartata cu Valerie Solanis nu poate fi explicta. El, un artist celebru, timid, retras si parca speriat de bombe, ea o lesbiana cersetoare si prostituata, cu o personaliatate vulcanica si dominatoare. Ma intreb cum si-o fi imaginat de fapt aceasta prietenie Valerie Solanas si cum o vedea de fapt Andy Warhol?
Duffy
Duffy - Rockferry
Duffy - Warwick Avenue
luni, 11 august 2008
David Lynch - experiment, psihoza si celebritate
vineri, 8 august 2008
Hokusai
joi, 7 august 2008
Anim'est
A treia editie a festivalului (3-12 octombrie 2008) e una competitiva, juriile urmând sa le aleaga pe cele mai bune din urmatoarele categorii: lung-metraj international; scurt-metraj international; film studentesc; film românesc (scurt-metraj); videoclip&advertising. Si publicul va participa activ prin votarea celui mai bun film din competitie sau dinafara ei.
Abonament de 10 proiectii – 50 lei. Acest tip de abonament garanteaza accesul la 10 proiectii din festival, la alegere.
Festival Pass – 100 lei. Acest tip de abonament garanteaza accesul la toate evenimentele din festival. La cumpararea unui Festival Pass, Anim’est iti ofera un cadou - kitul festivalului, format din festival bag, tricoul Anim’est, posterul oficial si catalogul anual al festivalului. Kitul festivalului va fi disponibil odata cu inceperea festivalului la shop-ul Anim’est amenajat in cadrul Cinema Scala.