sâmbătă, 5 septembrie 2009

Ep. 11 - Kobo Abe

Supranumit "Kafka al Japoniei", Kimifusa Abe pe numele sau real , a ales pentru prima data cariera de medic. Absolvent al Universitatii Imperiale din Tokyo, el nu a practicat niciodata aceasta meserie, simtindu-se atras mai mult de dorinta de a crea. Cum limitele creativitatii sunt nemarginite, si cum un om nu va putea spune niciodata ca le-a facut pe toate, asa si Abe a incercat sa le faca pe toate, cum a putut el mai bine. A inceput cu poezia, in 1947, pentru ca in anul urmator sa incerce si beletristica, publicand primul roman - "The Road Sign at the End of the Street" (dedicat memoriei tatalui si prietenilor decedati). In 1951 a primit primul premiu de gen, premiul Akutagawa, pentru romanul "The Crime of S. Karuma". In 1960 geniul lui Abe primeste recunoasterea internationala, odata cu publicarea romanului "Femeia nisipurilor", rasplatit la randu-i cu premiul Yomiuri. La patru ani distanta, americanii au devenit interesati de opera acestuia, traducand "Femeia nisipurilor".
Printre bunii prieteni ai lui Abe se numara si Kenzaburō Ōe, castigator al unui premiu Nobel. El il considera la fel de talentat ca Faulkner sau Kafka. Oe chiar ar fi spus ca Abe ar fi meritat premiul Nobel in locul sau.
De admirat este ca Abe nu s-a limitat la a scrie, fiind pe rand regizor, inventator, critic de arta si fotograf. Ca regizor a colaborat cu Hiroshi Teshigahara, la adaptarea pentru ecran a romanelor sale: Groapa, Femeia nisipurilor, Chip strain si Harta arsa. Prezentat la Festivalul de Film de la Cannes, filmul "Femeia nisipurilor" a avut succes absolut atat la critici cat si la public.
Cum teatrul ofera mai multe satisfactii, Abe a detinut si o companie de teatru, ajutand tinerele talente. A scris si piese de teatru, iar pe unele chiar le-a regizat.
A murit în anul 1993, la 68 de ani, dupa ce a terminat de scris ultimul său roman, Caietele cangurului.
Opera sa a fost criticata aspru pe taramurile natale datorita faptului ca nu a adoptat stilul traditional, ci a incercat sa creeze un stil nou, in pas cu timpurile actuale. Se presupune ca a influentat si opera lui Murakami, dar acest aspect este dezbatut si astazi de criticii literari.
La noi au aparut:
Femeia nisipurilor,
Chip străin,
Harta ruinată,
Omul cutie,
Caietele cangurului,
Arca florii de cireş,
Rendevous secret,
Trei piese de teatru,
Prieteni .

Niciun comentariu: