luni, 21 septembrie 2009

The It Crowd

“IT – - have you tried to turn it off and on again?”

Ca orice devoratoare de seriale, n-am putut sa ratez vizionarea unui serial atat de bun. Multi dintre voi poate privesc cu reticenta un serial ce implica termeni tehnici, glume din domeniu sau alte aluzii la acestea. Va linistesc de pe acum, asigurandu-va ca puteti viziona fara frica serialul. E imposibil sa nu intelegeti aluziile, glumele si farsele prezente din plin in fiecare episod. Si nici nu aveti timp sa va plictisiti, fiecare episod dureaza prea putin- 22 de minute. „The It Crowd” este povestea unui grup de programatori angajati la compania Reynholm Industries, undeva prin Londra. Birourile acestora se afla la subsolul cladirii, izolate de restul companiei. Moss si Roy sunt angajatii vechi, lor alaturandu-se Jen, in primul episod al sezonului 1. Pentru a-i defini mai bine, fiecare a fost inzestrat de la mama natura scenarist cu cateva calitati : Jen (Katherine Parkinson)- dinamica, sociabila,descurcateata; Moss (Richard Ayoade) - inteligenta peste masura, un par permanent pe care ar fi invidioasa orice gospodina, calitati de adevarat prieten; si Roy (Chris O'Dowd)- glumet, irlandez, posesor de tricouri cool. Moss si Roy sunt genul de geeks inadaptati, care desi sunt foarte importanti pentru companie, sunt ignorati si batjocoriti mai tot timpul de ceilalti angajati; spre deosebire de Jen care nu prea le are cu calculatoarele, dar este respectata de colegi. Asta nu inseamna ca cei doi nu sunt geniali, fiecare in felul sau. Roy isi exprima personalitatea cu ajutorul tricourilor personalizate, unul nou pentru fiecare episod; iar Moss poate face un telefon mobil sa vibreze in adevaratul sens al cuvanului; desi la capitolul „stingerea unui foc” sta mai prost. Spre deosebire de Roy, Moss nu a reusit sa zboare din cuibul parintesc, locuind in continuare cu mama sa, cea care ii alege si hainele (am putea spune ca e un elev intarziat). Dupa cum am spus, Jen este cel mai nou membru al echipei, desi nu stie mai nimic despre domeniul in care activeaza. Initial ea aplicase pentru alt post, insa directorul a repartizat-o ca Relationship Manager peste sectia de IT. Naiva si prea credula uneori, ea este luata peste picior in nenumarate randuri, de cei doi subalterni. Mai tarziu, prin sezonul trei, Jen se trezeste cu un admirator potent financiar, noul director al companiei. Spre stupefactia ei, dar spre amuzamentul nostru, acesta incearca sa o „vrajeasca”, apeland ba la potiuni magice, ba la poze proprii indecente.

Serialul a avut 3 sezoane, primul sezon fiind difuzat in 2006, al doilea in 2007, iar al treilea in 2008. Initial a fost difuzat pe Channel 4, post britanic, pentru ca mai apoi sa fie preluat de televiziuni din Australia, Canada, Bulgaria, Cehia si Danemarca. Creatorul serialului, Graham Linehan a dezvaluit anul acesta ca urmeaza realizarea unui nou sezon, iar actorul Chris O'Dowd (Roy) i-a intarit afirmatia, sustinand ca in 2010 vom avea un sezon patru, dar si un episod special pentru Craciun, filmat in timpul verii. Succesul de care s-a bucurat serialul i-a facut si pe americanii de la postul NBC sa finanteze filmarea unui pilot pentru o versiune americana a serialului. In acest pilot rolurile principale erau detinute de Jessica St. Clair ( Jen), Joel McHale (Roy) si Richard Ayoade (acelasi actor care il joaca pe Moss si in versiunea originala). Debutul serialului ar fi trebuit sa fie in 2007–08, dar a fost anulat in 2008.

23_itcrowd


Germanii pe de alta parte au facut si ei o versiune a serialului, prin 2007, avandu-i in rolurile IT-istilor pe Sky du Mont, Stefan Puntigam si Britta Horn. Titlul serialului era Das iTeam - Die Jungs mit der Maus (The iTeam - The Boys with the Mouse) dar a fost schimbat in Das iTeam - Die Jungs an der Maus (The iTeam - The Boys at the Mouse) . Premiera serialului a fost un total esec, fiind anulat dupa numai doua episoade. Se pare astfel ca britanicii fac ei ce fac si reusesc sa le faca mai bine ca altii, fapt evidentiat si prin castigarea unui premiu Rose d'Or, pentru cel mai bun sitcom. Premiile insa nu s-au oprit aici, site-ul "The British Sitcom Guide" votand serialul "Best New British Sitcom of 2006", pentru ca anul urmator sa castige "The BSG Readers' Award" . Peste inca un an, in 2008, serialul a fost rasplatit cu un Emmy, iar in 2009 Graham Linehan a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu in cadrul premiilor „Irish Film and Television Awards” .Tot in 2009 IT Crowd a castigat un premiu BAFTA pentru cel mai bun serial de comedie. Daca ar fi sa aleg cele mai bune episoade, as spune fara doar si poate ca favoritele mele raman: episodul 1x05 "The haunting of Bill Crouse", episodul 3x04 "The speech" si episodul 3x06 "Calendar geeks". Din episodul "The speech" va las mai jos cateva scene, alaturi de alta scena reprezentativa pentru serial, cea in care Roy da indicatii angajatilor. Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=iDbyYGrswtg

http://www.youtube.com/watch?v=xdhLcHp6Fs0&feature=player_embedded

Niciun comentariu: