duminică, 22 februarie 2009

Mar Adentro (2004)

Nu-mi place tendinta cineastilor de-a exploata handicapurile umane. Exista oamenilor cu dizabilitati fizice sau phisice ne este cunoscuta tuturor, este parte din existenta noastra. Dar, a incerca sa faci arta plecand de la o latura atat de fragila a naturii umane, este inuman. Am vazut filme care dau o tenta pozitiva hadicapurilor fizice: Rain Man, Forrest Gump, Black etc. In acest caz, filmele care abordeaza aceste subiecte nu sunt josnice. Oamenii cu dizabilitati, de orice fel, sunt parte a societatii in care traim. Si beneficiaza de aceleasi drepturi. Mai ales de dreptul la viata.




Mar Adentro, filmul lui Alejandro Amenabar, m-a ingrozit. Nu pot sa spun ca m-a impresionat atat de mult cat a reusit sa ma scoata din minti. Un tetraplegic ceare eutanasierea in fata instantei si tot filmul isi prezinta argumentele care l-au determinat sa ajunga la aceasta decizie. Sensul vietii sa fie determinat intr-adevar de folosirea membrelor? Faptul ca esti imobilizat la pat sa-ti dea dreptul sa-ti refuzi viata? Ma abtin sa comentez, desi sunt categoric impotriva sinuciderii. Ma intreb cum a privit un om aflat in aceeasi situatie acest film. N-as vrea sa stiu raspunsul, dar mi-as dori sa stiu ce-a fost in mintea scenaristilor cand au scris asa ceva! Nu stiu in ce masura un film poate schimba viziunea unui om despre viata. Insa cu siguranta poate sa-ti ridice niste semne de intrebare. Mai ales cand subiectul atinge puncte sensibile.












3 comentarii:

Crina spunea...

Nu uita de: Inside I'm Dancing si Scafandrul si fluturele.
Prin Mar Adentro l-am remarcat pe Javier Bardem, ceea ce tot e ceva.

Anonim spunea...

valentina,

eu nu am vazut mar adentro pentru ca stiam care ii e tema si nu ma atragea catusi de putin.
dar vad ca tu dai vina pe scenarist, ca ce-a fost in mintea lui, ca de ce sa te sinucizi daca esti tetraplegic etc. numai ca scapi din vedere faptul ca filmul este inspirat de realitate.

¡ pe curand!

Valentina spunea...

@ Crina pls, sa-mi aduci si mie pls filmeme astea doua. :) de scanfandrul si fluturele mi-ai mai zis de cateva ori!
@ ioan
Nu stiam ca Mar Adentro este insirat din realitate. Cand l-am vazut stiam doar ca a luat Oscar, Globul de Aur si inca nu stiu cate premii, asa ca l-am vazut din pura curiozitate fara sa stiu despre ce e vorba in el.
Sunt multe cazuri de oameni care cer eutanasierea, nu cred ca e musai sa se faca filme dupa povestea asta!
Stiu doar cazul scriitorului belgian, Hugo Claus - care a obnuit etutanasierea. Stiu ca avea Alzheimer, boala care i-ar fi distrus complet creierul. Dar n-as vrea sa vad un film inspirat din povestea lui...