joi, 5 februarie 2009

Ep. 10- Junnosuke Yoshiyuki


"Erotic, captivant, trist." - cam asa descrie The Observer singurul roman aparut la noi al japonezului.


Nascut in Okayama, Junnosuke si-a intrerupt studiile universitare pentru a scrie la o revista de scandal ce-i ocupa mai tot timpul. Si daca ai in vedere faptul ca “documentarea” pentru articole includea frecventarea barurilor, prostituatelor si a comunitatii gay probabil te loveste undeva prin capsor ideea ca de acolo s-a inspirat si pentru scrierile sale. Cum timpul liber si-l umplea cu activitati care mai de care mai demne de un adevarat scriitor al vremurilor- alcool, jocuri de noroc si vizitarea prostituatelor- ne dam seama de ce tot insista cu expoatarea sexualitatii si prostitutiei in operele sale ca mijloc de a intelege relatiile interumane.

A castigat si premii, pentru ca altfel nu isi capata statutul de a fi mentionat pe aici: Premiul Akutagawa (Aversa, 1954), Premiul Tanizaki (Camera neagra, 1969) si Premiul Noma (Pana la lasarea serii, 1978, roman care s-a bucurat de o ecranizare de succes in Japonia).

Intrebarea intrebatoare avand in vedere perioada in care a scris: cand a avut timp sa scrie? Avem 2 raspunsuri:
1.in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost scutit de servirea patriei ca soldat pentru ca suferea de astm bronsic ;
2.a stat si prin spitale pentru ca s-a imbolnavit de tbc( acolo si-a asternut pe hartie aventura sa cu o prostituata).
In perioada in care nu-si scria propriile romane a tradus in japoneza opera lui Henry Miller. Cam atat despre viata domnului.


Pana la lasarea serii a fost tradusa si la noi, la editura Trei. Subiectul romanului il reprezinta un nene de vreo 40 de ani si amanta sa ,o tanara de 22 de ani. Problemea lu` nenea respectiv: tanti nu dorea sa fie dezvirginata, refuzand penetrarea. De ce nu vrea sa i se daruie complet cititi si veti afla( cica se numeste erotism nu pornografie).
A mai scris:
Vanzatorul de trandafiri- 1950
Orasul culorilor primare- 1951
Aversa- 1954
Camera unei tarfe- 1958
Camera neagra- 1969
Pana la lasarea serii-1978

Niciun comentariu: