sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Din seria: bagam d toate si vedem ce iese

1.AM vazut acum 2 zile filmul "Twilight"; asta dupa ce am citit luni primul volum al seriei( a fost bun gaudeamusu la ceva)..si constat ca filmul asta a creat o adevarata isterie peste hotarele tarisoarei noastre. O fi anul productiilor cu vampiri? hmmm....nu are nici un rost sa spun ca actorul principal( pustiul care l-a interpretat pe Cedric in harry potter) e pur si simplu adorabil.
Mi-a mai zis Raul ca probabil orice film as vedea cu vampiri as fi iremediabil fascinata de actorul principal; nu chiar( sa amintim despre seria dracula se intoarce s.a.m.d?)...
Mi-a placut filmul pentru ca e regizat de o tipa si respecta aproape in totalitate cartea+ ca a fost exact cum mi-as fi imaginat ca va fi: de la camera Bellei pana la zambetul lui Edward.




2. In decembrie( mai precis pe 12) ajunge si la noi ultimul film al lui Keanu Reeves: "ZIUA IN CARE PAMANTUL SE OPRI"- remake contemporan a clasicului SF din 1951.






3. Informatie preluata de pe blogul Fursecului mecanic: Pe 19 decembrie ora 20.00 la centrul ceh suntem invitati la o cana cu vin fiert, un fursec mecanic si un experiment acustic. Va tenteaza?

















4. A primit ieri un link de la Raul cu un nene care arata cum o deseneaza el pe Marilyn Monroe. Am ramas foarte placut surprinsa..poate voi incerca si eu intr-o zi sa urmez pasii. A iesit ceva foarte frumos:





5. SI pe final de saptamana va las o animatie care mi-a placut mult. Mai vazusem ceva de genul asta( insa era o cezariana) pe blogul unui medicinist( contraboli parca):


nu e frumos?

luni, 24 noiembrie 2008

Mosul lui Istvan Laszlo




Acum cateva luni m-am dus s-o vad pe Kmy la Anaid. Sus, in galerie inca era expozitia On the spot, pe care nu apucasem s-o vad. Daca tot eram acolo, bineinteles, am urcat sa vad expozitia. Cum urci scarile, imediat in stanga era un mos. Statea pe un scaun, ganditor si cocosat. I-am dat buna-ziua si am trecut mai departe. Nu mi-a raspuns. Kmy n-a zis nimic. Am vizitat expozitia, am schimbat impresiii cu Kmy. Mi-au atras atentia niste lucrari ale Suzanei Dan, cam violente dar excelent realizate. Mi-a placut traseul curatorial, extrem de atent construit care reusea sa introduca perfect in lumea "antagonismului cerebral". Aproape uitasem de impolitetea mosului. Inainte sa cobor, vad din nou batranul. Statea in aceeasi pozitie, cu privirea indreptata in gol. Parea obosit si usor plictisit. Cum nu mi-a venit in cap nici un fel de inceput de comunicare politicoasa, am trantit un "la revedere" si am coborat. Kmy a ras, dar nu am bagat-o in seama. Ma enervase nesimtirea mosului. Ce mare kkt sa raspunzi la un salut?



In fine. In micuta cafenea am inceput sa-l injur. Kmy nu mai putea de ras. M-am enervat si mai tare. I-am spus ca mi se pare lipsa de respect fata de public ca un angajat al galeriei sa nu dea nici macar buna ziua. Atunci am aflat ca "mosul" era o sculptura. Am lasat cafeaua pe masa si am urcat din nou in expozitie. Chiar era o sculptura. Mi s-a ridicat parul in cap. Arata ca un mos impaiat. Mi-am luat inima in dinti si am pus mana pe el, sa ma conving ca nu e impaiat. Macar atat, chiar este sculptura. Istvan Laszlo a reusit o farsa excelenta cu acest mos!


Zilele astea am tot ajuns cu diverse treburi pe la Anaid Art Gallery. Mosul sta bine-merci in cafenea si se uita apatic pe fereastra. Il salut de fiecare data, mereu tace nepoliticos. M-am obisnuit cu tacerea lui. Ultima data am baut o cafea impreuna. Apatic si foarte tacut, mosul lui Laszlo, este, totusi, un ascultator foarte bun.

duminică, 23 noiembrie 2008

UAUIM, sala T, randul trei (la geam)




Uneori, cursurile sunt mai plictisitoare decat prevede orice limita a studentului dezinteresat. Mai ales cand vorbim de 6 ani de scoala. Desi nu am terminat Arhitectura, am avut cursuri prin anul I de facutate, in sala T de la Arhitectura. Bancile albe, lucioase erau mereu desensate, mazgalite, inscriptionate. In functie de nivelul de plictiseala al studentilor - si binenteles de inspiratie si talent, am vazut fel de fel de imagini interesante. Acum, in anul I la master, am toate cursurile la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu". Sambata, la un altelier (care a tinut de dimineata pana seara), am analizat desenele de pe banca mea. (le-am analizat pentru ca erau prea multe si eu nu am mai avut loc sa desenez ceva de plictiseala. am fost nevoita sa folosesc spatele caietului, si nu suport chestia asta).
Cele doua de mai sus m-au amuzat teribit. In primul, pisica mascata ameninta cu moartea unul dintre profii de la UAUIM. :) Insa, cel de-al doilea mi-a placut enorm. Mereu am zis ca 6 ani de facultate e ingrozitor de mult! Eu una n-as rezista. Incepi facultatea tanar si vesel, dupa 6 ani ajungi cocosat, batran si plictisit. Practic, trece viata pe langa tine si tu pierzi vremea din sesiune-n sesiune! Foarte sugestiv desenul! Aviz amatorilor care si-au pus in cap sa faca 6 ani de facultate... =)

vineri, 21 noiembrie 2008

True blood la final

Poate am prea mult timp liber sau poate unele seriale pot duce la dependenta; raspunsul e simplu: serialele mi se par o buna modalitate de relaxare a mintii si pret de cateva zeci de minute ma pot refugia intr-un colt de imaginatie populat de diferite personaje mai mult sau mai putin supranaturale. Ma uit la filme cu personaje desprinse din legendele urbane, din basmele cu zmei sau din ultimele carti aparute la diverse edituri pentru ca universul lor pur si simplu ma fascineaza.Daca ma intrebi cum poti ucide un vamipir te-as intreba din ce serial e vampirul respectiv pentru ca mai nou in Moonlight clasicul tarus e paralizant nu si mortal...stiu, am o problema:))

Despre True Blood am mai scris pe aici dar de cand cu lansarea am asteptat sa se stranga minim 3 episoade pentru a putea comenta evolutia show`ului de pe Hbo. S-a strans un sezon daca e sa includ si episodul care va fi difuzat luni.
Imbucuratoare este stirea ca mai marii de la Hbo au decis prelungirea serialului cu sezonul nr 2; insa numai gandul ca va trebui sa astept alte 6 luni sau chiar mai mult de atat e prea deprimanta. As avea cu ce sa umplu golul dar Eric...Eric...cine il va inlocui pe Eric?:-s

Asa cum unora le place Csi miami; Lost sau mai stiu eu ce alt serial - mie imi plac True blood, Fringe, Grey`s anatomy, Supernatural si Gossip girl.Aici vom vorbi strict despre True Blood.
Dupa cum stiti s-a luat una bucata roman din seria Vampirii Sudului, una bucata regizor capabil sa nu faca praf serialul + distributia de rigoare.La capitolul Actrite, Ball a cam dat-o in bara. Sookie e dezamagitor de enervanta iar Tara are momente cand mi se pare ca are o conformatie de barbat si momente in care mi se pare draguta..ciudat.Pe Bill l-au nimerit; desi am vazut niste poze cu el fara freza din film si m-am speriat putin de ce frunte mare are. Totusi Bill e singurul actor din distributie caruia nu am ce sa-i reprosez privind felul cum joaca.
Ar mai fi si Eric. Stiu ca am dezvoltat o mica obsesie cu Eric; dar cine nu ar dezvolta daca nu ar vedea filmul? tipii poate:)) Eric e perfect in felul lui...initial iti fura privirea datorita pletei lui blonde, apoi te inmoaie cu vocea lui grava si senzuala; dupa care isi da geaca de piele jos si vezi ce piele fina poate sa aiba trezind-ti invidia. Singura problema e ca apare foarte putin in acest sezon.
Despre restul nu intru in detalii pentru ca nu m-au impresionat in vreun tare fel: Tara e un fel de drama queen, jason e dependent de sex si de v, sam incearca si el unde poate- ba la sookie, ba la tara; laffayett e mult mai amuzant decat in carte; iar bunica lui sookie e cam cum mi-as fi imagina-o.

Ball a schimbat foarte mult povestea din carte insa asta pentru a evita previzibilul de care multi cititori s-ar fi asteptat. Care mai era scopul de a te uita la un serial despre care oricum stiai cum se va termina. Astfel s-a insistat pe dezvoltarea povestilor personajelor secundare; ca: Tara, Sam sau Jason.Povestea primului sezon se bazeaza pe moartea in conditii misterioase a mai multor tinere cunoscute a fi amatoare de senzatii tari cu vampirii. Cum in oraselul lor uitat de lume apare un vampir, Bill,. ce doreste sa se integreze in societate; toata lumea banuieste ca vampirul e ucigasul. Pentru ca nu gasesc cum sa-l incrimineze pe Bill, politistii reusesc sa-l faca suspect pe Jason pe motiv ca el cunostea ambele victime. E adevarat ca Jason e mai prost de felul lui insa pana si cel mai batut in cap individ si-ar da seama ca nu e jason criminalul.

Pe parcursul primului sezon avem asadar urmatoarele povesti:
- Tara cu mama alcoolica si miraculoasa recuperare;
- povestea de dragoste dintre bill si sookie+ cateva scene de nuditate de vazut( sa nu va speriati de scena cu cimitirul pt ca e singura de acest gen);
- jason si peripetiile lui in cautarea v-ului( cand e penibil, cand e amuzant);
- Sam si incercarile lui de a o cuceri pe sookie si mai apoi pe Tara dupa ce e refuzat de Sookie( m-as indura eu sa-l iau daca tot nu reuseste nimic:)) .

Nunta muta

Ieri, prin nu stiu ce impuls nemaintalnit pana acum, am luat un exemplat din ziarul compact( da, ala de il gasesti gratis la metrou; da, acelasi ziar care e vandut in municipal cu 3 lei...da asta in alta poveste). Rasfoiesc eu grabita primele 3-4 pagini si dau de un titlu: NUnta muta.

Nu stiu cati dintre voi stiu dar mie chiar imi plac filmele romanesti; chiar si cele mai putin bune calitativ; si nu evit vizionarea unui film roamanesc atunci cand timpul imi permite. Stiu ca sunt multi indivizi care stramba din nas atunci cand aud de un film nou autohton. Poate s-au plictisit si ei de cat de multa a fost exploatata povestea cu comunismul in cinematografia romaneasca incat considera ca daca au vazut un film contemporan le-au vazut pe toate.
"Nunta muta"este filmul de debut ca regizor al actorului Horatiu Malaele - este un film despre comunism( da, iar), dar nu despre comunismul descris in restul filmelor ci despre perioada de inceput a lui." Este o tragi-comedie absurdă" daca e sa ne luam dupa afirmatia regizorului.
Printre protagonistii filmului se numara actorii: Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Dan Condurache, Gheorghe Dinică, George Mihăiţă şi Alexandru Bindea. În rolurile principale au jucat Alexandru Potocean, actorul care a jucat personajul Adi din "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi Meda Victor.
Pelicula prezintă povestea a doi tineri îndrăgostiţi, care decid să îşi unească destinele într-o zi de joi. În mijlocul ceremoniei se anunţă moartea lui Stalin şi este declarat doliu internaţional de şapte zile. Nuntaşii hotărăsc, însă, să continue distracţia într-un mod mai puţin obişnuit. Filmul este inspirat dintr-o poveste reală, petrecută în 1953, intr-un sătuc izolat din România.

Filmul a avut marti lansarea de gala si urmeaza ca de vineri sa intre si in cinematografe.


Decat sa il catalogam din start ca un alt film despre comunism cred ca ar trebui intai sa-l vedem si apoi sa decidem daca ne-am irosit acele minute sau daca ne-a facut placere vizionarea.
Astept pareri din partea celor care au avut ocazia sa vada filmul.

p.s.:"Restul e tacere" are un adversar serios in competitia pentru cel mai bun film romanesc al anului 2008 sau nu?

joi, 20 noiembrie 2008

Bin-jip

Cu Kim ki-duck v-am facut cunostiinta intr-un post anterior; acum a venit momentul sa va prezint cel mai bun film al sau: Bin-jip.
Protagonistul -Jae Hee;are ca ocupatie zilnica agatarea de flyere pe usile oamenilor. Seara el verifica cine si-a luat flyerul de pe usa si cine nu. Usile de a caror clanta mai sta atarnat flyerul; sunt deschise de tanar cu ajutorul unor instrumente speciale. El se instaleaza astfel in fiecare casa; timp de o noapte pentru a manca, face dush, spala hainele, a se fotografia in diferite colturi ale casei si a repara obiectele stricate(asta ca sa nu se simta prea vinovat). Intr-una din case el da peste o femeie batuta de sot-Lee Seung-yeon - care decide sa se aventureze cu tanarul spargator de case.Totul roz si frumos pana cand cei doi sunt descoperiti si arestati.
E un film greu de descris... o poveste de dragoste ciudata si muta intre un strain si o femeie. Finalul este pur si simplu perfect: Sun-hwa isi spune singura replica din film:"Te iubesc" catre sot; insa toti vedem ca de fapt replica ii e adresata tanarului din spatele sotului.
Poate Kim ki-duck a vrut sa ne spuna ca dragostea e mai presus de cuvinte si ca adevaratii indragostiti se inteleg numai din gesturi si priviri. Totusi in viata vine si un moment in care dragostea trebuie exprimata si in cuvinte pentru a ne putea continua visul.
p.s.: cati dintre voi nu v-ati dorit intr-un moment al vietii sa evadati din propriul unvers si sa traiti macar pentru o zi in universul cuiva strain? eu mi-am dorit.

marți, 18 noiembrie 2008

Gaudeamus 2008


În perioada 19 - 23 noiembrie, va avea loc în Pavilionul Central Romexpo cea de a cincisprezecea ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune.

Conferinţa de presă care precede deschiderea oficială a ediţiei va avea loc luni, 17 noiembrie, ora 11.00, la Centrul de Presă al Radio România (str. G-ral Berthelot nr. 60 - 64).
Programul de vizitare a Târgului este următorul:

- miercuri - vineri: între orele 11.00 şi 20.00;

- sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00;

- duminică, între orele 10.00 şi 16.00.

Bursa de contacte GAUDEAMUS - Pe întreaga durată a Târgului, Gaudeamus pune la dispoziţia profesioniştilor Bursa de contacte Gaudeamus, spaţiu interactiv, conceput ca punct de informare, pentru facilitarea comunicării între profesionişti. Este conceput şi ca instrument suplimentar de promovare a imaginii partenerilor noştri, inclusiv prin organizarea de evenimente culturale - întâlniri, dezbateri, mese rotunde, schimburi de idei. În spaţiul bursa va fi lansat "Apelul pentru o politică europeană a traducerii", manifest iniţiat cu ocazia "Stărilor generale ale multilingvismului" reunite la Sorbona în 26 septembrie 2006, şi strângerea de semnături pentru susţinerea iniţiativei.Întâlnirile de la bursa de contacte Gaudeamus se vor desfăşura în ambianţa expoziţiei de carte bibliofilă a graficianului Mircia Dumitrescu. Programul evenimentelor poate fi consultat la sectiunea evenimente.

Seminarul cu tema "Multilingvismul şi anul european 2008 al dialogului intercultural" - Organizat sub deviza "Limba Europei este traducerea" (Umberto Eco), în zilele de 21 noiembrie şi 22 noiembrie 2008, la Sala Cupola. Seminarul îşi propune să promoveze schimburile internaţionale de cultură şi literatură, să comunice valorile limbii, literaturii şi culturii române în Europa şi a culturilor şi literaturilor europene în România, dar, mai ales, să arunce o privire din interior asupra traducerii în şi din limba română. Evenimentul a fost înscris de Comisia Europeană în Anul European al Dialogului Intercultural 2008.
Poiecte gaudeamus:

* Coşul Târgului- urmăreşte colectarea de cărţi de la editurile participante şi de la vizitatori, în beneficiul unor biblioteci şcolare. Vă rugăm să ne sprijiniţi în acest demers şi să ne comunicaţi titlul, numele autorilor şi numărul exemplarelor din lucrările pe care doriţi să le destinaţi acestei acţiuni.

* Tombola GAUDEAMUS se va desfăşura pe parcursul târgului, pe baza biletelor de intrare în valoare unitară de 3,5 lei. Sumele rezultate din vânzarea biletelor sunt destinate finanţării parţiale a proiectului "Un Nobel pentru literatura română" iniţiat de Radio România cu prilejul ediţiei 2006 a Târgului Gaudeamus; fondurile astfel create vor fi utilizate pentru finanţarea unor debuturi literare, traducerea lucrărilor unor scriitori români în limbi de circulaţie internaţională şi promvarea literaturii române peste hotare. Obiectivul campaniei, pe termen mediu şi lung, este obţinerea unui Premiu Nobel pentru un scriitor român.
*Premiile ediţiei: Trofeele GAUDEAMUS - prin Votul Publicului derulat pe întreg parcursul manifestării, acordate de către organizatori pentru cinci dintre expozanţi. Cea mai râvnită carte a târgului - premiu acordat tot pe baza Votului Publicului; Premiul de excelenţă, acordat de Societatea Română de Radiodifuziune uneia dintre editurile prezente la .

*Pentru a opta oară consecutiv, Târgul GAUDEAMUS va fi transmis în direct pe INTERNET de către RCS&RDS.În ceea ce priveşte conectarea standurilor la Internet, vă informăm că soluţia din acest an va fi de tip wireless, astfel încât, pentru a putea beneficia de acest serviciu gratuit, vă rugăm să aveţi în vedere dotarea sistemului cu un echipament de conectare de acest tip. Pentru conectare, vă rugăm să vă adresaţi Secretariatului Târgului din incinta Pavilionului Central Romexpo.
Pentru informaţii privind derularea acestei ediţii a manifestării, vă rugăm să vă adresaţi Secretariatului târgului (tel./fax: 021 319 05 22 şi 312 22 40, e-mail: gaudeamus@srr.ro).


Calendar evenimente selectate de mine:


19 nov:

12.00 DESCHIDEREA OFICIALĂ A CELEI DE A XV-A EDIŢII A TÂRGULUI INTERNAŢIONAL GAUDEAMUS - CARTE DE ÎNVĂŢĂTURĂ 14.00 VERNISAJUL EXPOZIŢIEI "LEONARDO DA VINCI - INVENŢIILE UNUI GENIU"

21 nov:la stand: 15.00 EDITURA POLIROM - CARTEA ROMÂNEASCĂ-Lansare romane recent recompensate cu două dintre cele mai importante distincţii literare din lume: "Al cincilea copil" - Doris Lessing (Premiul Nobel, 2007), "Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao" - Junot Diaz (Premiul Pulitzer, 2008)Prezintă: Magda Teodorescu, Ioan T. Morar, Anca Băicoianu, Bogdan-Alexandru Stănescu 16.00 EDITURA HUMANITas- Lansare carte: "În caz de fericire" - David FoenkinosInvitaţi: David Foenkinos, Ioana Pârvulescu


22nov- la stand- 16.00 GRUPUL EDITORIAL CORINT Lansare, sesiune de autografe şi conferinţă de presă: "Tunele 2. În adânc" - Roderik Gordon, Brian Williams - 17.30 EDITURA POLIROM - CARTEA ROMÂNEASCĂ Lansarea celui mai important proiect editorial din cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom" pe anul 2008, seria de autor "Vladimir Nabokov"; special: traducere în premieră - "Ochiul"Prezintă: Florin Iaru, Horia-Florian Popescu, Veronica D. Niculescu, Anca Băicoianu, Bogdan-Alexandru Stănescu


23 nov- 12.30 EDITURA RAO Lansare carte: "Trandafirul dispărut" - Serdar OzkanInvitat: Serdar Ozkan

p.s.: progamul complet il gasiti pe http://www.gaudeamus.ro/


sursa: gaudeamus.ro

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

“Desenam pentru Erika” - licitatie caritabila - 27 noiembrie 2008



Asociatia Art+Achitecture Today va organiza joi, 27 noiembrie 2008 la Anaid Art Gallery o licitatie caritabila, prin care incearca sa salveze o fetita de doi ani bolnava de leucemie.



Un numar important de artisti contemporani romani au donat lucrari pentru organizarea unei licitatii caritabile prin care se urmareste strangerea sumei de 200 000 EU, necesare tratamentului unei fetite de doi ani bolnava de leucemie. Erika Eleny Josian a fost diagnosticata cu leucemie acuta limfoblastica pe 31.10.2008 de Institul Clinic Fundeni. In august 2008, medulograma ei arata normal, cel putin asa sustin medicii care i-au facut analizele. La repetarea analizelor, doua luni mai tarziu, s-a descoperit ca are peste 90% celule blastice cu aspect morfologic limfoblas. Singura sansa de supravietuire este tratamentul in strainatate care trebuie facut imediat.

Costurile acestui tratament sunt foarte mari, iar parintii nu si le permit.

Ca sa o ajute, artistii romani s-au solidarizat, donand fiecare cate o lucrare spre a fi vanduta, in speranta ca sumele stranse vor acoperi o parte importana din tratament. Lucrarile lor, vor fi vandute sub forma de licitatie, joi 27 noiembrie 2008, la Anaid Art Gallery.

Va rog mult, promovati acest eveniment prin orice mijloc posibil!

marți, 11 noiembrie 2008

The Danish Girl

Se zvoneste pe cinemagia ca Nicole Kidman se pregateste sa interpreteaze rolul primului transsexual din lume. Ea va produce si va avea rolul principal in "The Danish Girl", film bazat pe povestea reala a artistilor danezi Einar si Greta Wegener.
Transformarea lui Einar a inceput in momentul in care acesta a fost de acord sa pozeze pt Greta(care va fi in intruchipata in film de Charlize Theron) intr-o rochie de matase . Nu a durat mult pana la "disparitia" lui Einar si aparitia lui Lili . Dupa mutarea la Paris, Greta a gasit un doctor dispus sa faca operatia de schimare de sex. Astfel barbatul Einar a devenit femeia Lili; cunoscut ca primul barbat transformat fizic in femeie.
Aceasta poveste l-a inspirat pe David Ebershoff in a scrie un roman despre dragoste neconditionata, cautarea sinelui si transformarea necesara atingerii sinelui gasit.
Cum a sfarsit prima femeie fosta barbat nu se stie exact. Unii presupun ca si-ar fi inscenat moartea in timp ce altii chiar cred ca a murit. S-ar fi crezut ca a murit la cateva luni de la a 5-a operatie ( in timpul careia i s-ar fi implantat tesut ovarian si uterin- pt ca "donsoara" dorea sa aiba copii si sa intretina relatii sexuale cu partenerul ei).

vineri, 7 noiembrie 2008

Arta si nervi: despre Radvan @Bochum si un prost

Am fost ieri la conferinta de presa organizata de curatorul expozitiei Omagiul lui Iuda şi Cruciatii semnata Alexandru Radvan, Diana Dochia, de la Anaid Art Gallery. Expoztitia prezenta la Bochum in cadrul unui festival de arta romaneasca realizat in parteneriat cu ICR a starnit o serie de discutii mai mult sau mai putin amuzante. Specialistii in arta de la Antena 3 au aruncat cu noroi in Radvan, fara sa dea dovada nici macar de cel mai mic neuron functional. Ce pretentii putem avea de la jurnalistii acestui trust care acum cativa ani vedeau in Coconii lui Gorzo fel de fel de manifestari oclute?









Coferinta s-a desfasurat normal, atat Diana Dochia, cat si artistul Alexandru Radvan au explicat celor prezenti cat se poate de coerent ce s-a intamplat la Bochum. Prezentarea a fost insotita de imagini si a fost foarte foarte bine argumentata. Suna bine? Ei bine, la momentul intrebarilor de undeva din sala un individ a inceput sa -i chestioneze pe cei doi intr-un mod jenat si enervant chiar si pentru public (ma intreb cum de au rezistat cei doi). Domnul jurnalist era intrigat ca pe afisul expozitiei de la Bochum, organizatorii au pus semnul "interzis sub 18 ani". Mai mult sau mai putin voalat, omul nostru acuza obscenitatea lucrarilor lui Radvan. Il deranja un penis erect ejaculand? Hm. La o anumita varsta o asemenea imagine poate nu ar trebui sa fie chiar atat de surprinzatoare. Cert este ca omul a insitat in prostie si enormitati, replica dupa replica. Se afunda in prostie, nu intelegea nimic din raspunsurile pe care le-a primit (si cred ca nici pana in acest moment nu a incerat sa inteleaga ceva). Mi-a crescut tensiunea, mi-a venit sa iau tabloul lui Radvan si sa i-l bag pe gat, sa iau scaunul de sub mine si sa il sparg in cap sau in cel mai fericit caz sa-i troznesc chelia de toti peretii. Sub acea chelie se coceau cele mai ciudate ganduri: cum sa tii in casa un asemenea arta, cum sa cresti niste copii vazand asa ceva! Ma enervez din nou. Pentru ca imi amintesc. Si imi imaginez ca am acel tablou acasa (care imi place la nebunuie, sunt indragostita de tabloul asta), invit chelul sa-mi faca o vizitia si ii scot cu o surubelnita fiecare idee din cap. DA: printr-o gaura, cum atfel?

joi, 6 noiembrie 2008

filme romanesti din 2008








Anul 2008 a fost un an prolific pentru cinematografia romaneasca. 12 filme. Poate nu cantitativ, insa cu siguranta calitativ. Am vazut in premiera in Romania (da, da cu pile :P ) "Fire and Ice: The Dragon Chronicles", o incercare reusita de film gen "Stapanul inelelor" romanesc. Nu ma atrage fictiunea (iubesc doar ochii lui Frodo si vocea lui Gandalf). Mi-a placut coloana sonora (realizata de Loredana, cred) si realizarea efectelor speciale. Daca nu stiam ce vad, puteam sa pariez ca nu e vorba de un film romanesc. Asta imi da curaj sa vad si urmatoarele doua productii Media Pro din 2008 - Week-end cu mama si Poveste de cartier.




Tot recent am vazut Boogie, un film prea celebru pentru cat de banal este subiectul. Merita vazut cum un regizor bun poate tranforma un subiect ieftin, comun, in ceva captivant. Pentru ca Boogie, care ilustreaza toate cliseele omului contemporan obisnuit este un film reusit.

Alexa Visarion vine cu un prin road mouvie romanesc (ruta Bucuresti-Brasov) Luna verde - cu Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu in rolurile principale. Este ceva care scartaie, ceva american in filmul asta, dar merge.



Cele mai bune filme ale anului 2008 au fost, dupa mine: Legiunea straina al lui Mircea Daneliuc si Restul e tacere - Nae Caranfil.





Filmul lui Daneliuc pare putin incoerent, nehotarat si agitat. Povestea oarecum banala, se inspira din viata unor romani comuni, simpli. Este cat se poate de romanesc acest film!!! Exact asa traiesc romanii astazi. Peste cativa ani, poate 50, poate 100... poate mai multi, acest film va fi considerat documentar. :) Plin de umor negru (de super-buna calitate), filmul lui Daneliuc nu dezminte valoarea regizorului. Trebuie s-o spun: constructia imaginiilor este impecabila!
Poate fi considerat un must in lista filmelor romanesti.








Mult asteptat-ul film al lui Nae Caranfil este povestea primului film romanesc, un film in film practic. Da: Caranfil este atat de bun incat... "restul e tacere". Reuseste sa introduca perfect in atmosfera mai mult sau mai putin de belle epoque a Bucurestiului din 1911. Subiectul, probabil deja arhi-cunoscut (pentru ca s-a tot scris despre el), este unul original si captivant. Grig (Marius Florea Vizante) este regizorul primului film romanesc. Primeste finantare si sustinere pentru film de la Leon Popescu (Ovidiu Niculescu) un fel de mecena al artelor. Si, bineinteles, conform legilor lui Murphy: cand totul incepe bine se termina prost. Leon ii fura filmul, insa, in viata... totul se plateste.
Restul e tacere este complet, complex. Atent lucrat. Este marca Nae Caranfil si asta spune tot! Imi permiteti sa-l declar filmul romanesc al anului 2008?




Ducesa

Filmul "Ducesa" a avut si la noi premiera vineri seara(31oct) la Cinemapro. Ajunsa cu jumatate de ora mai devreme am zis ca ar fi cazul sa ne inarmam cu mult popcorn si cola( bausem deja 3 cafele dar nu puteam renunta la cola). Am stat noi alta juma de ora la coada pt provizii apoi ne-am instalat confortabil pe randul 12. Ma asteptam sa fie ceva in genul Mariei Antoinette: petreceri, cadre fabuloase, costumatii mirobolante si prea putina intriga. M-am inselat.
Ne este prezentata viata Georgianei Cavendish, ducesa de Devonshire, o femeie care pare sa contrazica aparentele.
Actiunea se petrece prin secolul 18( ca tot ma intreba valentina de localizare in timp), iar Georgiana Cavendish (Keira Knightley) si dezvaluie casatoria aranjata a acesteia cu ducele de Devonshire-Ralph Fiennes( care se casatoreste doar pentru a-i asigura un mostenitor).
Viata Georgianei se transforma din roz- bonbon in tonuri de gri spalacit. Pe langa faptul ca partidele de sex sunt de-a dreptul dezamagitoare ducele mai are si tupeul sa si-o traga cu servitoarele.
Desi e un personaj negativ, el reuseste de-a lungul filmului sa ne starneasca simpatie si chiar ne determina sa izbucnim in ras la replicile sale.
Georgiana nu reuseste sa-i oferte ducelui un mostenitor de sex masculin, asa ca aceasta continua sa o insele cu orice femeie dispusa la o partida de amor fugar. Aceasta la randul ei accepta infidelitatile sotului( chiar si cand acesta nu rezista in a sari si pe prietena ei) insa cauta sa se implineasca sentimental in bratele altui barbat. Cum orgoliul masculin nu are limite;tentativa ducesei e interzisa fara drept de protest.
Georgiana alege familia si renunta probabil la unica sansa de a fi fericita.

Top 10 - Cele mai bune filme româneşti

1. Reconstituirea (Lucian Pintilie, 1970)
2. Pădurea spânzuraţilor (Liviu Ciulei, 1965)
3. Moartea domnului Lăzărescu (Cristi Puiu, 2005)
4. 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (Cristian Mungiu, 2007)
5. Secvenţe (Alexandru Tatos, 1982)
6. Nunta de piatră (Mircea Veroiu, Dan Piţa. 1973)
7. La moara cu noroc (Victor Iliu. 1956)
8. A fost sau n-a fost? (Corneliu Porumboiu, 2006)
9. Probă de microfon (Mircea Daneliuc, 1979)
10. Croaziera (Mircea Daneliuc, 1981)

Topul celor mai bune 10 filme romanesti realizat de Uniunea Cineastilor din Romania si Asociatia Criticilor de Film.

Ca orice top si de aceasta data subiectivismul optiunilor este foarte mare. Poate prea mare. Nu contest valoarea niciunuia dintre filmele de top, insa sunt foarte neplacut suprinsa de absenta lui Nae Caranfil. Dupa parerea mea Filantropica reprezinta viziunea unui regizor de geniu, profesionist, inspirat, creativ si foarte persuasiv. Reteta perfecta. Este un film puternic din toate punctele de vedere. Dupa parerea mea, este cel mai bun film romanesc!


Probabil este extrem de dificil sa alegi doar 10 filme! Crucea de piatra - Andrei Blaier, Senatorul melcilor- Mircea Daneliuc, E pericoloso sporgersi - Nae Caranfil, Asphalt Tango - Nae Caranfil, Cel mai iubit dintre pamanteni - Serban Marinescu, Balanta -Lucian Pintilie sunt doar cateva dintre creatiile de exceptie ale cinematografiei romanesti din afara topului! Avem filme bune, unele exceptionale chiar. Un TOP 10 mi se pare o clasificare superficiala, inutila si ofensatoare pentru regizori de calitate care au fost omisi!

miercuri, 5 noiembrie 2008

Hai cu fotbalul


"O carte despre cum este sa fii nebun dupa echipa Arsenal pe care o vor citi si fanii lui Chelsea." (Independent)

Daca nu as fi citit High fidelity nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap sa citesc o carte legata de fotbal sau mai mult sa vad un film despre asa ceva. Pentru mine cartea a fost pe alocuri plictisitoare poate si pentru ca nu inghit microbistii de nici un fel dar si pt ca speram ca fotbalul sa fie un personaj secundar.
"Febra stadioanelor" este romanul de debut al britanicului Nick Hornby, distins cu William Hill Sports Book of the Year Award. Structura cartii e sub forma de jurnal in care sint notate meciurile echipei de fotbal Arsenal intre anii 1968 si 1991.
Cand in peisaj mai apare si o femeie dispusa in a incerca sa inteleaga pasiunea pentru fotbal; romanul se transforma intr-o adevarata poveste de iubire.
Probabil e cea mai buna carte despre fotbal scrisa vreodata( sau cel putin singura de care am auzit eu) si probabil din acelasi motiv a fost facut un film in 1997 cu Colin Firth in rol principal.
Avem portii bune de comic tipic britanic dar si portii imense de fotbal. Scrierea lui Hornby este intr-un fel unisex- fiind destinata in acelasi timp si femeilor care vor sa sa inteleaga cat de cat nebunia legata de stadioane. Nu contest ca e foarte posibil sa va plictisiti inca de la primele 2 paginin datorita prea multor detalii legate de fotbal; insa daca dorniti sa aflati ce se ascunde in mintea unui microbist ati ales bine cartea.
Desi nu am fost niciodata pe stadion si nici nu intentionez sa ma duc vreodata pot spune ca filmul Fever pitch a reusit sa imi placa prin simplul fapt ca desi i-am plans de mila lui Colin mai mult de juma de film; am reusit in final sa cred ca exista totusi o shansa si pt cel mai inrait microbist atunci cand in ecuatie intra o femeie.

Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca romanul recomand fara doar si poate filmul( Colin Firth e pur si simplu adorabil ) la a carui vizionare poti invita si microbistul de langa tine. Berea este optionala.








Samaritan Girl

Nu stiu cati dintre voi ati auzit de Kim Ki-Duk sau de filmele lui. Eu auzisem cam de prin 2006 de el si de Bin-jip dar am tot amanat vizionarea vreunui film de-al lui. Sambata am avut placerea sa urmaresc 2 productii marca Kim Ki-Duk; impinsa de o curiozitate imensa. Ma asteptam la un film care sa ma fascineze prin replici si imagini insa am dat peste un film emotionant in care personajele principale sunt in mare parte mute(cele secundare n-au nici o problema in a articula cuvintele). N-am crezut ca un film sarac in dialoguri ma va surprinde insa in aici era o liniste asa frumoasa incat uneori un dialog ar fi fost prea mult pentru spectatorul din fata ecranului.
Personajele noastre sunt 2 eleve obisnuite: Jae-young si Yeo-jin. Ele au un mic secret: Jae-young se prostitueaza iar cealalta e un fel de pimp( scopul era unul simplu: banii pt o calatorie in Europa). Totul se complica in momentul in care fetele sunt prinse de politie si Jae-young hotaraste sa se sinucida( in acel moment ceva din fiinta lui yeo-jin se pierde pt totdeauna). Pe patul de spital ea cere sa-l mai vada pt ultima data pe clientul favorit-un muzician( ce-au domne muzicienii astia de sunt imposibil de uitat?). Astfel Yeo-jin isi pierde virginitatea pt a-si ajuta prietena in ultimele clipe. Totul pentru nimic: jae-young moare inainte ca ei sa ajunga la spital.
Din vinovatie sau din iubire pt decedata, Yeo-jin hotaraste sa inapoieze toti banii barbatilor care au intretinut relatii sexuale cu Jae-young. Astfel ea se intalneste cu fiecare client, la fel cum a facut si jae-young iar la sfarsit ii mai si plateste. Problemele apar atunci cand tatal fetei afla ce activitati extrascolare are fiica sa. Politist de profesie, el incepe sa-si faca singur dreptate; tehnicile lui devenind din ce in ce mai violente..ajungand chiar la crima.
Samaritan Girl e un film despre: prietenie, iubire, violenta, gelozie, sex, crima, tristete...este un film despre decaderea si pierderea valorilor unui om care se presupunea ca trebuie sa faca dreptate nu sa comita nedreptate.

Un film excelent ce nu trebuie ratat; chiar daca nu va dati in vant dupa coreeni:P