marți, 20 ianuarie 2009

Chuck Palahniuk - Jurnal



Caut Jurnal de mai bine de trei luni. Am citit in urma cu ceva timp, un fragment pe un blog. Pentru ca nu era tradusa la noi, am incercat s-o comand pe Amazon. Am esuat, asa ca, am asteptat sa se traduca. Dupa ce s-a tradus n-am gasit-o. Nicaieri. Parca disparea din rafturi cand ma duceam s-o cumpar. Lucrurile pe care nu le intelegi poti sa le interpretezi cum vrei... Habar n-aveam despre ce e vorba in carte, dar imi doream foarte mult s-o citesc. Sambata dimineata am dat o tura pe la Carturesti. Cautam altceva, dar cum am intrat mi-au cauzut ochii pe carte. De atunci n-am putut s-o las din mana. Povestea artistei ratate, care ajunge chelnarita, scrisa la persoana I, sub forma de jurnal m-a prins din primele randuri. Misty Tracy Wilmot este imaginea femeii care-si rateaza cariera in momentul in care apare un copil. Chuck Palahniuk, nu lasa povestea asta sa cada in derizoriu. Iese din banal construind o lume fantastica, in care arta pura si de calitate este platita cu suferinta. Misty Tracy Wilmot reuseste sa picteze, reuseste sa-si creeze opera vietii. Acest lucru se dovedeste plin de semnificatii negative. Viata ei este intr-o ciclicitate perfect simetrica de cateva secole. Mereu aceeasi poveste, mereu acelasi destin. Si niciodata Misty nu s-a putut salva... Mereu s-a lasat manipulata, prinsa in agonia creatiei. Primeste semne sa se salveze, dar in momentul in care intervine renuntarea la sine in favoarea artei, este orbita. Misty dispare si cineva picteaza cu mana ei. Ilustratia de cosmar pare un vis frumos, iar cand se trezesti ramane in urma un fum. Al cui?

2 comentarii:

Mirela R. spunea...

Pe mine m-a dezamagit finanul, cu scrisoarea. Mi se pare stupid ca a incercat sa faca sa nu-si asume responsabilitatea pentru ceea ce a scris.

Valentina spunea...

mie mi s-a parut interesant. te lasa sa crezi ce vrei, iti da sansa sa-ti imaginezi mai mult plecand de la premisa ca povestea poate fi reala.