miercuri, 9 aprilie 2008

Lucian Freud - un geniu in viata






Supranumit "Ingres al existentialismului", L.F. este foarte greu de incadrat intr-o categorie istorica datorita diversitatii operei sale si a tehnicilor folosite in realizarea ei.
Nepot al celebrului Sigmund Freud, Lucian este al doilea fiu al familiei Freud dar si cel mai cunoscut publicului iubitor de arta.
Inspirat de pictura franceza, germana si flamanda el a realizat o impresionanta colectie de portrete si nuduri putin cunoscute publicului datorita faptului ca acestea sunt incluse in mare masura in colectii particulare.
Alaturi de Francis Bacon, Franck Auerbach, Leon Kossof si Michael Andrews a contribuit la renasterea revolutionara a picturii dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial; expunand alaturi de ei propriile opre de arta la Beaux-Art Gallery.
Opera:
Incepand cu anii '40 Lucian s-a axat pe realizarea de portrete printre care se numara ciclul de picturi dedicate primei sale sotii- Kitty( Girl in a white dress, girl with roses, Girl with a kitten).
Alta tema preferata de Freud in acei ani se pare ca o reprezentau si animalele moarte; el pictand in acea perioada multe tablouri in care se regaseau gaini, maimute sau iepuri neinsufletiti.
Cu venirea anilor `50 pictorul incepe sa adauge tablourilor sale interioare semnificative redate cu o extraordinara precizie; urmand ca in anii `60 sa se inspire din scandalosul tablou al de lui Gustave Coubert("Inceputul lumii'') si sa inceapa sa creeze o seriede nuduri( diferite de nudurile idealizate ale predecesorilor sai).
In anii `70 Freud incepe ciclul de portrete dedicate mamei sale ca mai apoi sa revina la tema anterioara- nuduri de femeie dupa care sa realizeze o serie de autoportrete.
Printre ultimele opere realizate relativ recent se numara si nudul lui Kate Moss de pe vremea cand aceasta era insarcinata cu fiica ei( in 2002).
In prezent L.F. traieste si creeaza in continuare la Londra.
p.s.:favoritele mele: Girl With a White Dog , The painter's room,Girl with a kitten si Sleeping Head.







Niciun comentariu: