joi, 17 aprilie 2008

Alfred Hitchcock- Maestrul suspansului


Singura modalitate de a scapa de fricile pe care le ai este sa faci un film despre ele.” El a facut mai multe …

Regizor a peste 50 de filme, Alfred s-a nascut in Londra, in cartierul West End; fiind al 3-lea fiu al familiei Hitchcock.
In cinematografie nu a avut o intrare spectaculoasa; regizand in anul 1925 primele sale filme(mute):“The Pleasure Garden” si “The Mountain Eagle” care au fost destul de bine primite de critici insa prost primite de public.
Primul succes rasunator s-a produs totusi la un an distanta ; filmul « vinovat » fiind unul de suspans :“The Lodger”.
Trecand de la filmul mut, Hitchcock a fost in pas cu noile descoperiri in ale cinematografiei si a produs in 1929 primul sau film “vorbit”: “Blackmail” .
In 1938 a regizat ultimul sau film in Anglia, “ The Lady Vanishes”, pentru ca mai apoi in vara aceluiasi an sa semneze un contract cu Selznick si sa debuteze la Hollywood cu filmul “Rebecca”. Acesta a fost singurul sau film care a reusit sa castige un premiu Oscar – premiul pentru cel mai bun film.
Un lucru foarte important de mentionat este si faptul ca prima lui productie pe taram american ar fi trebuit sa aiba ca tema tragedia de pe Titanic insa companiile navale s-au opus ideii ; fapt ce a dus si la abandonarea proiectului.
Odata cu realizarea filmului “Spellbound”, un thriller psihologic, H. a avut sansa deosebita de a lucra cu maestrul artei suprarealiste- Salvador Dali iar in 1946 si-a intemeiat compania Transatlantic Pictures care a dat faliment 2 ani mai tarziu dupa ce a reusit sa produca doar 2 filme: “Rope” si “Under Carpicon”( pierderile financiare inregistrate de aceste filme fiind si cauza falimentului).
Din dorinta de a incerca cat mai multe posibilitati de exprimare artistica, H. a “invadat” si micul ecran,debutand cu emisiunea “Alfred Hitchcock presents”, serie de 262 de episoade dintre care 20 au fost regizate chiar de el.
In paralel cu emisiunea televizata H. a continuat sa produca filme si pentru marele ecran:
North by Northwest(1959), Vertigo(1958), "Suspicion" (1957), The Wrong Man (1956), The Man Who Knew Too Much (1956), The Trouble with Harry (1955), To Catch a Thief(1955).
Nu a castigat niciodata premiul Oscar pentru cel mai bun regizor desi a fost nominalizat de nu mai putin de 5 ori insa a castigat suficiente alte premii care sa compenseze acest lucru.
Cel mai profitabil film al sau din punct de vedere financiar a fost “Psycho”,un succes rasunator ce a adus cele mai mari profituri dintre toate filmele regizate de el pana atunci.
Desi in 1974 i s-a implantat un stimulator cardiac , asta nu l-a oprit sa regizeze in 1975 ultimul sau film: “Afaceri de familie”.
In 1980 s-a stins din viata datorita unui infarct renal; nereusind astfel sa finalizeze ecranizarea romanului “The Short Night” pe care o avea in plan.
A fost o mare personalitate cu un imens talent.



















Niciun comentariu: