vineri, 11 iulie 2008

Ep. 4 Eiji Yoshikawa


Eiji Yoshikawa este unul dintre putinii scriitori japonezi premiati cu Medalia Culturala, cea mai inalta distinctie care poate fi acordata unui om de litere japonez.
Nascut intr-o familie de samurai in prefectura Kanagawa, Eiji a fost nevoit sa abandoneze scoala primara la varsta de 11 ani si sa munceasca; din cauza esecului in afaceri al tatalui sau. La varsta de 18 ani reuseste totusi sa se mute in Tokyo si incepe sa scrie sub pseudonimul de "Kijiro", castigand astfel premiul intai in cadrul unui concurs literar( primul sau premiu).Au urmat apoi: Ordinul Comorii Sacre si premiul Mainichi( primit chiar inainte de a muri, in 1962).
Pe scena literara a debutat cu romane de aventuri de mare succes, consacrindu-se apoi genului istoric prin Povestea clanului Heike si capodopera sa, Musashi.
La Editura Polirom au fost traduse romanele : Musashi si Taiko.
Taiko descrie perioada istorică din Japonia până la Bătălia de la Sekigahara iar romanul Musashi descrie perioada de după această bătălie şi are ca personaj principal celebrului samurai Miyamoto Musashi.

Opera:
Musashi
Taiko
The Heike Story: A Modern Translation of the Classic Tale of Love and War
Fragments of a Past: A memoir

p.s.: Un articol foarte interesant am gasit despre Taiko pe site-ul http://www.japanculture.ro/
(Linkul fiind: http://www.japanculture.ro/recomandare-taiko-eiji-yoshikawa/ )

Un comentariu:

Vincent Vinyl spunea...

Si mai multe despre Tokyo si Beijing poti afla din DVD-ul distribuit in aceasta saptamana impreuna cu revista "Adevarul Magazin de Duminica".