miercuri, 11 august 2010

Inventia lui Hugo Cabret

Un roman in cuvinte si imagini de Brian Selznick, o imbinare de film alb-negru si carte, "Inventia lui Hugo Cabret" reuseste sa sparga tiparele clasice. Si mai presus de toate e un omagiu adus lui Georges Melies, unul dintre primii cineasti ai lumii. Ciudat e ca imaginea din filmul lui -Calatorie in luna (1902) -mi s-a parut extrem de familiara.
Despre Hugo trebuie sa stiti ca e orfan, ceasornicar si hot de nevoie. Odata cu disparitia unchiului sau el trebuie sa se unga si sa intoarca toate ceasurile din gara pentru a nu starni intrebari. In timpul ramas liber mestereste la un automat gasit printre daramaturile unui muzeu. Dar pentru asta are nevoie de piese pe care le fura de la magazinul de jucarii al garii...asta pana sa fie prins.
Un desen ciudat, un carnetel nepretuit, o cheie furata, un om mecanic si un mesaj ascuns, de la tatal mort al lui Hugo, alcatuiesc firul calauzitor al acestei povesti complicate, pline de mister, si emotionante.
p.s. Va exista si o varianta cinematografica in regia lui Martin Scorsese, cu Ben Kingsley in rolul lui Georges Meliers, Asa Butterfield in rolul lui Hugo si Chloe Moretz (pustoaica din Kick- Ass) in rolul Isabellei.

Niciun comentariu: