miercuri, 4 iunie 2008

Episodul 2: Natsume Sōseki


Natsume Sōseki(9 februarie 1867 - 9 decembrie 1916) a fost pseudonimul literar al lui Natsume Kin'nosuke, considerat cel mai important romancier japonez al perioadei Meiji. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt „Kokoro” şi „Eu sunt o pisică”. A fost de asemenea un specialist în literatura engleză şi un maestru al genului haiku, poeziei chineze şi al basmelor. Între 1984 şi 2004, portretul său a figurat pe faţa bancnotei de 1000 de yeni.

Viata:
Omul cheie din viata lui Natsume a fost Masaoka Shiki, un prieten care l-a încurajat să devină scriitor. Incurajat de Masaoka, Natsume a inceput sa scrie poemelor haiku pe care le semna cu pseudonimul Soseki, care în limba chineză înseamnă "încăpăţânat".
Cariera lui a început practic în 1905, când a scris o povestire scurtă, intitulată "Eu sunt o pisică", cu un succes atât de mare încât autorul a transformat-o într-un serial în Hototogisu(Cucul), o revistă literară importantă a vremii, fondată de acelasi prieten.Acestei povestiri i-a urmat un roman, Botchan, o altă operă bine primita de critici. Pentru a se dedica in exclusivitate scrisului a părăsit postul de la Universitate şi a devenit editor literar la unul dintre cele mai importante ziare japoneze, Asahi Shimbun. A scris câte un roman pe an până în 1916, când a murit din cauza unui ulcer la stomac.

Opere:

Eu sunt o pisică (1905)
London Tower (1905)
Botchan (1906)
Lumea cu trei colţuri(1906)
Ereditatea gustului (1906)
Cea de-a 210 zi (1906)
Macii (1907)
Minerul (1908)
Zece nopţi pline cu vise (1908)
Sanshiro (1908)
Şi apoi… (1909)
Poarta (1910)
Ecouri de primăvară (1910)
Către echinoxul de primăvară şi dincolo de el (1912)
Răzbătătorul (1912)
Kokoro (Inima lucrurilor) (1914)
Crezul meu, un discurs faimos (1914)
Iarba pe laterale (1915)
Înăuntrul uşilor mele din sticlă (1915)
Lumină şi amurg (1916, neterminat)


Romanul Kokoro a fost declarat de mai multe ori, în sondaje realizate printre studenţi sau elevi care studiază literatura japoneză şi profesorii lor, drept cel mai valoros roman japonez din toate timpurile.

Calatoria este singura carte scrisa de Natsume aparuta la editura Humanitas:
“Iata pentru ce trebuie sa fie pregatit cititorul european care intra in acest roman: sa treaca de la dinamic la static, schimbând ritmul nebunesc al vietii de zi cu zi pe curgerea domoala, aproape insesizabila, a naratiunii. Sa nu citeasca precipitat, ci sa fie gata de contemplatie. Sa inlocuiasca duritatea vietii cu puritatea ei. Sa accepte ca naratorul este un tanar pictor, iar povestea calatoriei lui in munti, spusa la persoana intai, este singurul tablou care ii reuseste. Sa se bucure ca naratorul este un japonez care stie multe despre Europa. Sa descopere ca are un umor de cea mai buna calitate. Si, in fine, sa inteleaga ca nimeni nu poate fi mânios si totodata autor de haiku-uri. Sfatul criticului: Nu va speriati daca vi se pare, la inceput, ca ati aterizat pe alta planeta literara. Nu s-a intâmplat nimic rau. Katharsis este numele occidental al starii produse de acest roman oriental. “
p.s.: o puteti cumpara in perioada asta de la Humanitas(
http://www.librariilehumanitas.ro/) cu numai 3 lei

8 comentarii:

Anonim spunea...

Nu am auzit de el in viata mea.
scrie bine? :-?

Anonim spunea...

aloleeeeu!!!!renuntati la porcaria asta cu codul de verificare! e tare aiurea!

Crina spunea...

nici eu n-am auzit de el pana acum 2 saptamanai:) omul cat traieste mai si afla diverse chestii:)
daca iti place literatura japoneza e posibil sa-ti placa si Natsume. nu sunt eu in masura sa spun daca scrie sau nu bine. citeste si fa-ti o parere proprie. eu astept sa mai apara si alte scrieri de-ale lui pentru a-mi forma o parere.

Valentina spunea...

:)) Dupa licenta o sa mai citesc si eu niste literatura japoneza! Oricum, am aflat de la tine mai multe chestii despre japonezi decat mi-am propus sa aflu in viata asta =)))

Anonim spunea...

mi-am comandat si eu cartea de pe librariile humanitas. ai idee in cat timp ajunge?

Unknown spunea...

Foarte interesanta prezentarea ta! Urmaresc cu interes serialele, chiar nu stiam mare lucru despre literatura japoneza!

Crina spunea...

@laura:de la humanitas cartile ajung foarte repede. cam in cateva zile, maxim o saptamana.
@fiscuteanu: ma bucur ca iti place serialul insa ma intristez ca nu am timp sa strang mai multe date pentru fiecare episod.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.