marți, 20 mai 2008

Mori Ōgai (17 Februarie 1862–8 iulie 1922)

Pe numele sau adevarat Mori Rintaro, Mori Ogai este unul dintre fondatorii literaturii moderne japoneze, incadrandu-se in perioada Meiji .
Viata:
Mori Ogai a ramas in istoria Japoniei ca cel mai tanar absolvent al Facultatii de medicina din Tokyo( a absolvit in 1881 la varsta de 19 ani) dar si ca primul japonez ce a calatorit cu Orientul Express.
Ca medic, Mori s-a specializat in boala beriberi( cauzata de deficitul de tiamine), atât de raspândita in tarile orientale incat a devenit cea mai mare boala a lumii acum o suta de ani. Efectele acestei boli constau in slabiciune, pierderea apetitului, oboseala, nervozitate, paralizie, dureri, umflarea membrelor, cord marit si hipotonie intestinala. Deoarece boala a fost des întâlnita in rândul marinarilor japonezi, medicul Tataki a aratat ca boala putea fi prevenita prin schimbarea dietei marinarilor cu una formata dintr-un amestec de carne si legume. Cercetarile din anii 1890 au aratat ca boala era cauzata de folosirea exclusiva a orezului decorticat si chiar aceste coji îndepartate vindeca boala. Ceea ce de fapt cauza aceasta boala este carenta vitaminei B1, cea care se gaseste in aceste coji.
Mori a crezut ca beriberi era o boala infectioasa si a refuzat sa schimbe dieta promovata de medicul Tataki( desi aceasta dieta s-a dovedit eficace in 99% din cazuri) . Decizia lui a dus astfel la moartea a 27.000 de soldati japonezi.
Opere:
Creatia sa cuprinde mai multe perioade:
- in 1889 a publicat propriul sau jurnal literar (Shigarami sōshi) cat si un volum cu poezii (Omokage).
-intre 1909 si 1912 a scris mai mult fictiune :Vita Sexualis si Gan (Gasca salbatica- roman ce a fost ecranizat in 1953 cu titlul de The Mistress).
-intre 1912 si 1916 a scris povestiri istorice:Sanshō Dayū si Takasebune.
- din 1916 a scris biografiile medicilor din perioada Edo.
Titluri:
The Dancing Girl
Foam on the Waves
The Courier
Vita Sexualis
Young Men
The Wild Geese
The Last Testament of Okitsu Yagoemon
Sanshō the Steward
The Boat on the Takase River
Shibue Chusai

La noi singurul roman publicat este “Gasca salbatica” la editura Humanitas in colectia: Cartea de pe noptiera.
Rezumatul cartii: O casa cu ferestre la strada. O poveste de dragoste care incepe de la privire. Privirea care intampina si privirea care-si ia ramas-bun. Privirea dindaratul ferestrei este a frumoasei Otama, intretinuta unui camatar. Trecatorul din fata ferestrei este Okada, un student la medicina. Cat despre celelalte personaje -- tatal, camatarul si nefericita lui sotie, prietenul medicinist -- ele nu fac decat sa incalceasca jocul celor doi. Pana si gasca salbatica incurca lucrurile fiindca, daca n-ar fi fost ea...( sursa:www.humanitas.ro)

Niciun comentariu: