vineri, 6 iunie 2008

Ep 3: Ryunosuke Akutagawa



O alta figura reprezentativa a literaturii japoneze este Ryunosuke Akutagawa. El este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori ai Japoniei moderne. Nuvelele sale scurte “In A Grove” si “Rashomon” au fost combinate de catre Akira Kurosawa pentru a da nastere unei capodopere cinematografice. In 1964 chiar si producatorii de la Hollywood au incercat o reproducere a acestui film sub numele de 'Outrage'.
Autor a peste 140 de nuvele scurte, el a compus de asemenea poeme, eseuri si haiku-uri. Tradus de timpuriu în numeroase limbi straine, Akutagawa a contribuit la stabilirea prestigiului literaturii japoneze.

Viata:
Numele lui, "Ryūnosuke", inseamna “fiul dragonului” ( a fost numit asa pentru ca s-a nascut in anul, luna, ziua si ora dragonului).Mama sa a innebunit la scurt timp dupa ce i-a dat nastere, Ryunosuke fiind adoptat apoi de unchiul sau, Dōshō, de la care a primit numele de familie Akutagawa.


In materie de literatura a fost pasionat de literatura clasica chineza, dar si de lucrarile scrise de Mori Ōgai si Natsume Sōseki. A inceput sa scrie imediat dupa ce a intrat la Universitatea imperiala Tokyo,in 1913, unde a studiat literatura engleza.
A publicat prima sa nuvela scurta, Rashōmon in revista literaraTeikoku Bungaku ("Imperial Literature"),inca din studentie. Aceasta nuvela a trecut insa neobservata de lumea literara a timpului dar observata de Natsume Sōseki. Incurajat de sustinerea lui Soseki, Akutagawa a scris si haiku, semnanadu-se cu pseudonimul Gaki.
In 1921, in culmea succesului, Akutagawa a incetat sa mai scrie pentru a petrece patru luni in China, ca reporter pentru Osaka Mainichi Shinbun. Aceasta calatorie l-a epuizat fizic si psihic insa la scurt timp dupa terminarea ei a publicat faimoasa povestire:Yabu no naka ("
In a Grove", 1922).
Catre sfarsitul vietii sale, Akutagawa a inceput sa sufere de halucinatii vizuale si de nervozitate. In 1927 a avut o tentativa de suicid pe care a finalizat-o luand o supradoza de veronal la scurt timp dupa. A lasat totusi un biletul in urma sa, numit 'A Note to a Certain Old Friend':


"The world I am now in is one of diseased nerves, lucid as ice. Such voluntary death must give us peace, if not happiness. Now that I am ready, I find nature more beautiful than ever, paradoxical as this may sound. I have seen, loved, and understood more than others."




In 1935, Kan Kikuchi, a infiintat cel mai presigios premiu literar, Premiul Akutagawa , in memoria decedatului.

Opere:

'Rashomon', 1915
'Hana', 1916 - The Nose
'Imogayu', 1916
'Ogata Kanzai no oboegaki', 1917 - Ogata Ryosai's Memo
'Aru hi no Oishi Kuranosuke', 1917 - A Day in the Life of Oishi Kuranosuke
'Gesaku zanmai', 1917 - Absorbed in Letters
'Karenosho', 1918 - From Withered Fields
'Kumo no ito', 1918 - The Spider's Thread
'Jigoku hen', 1918 - The Hell Screen
'Hokyonin no shi', 1918 - Death of a Christian
'Kirishitohoro shonin-den', 1919 - The Story of St. Christopher
'Aki', 1920 - Autumn
'Butokai', 1920 - The Ball
'Koshoku', 1921 - Lechery
'Yabu no naka', 1922 - In a Grove
'Hina', 1923
'Shuju no kotoba', 1923-25 - Words of a Dwarf
'Daidoji Shinsuke no hansei', 1925 - The Early Life of Daidoji Shinsuke
Ume, uma, uguisu, 1926
'Genkaku sanbo', 1927 - The House of Genkaku
Kappa, 1927 - Kappa: A Novel
'Haguruma', 1927 - Cogwheels
Bungeiteki na, amari bungeiteki na, 1927
'Aru ahö no issho', 1927 - The Life of a Fool
'Seiho no hito', 1927 - Man of the West
Tales of Grotesque and Curious, 1930
Akutagawa Ryunosuke Zenshu, 1934-35
The Three Treasures and Other Stories for Children, 1944
Rashomon and Other Stories, 1952
A. R. Zenshu, 1954-55


Japanese Short Stories, 1961
A.R. Zenshu, 1964-65
Tu Tze-chun, 1964
A.R. Zenshu, 1967-69
A Fools Life, 1970
Exotic Japanese Short Stories, 1970
The Essential Akutagawa, 1999

La noi a aparut “Rashomon”, poate cea mai importanta scriere e lui.
« O noapte cu intamplari sinistre sub vechea poarta Rashomon. O crima relatata de martori care se contrazic intre ei si-si asuma, fiecare pe cont propriu, faradelegea. O vizita care-si afla deznodamantul intr-un paragraf al unei carti de Strindberg. O poveste despre paradis si iad. O parabola politica cu creaturi ale folclorului japonez. O splendida efemerida, o scena banala, de-o clipa, petrecuta intr-un tren. Sase povestiri care nu seamana intre ele decat printr-un singur detaliu: sunt scrise cu mana de maestru. Daca exista un sentiment al capodoperei, il veti simti citind povestirile lui Akutagawa.Observatia criticului: Firul de paianjen este varianta orientala a povestii cu firul de ceapa din Fratii Karamazov de Dostoievski.”
p.s.: eu as recomanda totusi pentru amatorii de macabru si ciudat “Hell Screen” (ce se intampla daca cineva e gata sa incalce toate regulile morale in scopul realizarii unei capodopere artistice?)

Niciun comentariu: